SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında gerçekleştirilen Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısında, meclis üyeleri ekonomi ve şehir gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Gündem maddelerinin müzakere edildiği toplantıda; 2020 yılı Ekmek Fiyat tarifesinin görüşülmesi, meslek komitelerinin sorunları ve dilek temenniler bölümünde kürsüye gelen meclis üyeleri, görüşlerini dile getirdiler.

2020 Ekmek azami fiyat tarifesi teklifinin görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 27. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ergin Balcı şunları dile getirdi: “2018 yılının Ağustos ayından itibaren dizel akaryakıta yüzde 20, doğalgaza 53, elektriğe 83, suya 10, un 45, tuza 24, mayaya 40’lık bir fiyat artışı yansımıştır. Bu nedenle de yeni yılda meclisimize yeni bir ekmek fiyat tarifesi önerisi sunuyoruz. 2018 yılı Temmuz ayında 1 kg’lık buğdayın fiyatı 1 lira 150 kuruş iken; bugün 1 lira 70 kuruşa çıkmıştır. Ülkemizde buğday piyasasındaki bu fiyat eşitsizliği, biz üreticileri çoğu zaman zor süreçlere sokmaktadır. TMO’nun bu konuda çalışmalarını destekliyor ancak yeterli bulmuyoruz.  Tüm bu etmenleri sıraladığımızda komitemiz 220 gr. ekmeğin 1,5 TL, 440 gr. 3 TL, 900 gr 6 TL, 1050 gr. ekmeğin de 7 TL olarak önerilmektedir. Umuyoruz ki yeni fiyat tarifemiz Sakarya halkına ve üretici esnafına hayırlı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

27. Meslek Komitesi tarafından önerilen 2020 yılı ekmek azami fiyat tarifesi değişikliği talebi SATSO Meclisinde oylanarak kabul edildi.  

Meclis toplantısının meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi bölümünde kürsüye gelen meclis üyeleri mesleki sorunları hakkında açıklamalar yaptılar.

Müteahhitlik Yasası Ortaklıklara Zarar Veriyor

Meclis Üyesi Burcu Başar Akgün, “Müteahhitlik yasası ile ilgili sıkıntılarımız var. İki kişinin ortaklık yaptığı şirketlerde muhakkak bir kişinin yaptıklarını göz ardı etmesi gerekiyor. Payı her iki tarafa da %50 olarak bölemiyoruz. Bir tarafın %51 olması gerekiyor. Bu durumda ortaklardan birinin imza ve yetki hakkı düşmüş oluyor. Bu konu ile ilgili bir şeyler yapılmalı. 2020 hepimize şans getirmesini ve hiç azalmadan hep artacağımızı ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Meclis Üyesi Hasan Çakır, kürsüde Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket İsterim” adlı şiirini okuyarak 2020 yılı ile ilgili iyi dilek ve temennilerde bulunarak SATSO bütçesinin odamıza ve şehrimize hayırlı olmasını diledi.

Meclis Üyesi Ekrem Seçgin, “15. Meslek Komitesi olarak ÜTS eğitimimizi gerçekleştirdik. Son zamanlarda endüstriyel bulaşık makineleri ile ilgili arızalar var. Bunun sonucunda çağırılan teknik servisin getirdiği deterjanlar makineye ve bulaşıklara zarar veriyor.  Komitemiz içinde endüstriyel temizlik ürünleri satan arkadaşlarımız var.  Ekmeği fırından aldığımız gibi bu tarz ürünleri de endüstriyel malzeme satan arkadaşlarımızdan temin edelim ve bu tarz sorunlarla karşı karşıya gelmeyelim.” diye konuştu.

Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Son zamanlarda bünyesinde franchise olarak eğitim-öğretim faaliyetleri gösterdiğim firma hakkında ulusal basında çıkan haberlerden bizler de etkilendik. Aynı sorun şehrimizdeki okulumuzda yoktur ve faaliyetlerimiz olması gerektiği gibi devam etmektedir.  Bir eğitimci olarak eğitimden kazandığım her kuruşu eğitime harcayacağımı garanti ederim. Ancak bu sorunun buraya gelmesinde devletimiz üzerine düşeni tam olarak yaptı mı diye merak ediyoruz. Bizler bu öğretim kurumlarını açarken tüm ağır prosedürleri ve kuralları yerine getirerek büyük zorluklar altında açıyoruz. Çocuklarımızın ne şartlarda eğitim aldığı hemen değil, ancak gelecekte belli olacaktır. Bizler eğitimciler olarak her çocuğa kendi çocuğumuz gibi bakıyoruz. Bu problemlerin, bu kadar büyümesinde, bu noktaya gelmesinde birçok kurumun sorumluluğu olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Yerel Esnaf Desteklenmeli

Meclis Üyesi Enes Akcan, “2019 yılı ticaret yapanlar için çok zor geçti. Önümüzdeki yıl da böyle geçecek gibi görünüyor. AVM’lerin, marketlerin fazlası yapılmaya devam ettiği sürece sektörümüzde bir kilitlenme olacaktır. Yerel esnafın daha fazla desteklenmesi ve tekelcilik kafasından artık çıkılması gerekmektedir. Umarım düşündüğümüz gibi olmaz ve 2020 hepimiz için çok daha iyi geçer.” dedi.

Üreticilerin Altyapı Sorunu Mevcut

Meclis Üyesi Ekrem Kayasan, “2012 yılından beri şehrimizin Pekşenler, Bekirpaşa mevkiine 2 km’lik bir altyapımızı Büyükşehir, Karayolları gibi büyük kurumlara talebimizi ilettiğimiz halde yaptıramıyoruz. Sözü geçen bölgemizde 150 adet üreticimiz, sanayicimiz var. Tüm bu üreticiler altyapı sorunlarından çok şikayetçidir. Bu üreticilerimiz toplamda binlerce kişiye istihdam sağlıyor ve bu sorun yüzünden faaliyet alanları değiştirmeyi düşünüyorlar. Ek olarak hiçbir sigortacı, işletmede altyapımız olmadığı için tesislerimize sigorta yapmıyorlar. 2 adet üretim tesisimin mevcut olduğu bölgede maalesef bir yolumuz bile yok ki komşumun fabrikasından geçmek zorunda kalıyoruz. Bu konuda yönetim kurulumuzdan destek bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan meclis üyeleri, SATSO, şehir ve ülke gündemine ait görüşlerini dile getirdiler.

Üyelerimizin Sesi Olmalıyız

Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Biz SATSO olarak üyelerimizin sorunlarını anlatmalıyız. Devletin bütçesi, SATSO’nun da bütçesini etkiliyor. Vatandaşın vergi ve SSK borçları var. Esnaf yapılandırma bekliyor. Sakarya’da sıkıntıda olan şirketler var. Bizler bize oy verenlerin gözü kulağı olmalı ve onların sorunlarını burada dile getirmeliyiz ve onların sesi olmalıyız.” dedi.

Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu, “Biz SATSO olarak Sakarya’nın en büyük sivil toplum kuruluşuyuz. Kurum içi yapılan eğitim ve toplantılara gereken önemi üyeler olarak göstermiyoruz. Ben elimden geldiğince katılım göstermeye gayret ediyorum ve kendi çalışanlarımdan bile bir iki kişiyi gönderiyorum. Fakat üyelerimizden hep aynı yüzler katılım sağlıyor. 2020 yılında temennim şehrimizde ihtisaslaşmış derneklerin projelerimizde daha çok bulunmasıdır. İhtisaslaşmayı netleştirebilir ve komiteleri de bir araya toplarsak istihdama projelerimiz ile çok katkı sağlanacağını düşünüyorum.” dedi.

Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Kültür komisyonu olarak Sakarya’nın potansiyelini ortaya çıkarmak için derneklerle bir araya geldik, onları ziyaret ettik. Başkanımızın da katıldığı bir yemek organize edip istişareler de bulunduk. Güzel tepkiler aldık ve dernek gezilerimize devam edeceğiz.  Hayatımızın yarısı iletişim halinde geçiyor ve iletişimin kalitesi, iletişimi güçlendirmekten geçiyor. Bizleri düşman eden en büyük şey iletişimsizliktir. Sorunlarımızda insanı merkeze almalıyız. Akılcı düşünce ile bireysel problemleri halledebiliriz. Fakat aynı problemi, aynı şekilde çözmeye çalışırsak farklı sonuç alamayız.” dedi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Sakarya’yı ifade edecek her konuda başkanımızın yanında olacağız. Şehrin merkezi Çark Caddesi iken artık Serdivan, Erenler taraflarına kaymaya başladı.” diyerek ticaretin de buna göre şekil alması gerektiğini ifade etti. Bayrak ayrıca, e- ticaret ile ilgili sektörel değerlendirmede bulunarak “İnternet ticareti ile artık iş yerlerinizden bile daha az kira isteyeceksiniz. Bizler e- ticarete karşı değiliz sadece esnafların birbiri arasındaki ticaretini de canlı tutmak istiyoruz. Gerekiyorsa denetimler sıkılaştırılsın. E-ticareti engellemek mümkün değil, fakat perakende satışı koruyabilmemiz mümkün. Bizler adil bir yarış olmasını istiyoruz sadece.” ifadelerini kullandı.

Meclis Üyelerinin konuşmalarının ardından kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şehir gündemi meclis üyelerinin talepleri ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Başkan Altuğ ayrıca Sakaryaspora destek konusuna da değinerek şunları dile getirdi: “Bilindiği üzere Sakaryaspor bir forma destek kampanyası başlattı. Bizler de yönetim kurulu üyelerimizin desteği ile forma kampanyasına yardımda destekte bulunduk. Meclis üyelerimizden de bu kampanyaya destek olmalarını temenni ediyor ve şehrimizin en büyük spor kulübünün başarısına yardımcı olmalarını diliyorum.

Projelerimizin çoğu üretimi ve özellikle ihracatı artırmaya odaklı ilerliyor. İlerleyen yıllarda şehrimiz ekonomisin adına ihracatta hedefimize ulaşmak için çalışmalarımız daha kapsamlı olarak devam edecektir.


Haber Tarihi : 27/12/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::