Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası “2020 yılı İş Planı Çalıştayı” kapsamında TEPAV Danışmanı ve Türkiye Merkez Bankası Eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, “Dünya ve Türkiye Çerçevesinde Ekonomik Değerlendirme” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Talip Kuriş’in ev sahipliğinde Yönetim Kurulu ve meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleşen çalıştayın son bölümünde konuşan TEPAV Danışmanı ve Türkiye Merkez Bankası Eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, cari açık ve büyüme konusunda katılımcılara önemli bilgiler verdi.

Serdengeçti konuşmasında şunları dile getirdi: “ Basına baktığımızda ekonomimiz ya iyiye gidiyor ya da çok kötü bir hal almış durumda. Cari açık geçmiş yıllarımızdan beri Türkiye’nin büyük bir sorunu olarak var olmaktadır ki bunu yıllardır tartışıyoruz. 2017 sonunda 5,6 seviyesindeki cari açık bizi dünya ülkeleri ile kıyaslandığında 121 ülkenin içinden 93. sıraya koyuyor. 2018 sonunda ciddi bir yükselme ile 3,4 oranına ulaşıyoruz. 2019 sonunda ise 0 oranında olacağımız ön görülüyor. Olumlu yönde muazzam bir ilerleme ve düzelme mevcut. Bunun sebebi büyümenin düşmesidir. 2017 yılında cari açık oranları çok fazlayken büyüme 7,4 oranında seyrediyordu. 2018 yılında ise büyüme oranımız 2,6 seviyesine düşmüştür. Bu sene ise 0 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Büyüme konusu iktisatta çok önemli bir yere sahiptir. Bizim için de çok önemlidir. Çünkü biz gelişmiş bir ülke değil gelişmekte olan bir ülkeyiz. Ekonomik açıdan gelişmiş ülkelerin seviyesine gelmek için onlardan biraz fazla büyümek yetmez, onlardan çok daha fazla büyüme hızına sahip olmamız gerekmektedir. Bu tercih değil, ayakta kalmak için bir zorunluluktur. Ülke olarak halâ bir enflasyon problemimiz var ve bu sorunun halledilmesi gerekmektedir. İşsizlik sorunumuzu ülkemizin en iyi zamanlarında bile %9 seviyesinin altına maalesef çekemedik. Eksikler, problemler için uzun süreli çözümler bulunması gerekmektedir. Yapılması gerekenler çok açık; Potansiyel büyüme oranımızı arttırmamız, iş yapma kolaylığı üzerinde durmamız, kurumsal çerçeveyi güçlendirmemiz, kurallara dayalı ekonomi politikası oluşturmamız, uzun dönem sanayi politikası üzerinde çalışmamız ve hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için yatırım ortamını düzeltmemiz gerekmektedir.”

İnteraktif bir şekilde ilerlen programda TEPAV Danışmanı ve Türkiye Merkez Bankası Eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, meclis üyelerinin ekonomi üzerine sorularını da yanıtladı.

 

 

 

Haber Tarihi : 8/10/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::