Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kasım ayı olağan meclis toplantısında meclis üyeleri sektörel sorunları ve şehir gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Gündem maddelerini meclis üyelerince görüşüldüğü toplantıda meslek komitelerinin sorunlar ve dilek temenniler bölümünde kürsüye gelen meclis üyeleri, sektörlerinin problemleri ile şehir ve ekonomi dünyasına ait görüşlerini dile getirdiler.

Toplantının meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 15. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, dile getirilen engelli sağlık raporunun şehrimizden verilmemesi sorunu ve medikal sektöre yönelik eğitimler hakkında görüşlerini belirtti.

“Engelli sağlık raporu bizlerin ilk sınavı olacaktır”

Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Medikal ürünlerde de artık bir takip sistemi var ve ürünün her aşaması bu sistem sayesinde takip ediliyor. Yaklaşık 1 yıldır bu sistem kullanılıyor ancak sistem ile ilgili bir takım sorunlar var. Bu konuda Aralık ayı içerisinde üyelerimize yönelik takip sistemi eğitimi vereceğiz.

Bizler komite olarak engelli sağlık raporu alınması konusunu sık sık dile getiriyoruz. TOBB üzerinden Sağlık Bakanlığı’na yazmış olduğumuz talebimize gelen cevap, mevcut çalışma yöntemimiz ile bu sorunu aşamayacağımız noktasına getirmiştir. Gelen cevapta Sakarya’da böyle bir ihtiyacı karşılayacak talebin olmadığı belirtildi. Üyelerimizin böyle bir sorunu var, engellilerimizin var, bu konuya duyarlı olan SATSO ’nun var ancak kurumların böyle bir sorunu yoksa arada bir iletişim problemi var demektir. Bizler komite kararımız ile gerek resmi kurumlarımızın gerekse engelli insanlarımız sorunlarını dile getiren derneklerin katılım sağlayacağı bir çalıştay yapma planımız var. Umarız bu çalışma ile engelli kardeşlerimizin sorunlarını gidermiş oluruz.

Farkında olmamız gereken bir şey var. Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 13’ü engellidir. Her engelli insanın bağımlı olduğu, her ihtiyacını giderdiği, onsuz yapamadığı bir insan da var. Bu insanların da sosyal engelini hesaba kattığımızda bu oran toplumumuzun yüzde 26’sını oluşturmaktadır. Önemli bir sorun da bizler insan olarak bir engelli insan ile yaşamaya ne kadar hazırız bunu bilmek gerekiyor. Bizlerin çok iyi bildiği bir şey var ki engelli insanlar ile yaşayan ailelerin hayatı hep gridir. Bu rengi çeşitlendirebilmek için şehrimizin kurumları, STK’ları olarak bu sorunla yaşamanın şartlarını bu günden hazırlamaya başlamamız lazım. Engelli sağlık raporu da bu konuda ilk sınavımız olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Bilişim lisesi katkı sağlayacak”

31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, bilişim ve yazılım sektörünün Sakarya’da gelişmesi yolunda yaptıkları çalışmalara değinerek  “Şehrimizin bilişim ve yazılım alanında  gelişmesi için de bir bilişim meslek lisesi açılmasına yönelik olarak Yönetim Kurulu Başkanımız ile ilimiz Milli Eğitim Müdürü Sayın Fazilet Durmuş’a bir ziyarette bulunduk ve taleplerimizi ilettik. Çok olumlu bir karşılık aldık.”

“E-ticaret ile ortak ilerlemeliyiz”

33. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu, “E-ticaret konusunda Odamızın yaptığı eğitimler çok verimli geçiyor. Dünyada E-Ticaret giderek yükselmeye başladı ve ticaret savaşları buradan da yükselmeye başladı. Bizler E-Ticaret’e yönelmek istiyoruz, bu platformun bütün detaylarını takip ediyoruz. Dünya üzerinde benim de içine bulunduğum sektöre ait 50’ye yakın şirket bir e-ticaret platformu tarafından satın alındı. Ülkemizde de endüstriyel mutfak ürünleri sektöründe faaliyet gösteren lider bir firma da Japon bir şirkete satıldı. Artık bizler de bireysel şirketler yerine ortak şirketler kurarak bir araya gelmeliyiz. Ortaklık kültürünü destekleyen ortaklık iş kültürü ile ilgili eğitimlere ihtiyaç var.

E-Ticaret şirketleri ile üretici firmaları bir araya getirmeliyiz. Bu platformu ve üreticiyi yükseltmeliyiz. E-Ticaret platformlarındaki gelişmeler ülkemiz için bir kurtuluş olacaktır. Sadece üretimden ihracat değil, ticaretten ihracat da çok önemlidir.” dedi ve Atatürk’ün “Üretmeden, yorulmadan, çalışmadan kalkınacağını zanneden milletler önce onurlarını sonra özgürlüklerini kaybeder” sözü ile cümlelerini noktaladı.” dedi.

Toplantının dilek ve temenniler maddesinde konuşan meclis üyeleri şehir hayatı ve sektöre yönelik önerilerini sundular.

“Kişisel bilgilerimiz nereye gidiyor?”

Meclis Üyesi Hasan Çakır, “Cep telefonlarımıza gelen mesajlar, cep telefonlarımızın kurumlar tarafından sürekli aranması gibi sorunlar herkeste mevcut. Kredi vermek, bilgilerin güncellenmesi, sorunların çözmek adı altında bir sürü şeyler talep ediyorlar. Ben hizmet almayı tercih ettiğim zaman bütün bilgilerimi eksiksiz bir şekilde kurumlara verdim. Adreslerimiz belli, bilgilerimiz belli, yakınlarımızın soyadları belli. Sürekli bilgilerimiz alınmaya çalışılıyor. Bununla ilgili odamızdan destek talep ediyorum.

“E-ticaret engellenemez”

Meclis Üyesi Behlül Bayrak, ulusal çaplı indirim kampanyalarının yerel ticaret erbabını zor durumda bıraktığını belirterekTicareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu olarak şehrimizde SATSO üyeleri perakendeci arkadaşları ziyaret ederken herkesten Cuma indirimleri ile ilgili endişeleri dinledim. Bunun artık her sene daha da artacağını ve engelleme şansının olmadığını belirttim. Mağazalarını düzenli tutarak, reklam çalışmaları yaparak mücadele etmelerini önerdim. İnsanlar iki türlü alışveriş yapıyor; ihtiyacı ve keyfi için. Zaten dünya internet üzerinde alışverişi çok sevdi ve bunun durdurulma şansı yok. Perakendecilerin yapması gereken mağazalarını alışverişe daha da uygun hale getirip, güler yüzlü hizmet ve uygun fiyatlar ile faaliyetlerini yürütmeleri gerekiyor.

Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir market zinciri son zamanlarda yeni çıkan bir telefon modelini piyasanın altında satacağını belirterek reklam çalışmaları yapmaktadır. Bizlerin de sattığı o telefonları çok daha ucuza vereceğini belirtse de onu almak için izdiham oluşturan vatandaşlar eli boş dönüyor. Çünkü mağaza başına belki bir ya da iki tane stok var ve bu tüketiciye belirtilmiyor. Bu konuda zararlı çıkanlar ise biz oluyoruz. Tüketici karşısında telefonu pahalıya sattığımız algısı oluşuyor ve bu kampanya yüzünden müşterilerimizi kaybediyoruz. Bu kampanya iç ticaret hukukunu zedelemiştir. Bu firmaya gerekli uyarıların yapılması için yönetim kurulumuzdan destek bekliyoruz. Tüketicimizden de ricamız, yanıltıcı reklamlara aldanıp ticaret yaptığını perakendeci firmalara küsmeyiniz.” diye konuştu.

 

“Firmalar zor durumda”

Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Ülkemizde bankalar kâr ederken diğer ülkelerde üretici firmalar kâr ediyor. Gerçekleri söylemezsek daha çok sorun yaşarız. Firmalarımız çok zor durumda. Bu durum bizlerin faaliyet gösterdiği eğitim sektörünü de etkiliyor.” dedi.

“Haksız rekabet her sektörde mevcut”

Meclis Üyesi Oktay Topçu, “Haksız rekabet sadece cep telefoncularına özel bir durum değil sigortacılara da uygulanan bir durum. Haksız rekabet güce göre değişiyor. Sigorta ile ilgili promosyon yapılamaz diye bir kanunumuz var fakat maalesef artık marketlerde bile promosyon yapılır hale geldi.  Bizler de bu durumdan şikayetçiyiz.

Biz SATSO olarak Geçen dönem SATSO meclisinde 50 dönümlük bir araziyi Büyükşehir  Belediyesi’ne verdik.  Meclise gelen yazıda amacına uygun kullanıma yönelik kullanım için verilmiş bir hibe vardı. Yakın zamanda baktığımda söz konusu arazide sol taraf tamamen mezarlık olarak kullanılıyor ama sağ tarafın amacına uygun olarak kullanıldığını düşünmüyorum. Amacına uygun kullanım olmadığını gördüğümüzde bizler SATSO olarak bu konuya müdahil olabiliyor muyuz? ” ifadelerni kullandı.

“Çözümün parçası olalım”

Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Hayatta her şeyin zıttı vardır. Eğer bir problemin çözümü değilseniz sorunusunuzdur.  Türkiye’de sanayicilerin ayağına pranga bağlanıp iş yapılması bekleniyor. Güvenin ve sözün hükmü kaybolduktan sonra meseleler ağırlaşıyor. Parayla askeri güç sınırlıdır. Eğer güven kaybedildiyse insanlar buraya yatırım yapmıyor, parasını yatırmıyor. İstatistikler bu yönde. Bunları kendi problemimiz olarak görmeli ve kabul etmeliyiz. Denizimiz var balık yok, sanayimiz var üreticimiz yok. SATSO Sakarya’da sözü dinlenen kıymetli bir kuruluştur. Bütün fırsatlar zorluklar için de geçerlidir. Refah seviyesini yakalamak için zoru kendimize görev edinmeliyiz. Farklı bir hikaye yazmalıyız. Türkiye dinamik bir toplum aslında, kendi kendimize yetebiliriz. Toparlanmalıyız, birbirimizi kayırmadan yaşayarak bu sorunları çözebiliriz.” diye konuştu.

“Nitelikli eleman ihtiyacı”

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Bir şeyi düzeltmek istiyorsak o durum zaten düzeliyor. Sizin dışınızdaki alanlarda dahi düzeliyor. Yaşanan olaylar vahşi kapitalizmin bizim ticaretimizi ekonomimizi etkilemesi ile ilgili hususlar.  Operatör yetiştirmek için meslek liselerinde bölüm açılmasını talep etmiştik, başkanımızla bu konuyu görüştük. Bu bölüm açıldığı zaman öğrencileri teşvik etmek için burs konusunda destek verip verilmeyeceğini sorulduğunda kimse evet diyemedi. Oysa şikayet eden, talep eden taraf biziz. Hepimiz nitelikli iş gücü elemanı alanında yaşadığı sorunlardan şikayetçi. Çuvaldızı öncelikle kendimize batırmalıyız. Gerçekten istersek bizim ülkemizin potansiyeli çok yüksektir. Pes etmemeliyiz.” dedi.

Başkan Altuğ: “E-Ticaret çok önemli”

Meclis üyelerinin görüşleri sonrasında kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, görüş ve önerilere cevaplar verdi. “Sosyal anlamda yaptığımız çalışmaların, bu şehrin yönünü değiştirecek, vizyonunu geliştirecek nitelikte olması için çalışıyoruz. SATSO bir meslek örgütüdür ancak şehrin de en büyük sivil toplum örgütüdür.” dedi.

SATSO mülkiyetinde bulunan Emirsultan Yeni Aile Mezarlığı ve civarındaki yaklaşık 50 dönümlük arazinin bir önceki yönetim döneminde Büyükşehir Belediyesine devredilmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Altuğ arazinin mezarlık olarak değerlendirilmesi için verildiğini amacına uygun kullanılması gerektiğini ifade etti.

Başkan Altuğ ayrıca, “SATSO Yönetim Kurulu ve meclis üyeleri açısından üyelerimiz adına bir üst makama gerekeni iletiyoruz. Ben şahsım adına 30 yıldır iş hayatındayım ve üretiyorum. Bunu yer aldığım her yerde dile getiriyorum bizim ülke olarak tarımsal, endüstriyel ve hizmet gibi bir çok alanda üretmeye ihtiyacımız var. Cari açık mevcut ve bunu karşılamanın tek yolu üretip üretileni dışarıya satmaktır. Rekabet içinde olmalıyız. Kavga edilen kimseyle ticaret yapılmaz, sizden mal almaz. Sulh içinde ticaret yapmalıyız. Şehrimiz bu anlamda üreten bir şehir bizler bu anlamda bunu doğru dile getirdiğimizi düşünüyoruz.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ayrıca, “Kaliteli ve sürdürebilir bir büyümenin imalat sanayisi ile sağlanacağı gerçeğini unutmamalıyız. Teknolojinin hızla geliştiği yeni ekonomik sistemde, çok daha dinamik ve yeniliklere açık bir bakış açısı oluşturmalıyız.

Bu yüzden teknolojiyi iyi kullanmalıyız. Dijital çağa ayak uydurmalı, yeni nesil ticaret yöntemlerini uygulamalıyız. E- ticarete ağırlık vermeli, e- ihracatın püf noktalarını öğrenmeliyiz. E-Ticaret bizler için çok önemli. Yakın bir zamanda dünya çapında bir e-ticaret sitesi 1 saatte yaklaşık 12 milyar dolarlık satış gerçekleştirmiş. E-Ticaret konusunda, eğitimleri çeşitlendireceğiz ve artıracağız. Bu ticaretten üyelerimizin ve şehrimizin pay alması için elimizden geleni yapacağız.”

Haber Tarihi : 28/11/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::