Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını yürüten, çoğunluğunu sağlık, temizlik ve kozmetik ürünleri ticareti sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcilerinin oluşturduğu 15. meslek komitesi ile eğitim ve öğretim faaliyetleri sektörü temsilcilerinden oluşan 29. Meslek Komitesi işbirliğinde Özel Eğitimli Çocukların Eğitimi ve Sağlık Raporları konulu interaktif toplantı gerçekleştirildi.

Katılanlar

Söz konusu toplantıya Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, 15. Meslek Komitesi Başkanı Davut Acunman, 29. Meslek Komitesi Başkanı Ebru Kırtaş, 15. Meslek Komitesinden meclis üyeleri; Ercan Başnuh, Seçkin Sandıkyapan, Ekrem Seçgin, Komite üyeleri; Özer Durmuş, 29. Meslek Komitesi üyesi Merve Hilal Coşar ile Sağlık İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Özel Eğitim Kuruluşları ve Engelli Dernekleri temsilcileri iştirak etti.

İki oturumda gerçekleşen toplantıda, son zamanlarda SATSO gündeminde de sıklıkla dile getirilen engelli sağlık raporu, engelli bireylerin ve ailelerinin hakları ve yaşadıkları bürokratik zorluklar gibi birçok konu hakkında sorun ve çözüm önerileri tartışıldı.

Çözüme katkı sunmayı hedefliyoruz

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO 15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Odamız 10 bini aşkın üyesiyle şehrin en büyük sivil toplum kuruluşu konumundadır. 15. Meslek Komitesi olarak, SATSO bünyesi altında çalışmalarımızı sürdürüyor ve sorunlara çözüm aramaya çalışıyoruz. Bugün burada şehrimizi ve engelli statüsündeki çocuklarımızı ilgilendiren en önemli konuların görüşülmesi adına şehirde bir gündem oluşturmak için toplandık. Sorunlarımıza bunlara dair çözüm üretme ve yönlendirme konusunda çaba sarf ediyoruz. Burada alınacak her kararın, sorunun çözülmesine katkı sunacağını umuyoruz.

Çalıştay sonuçları yetkililere iletilecek

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, “Bizler 10 bin üyeyi aşkın büyüklükte devamlı büyüyen ve kendini geliştiren bir meslek odasıyız. Aslında bunun haricinde büyük bir sivil toplum örgütüyüz de diyebiliriz. Bu şehrin her şeyiyle ilgili olduğumuzu savunuyoruz. Her meclis toplantısında mutlaka dile getirilen bir sorun için burada toplanılmasından ötürü de çok memnun olduk. Sorunlar hakkında devamlı çözümler arıyoruz ve gerekli yerlere iletmeye çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmaları diğer paydaşlarımızla birlikte yürütüyoruz. Bu toplantıdan çıkacak olan sonuçları yetkililere ileteceğiz ve takibini her zaman sürdüreceğiz. Katkı veren herkese teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Engelli Raporu sorunu çözümü için…

Toplantının moderatörlüğünü gerçekleştiren 15. Meslek Komitesi Başkanı Davut Acunman, “Aldığımız şikayetler ve öneriler doğrultusunda uzun zamandan beri meclisimizin gündeminde olan bir konuydu. Burada il genelinden gelen yetkili arkadaşlarımızla birlikte çözüme kavuşturabileceğimiz konuları birlikte tartışabileceğimizi umuyoruz. Bugün burada hepimizin bildiği fakat dikkatleri çekmeyen konuları gün yüzüne çıkarabileceğimize ve alacağımız kararlar ile bu sorunların çözümüne katkı sunacağımıza inanıyoruz. Katılan herkese teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sakarya’da 23 özel eğitim merkezi var

Tüm Özel Eğitimli ve Rehabilitasyon Kurumları Derneği Sakarya Şubesi Temsilcisi Sevda Bayramoğlu ise “Bugün ilimizde 23 tane özel eğitim merkezi bulunmaktadır. Süreç içerisinde en büyük sıkıntımız sağlık raporları. Ne yazık ki şehrimizdeki hekim yetersizliği, ailelerin il dışından rapor çıkarmalarına sebep oluyor. Bizim şu an en çok merak ettiğimiz konu şehrimizde psikiyatri ile alakalı olan süreçler stabil mi yoksa değişkenlikler gösterecek mi? Zira şehir dışından sağlık raporu almak çok büyük bir problem yaşatıyor.” dedi.

Yılda 500 öğrenci raporu dışarıdan alıyor

Özel Eğitim Kurumları Derneği Sakarya Şube Temsilcisi Özkan Yasin Güler, “Yılda yaklaşık 500 öğrenci sağlık raporlarına şehir dışından erişebiliyordu. Kurumlardan ziyade önceliğimiz çocuklardır. Biz Türkiye’de engelli ailelerin bir yılı aşkın süredir sağlık raporlarını alamamasından şikayetçiyiz. Veliler çocukları için Kars’a kadar gidebiliyor. Bu sorunlar son yılda en aza indi fakat endişemiz bu durumun kalıcı olup olmamasına ilişkin.

3 adet psikiyatri hekimi çalışıyor

Sakarya Otizmle Yaşam Derneği Şube Başkanı Gülser Ergün, “Son zamanlarda şehrimizde sağlık raporlarının erişimine dair güzel şeyler olduğunu duyuyoruz. Şu an Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3 adet psikiyatri hekimi çalışmalarını sürdürmektedir. Umarım bugün burada birçok problemi çözüme kavuşturabilmek adına önemli adımlar atabiliriz.” dedi.

Engelli raporu Türkiye’nin sorunu

Özel Gelişimsel Yaklaşım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Temsilcisi Hilal Yanık Bahadır, “Sorunlarımız hemen hemen aynı. Bu durum yalnızca Sakarya’nın değil, Türkiye’nin sıkıntısı haline gelmiştir. Fakat Sakarya’da uzun zamandır süregelen bir sıkıntıdır. Dernek başkanlarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar. Özel eğitimde yaş sınırı yoktur. Bu sebeple bireyler dememiz daha doğru. Herkesin bahsettiği gibi bizim de en büyük merakımız Sakarya’da sağlık raporlarına erişim problemi daha ne kadar devam edecek.?” diye konuştu.

Sporcu lisanslarında problem yaşanıyor

Yeni Hayat Paralimpik Spor Kulübü Sakarya Başkanı Selim Özen, “Bizlerin sosyal yaşamda var olabilmesi için sağlık raporlarına ihtiyacımız var ve bu da bizlerin yasal hakkıdır. Hem engelli hem de sporcu bireylere destek olmaya çalışıyoruz. Ancak tüm bu zorluklara rağmen spora gönül vermiş bireylerimize yönelik almaya çalıştığımız sporcu lisanslarında da problemler yaşıyoruz. Aynı zamanda medikal ürünlerin niteliği ile ilgili ciddi sıkıntılarımız var.” dedi.

Denetimler yapılıyor

Altı Nokta Körler Derneği Sakarya Şubesi Başkanı Aşkın Şentürk, “Bizler devlet hastaneleri, aile sağlık merkezlerini ve birçok sağlık merkezini engelli uygunluğuna göre denetliyoruz. Ancak denetlediğimiz merkezlerin uygunluk oranı yüzde 40’a bile yaklaşmadı. Sağlıklı insanların bile erişemeyeceği noktalarda sağlık hizmeti sunuluyor ve sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması gerekiyor. Denetlediğimiz bazı yerlerde engellilere daha da engel olan uygulamalar var. Öncelik hakları gözetilmiyor. İlgili yasa engelli bireyin randevu sisteminde önceliği var diyor fakat bu durumda da problemler seyredebiliyor.” dedi.

Haftada 70-120 arası rapor çıkıyor

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Aysun Atasoy, “Sorunları yakından takip ediyoruz. Bazen bizlerin de elinden bir şey gelmediği problemler olabiliyor. Bir milyon insanın yaşadığı Sakarya şehrindeki hastanelerde yatak sayısı oldukça yetersiz durumda. Fiziki koşullar ve sağlık personelleri de yetersiz ancak tüm sağlık personelimiz özveri ile çalışmalarına devam ediyorlar. Bu konuda süreklilik sağlayabilmemiz, halkımızın sağlık görevlilerine gösterdiği tutumdan da geçmektedir. Genelde bir psikiyatrist ile çalıştık son yıllarda şans yüzümüze güldü ve bu sayı üçe yükseldi. Öncelikle haftada üç gün vakit ayırıyoruz. Çocuklara pozitif ayrımcılık yaptık ve randevu sisteminden çıkardık, direkt geldikleri gibi ilgileniyoruz. Artık aileler çocukları ile birlikte gelip 10 gün içerisinde sağlık raporlarına erişebiliyorlar. Haftada 70-120 arası rapor çıkarıyoruz. Haftada 5 gün yapamasak da onların ve ailelerinin rahat bir şekilde rapora ulaşması için daha faydalı çözümler üretmeye devam ediyoruz. Hekimlerimiz zorunlu hizmetleri için buradalar ve bizler onların bu hizmetlerden sonra da burada kalmalarını sağlamalıyız.” ifadelerini kullandı.

Hastanemizde yığılma var

Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Hasan Büyük, “Son bir yıl içerisinde diğer alanlardan da istenilen raporlar sebebiyle hastanemizde bir yığılma oldu. Çocuklarımıza çeşitli zeka testleri yapılıyor. Fakat 6 yaş altına yapılan bu testler sonrasında değişkenlik gösterebiliyor. Bu sebeple problemler yaşanabiliyor. Sayı artarsa hekim konusunda daha fazla yardımcı olmayı bizler de çok isteriz. Erişkin engellilerimiz için de titiz bir şekilde çalışmalar gerçekleştirilip raporlar düzenleniyor.” dedi

Eğitimleri aksıyor

Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Necmi Sağıroğlu, “Engelliler için rapor alınmadığı takdirde eğitim aksıyor. Destek eğitim kurumlarının görevlerini gerçekleştirebilmesi için rapor gerekiyor. Sağlık raporları bizlere de çok yansıyor fakat biz eğitimi aksatmıyoruz. Kademeler aşamasında değerlendirip, yerleştirme yapıyoruz. Bir sonraki değerlendirmeyi öğrenciler 4. sınıfa geçtiğinde yapıyoruz. O süreç içerisinde sağlık raporu gelip değiştirilmesi gerekirse değiştiriyoruz. İleri derece engelli olan çocukların raporlarının bir iki senelik değil de ilkokul, ortaokul ve lise gibi kademeler arasını kapsayacak şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Yığılmaların en önemli sebeplerinden biri raporların devamlı yenileniyor olmasıdır.” dedi.

Adapazarı Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Mesut Eyvaz, “ İlk olarak her sene 600-800 arası gelen bireysel değerlendirmeyi özel zeka testlerinden geçirip sonuçları kapalı zarflar içerisinde bildiriyoruz. Küçük yaş grupları ve aileleri bir yıllık rapor alabiliyor. Bir senenin sonunda yeniden rapor almayı beklerken çocuklarımız mevcut eğitimlerden Mahrum kalıyor. Hastaneden rapor beklemek maalesef çocuklarımızın eğitimini engelliyor. Raporların süresinin uzatılması, ailelerin ve çocukların her sene rapor almak için eğitimden mahrum kalmaması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Ahmet Hamarat, “ Bizlerin öncelikle bulunduğumuz çatıyı değiştirmesi gerekiyor. Üzerinde durmamız gereken üç temel başlık var. Bu başlıklar sağlık, eğitim, istihdam. Engelli tanılama raporu olmadan eğitim süreci ilerlemiyor. Sağlık raporu yalnızca hekim tarafından verilmemeli. Bir özel eğitmenin de bu süreç içerisinde bulunması gerektiğini düşünüyorum. 36 ayda bir günün değeri bile çok büyükken, rapor beklenmemeli. Çocuğun henüz anne karnındayken engelli olduğu tespit edildiğinde çalışmalara başlanması gerekmektedir. Tek kurul var ve doğru tanılamayı yapması gerekmektedir. Engelli raporunu sağlayan kurulda engelliyi ilgilendiren istihdam ve eğitim kuruluşlarından da temsilcilerin olması gerekmektedir.” dedi.

Sakarya Sosyal Güvelik İl Müdür Yardımcısı Bülent Turan, “ 82 milyon vatandaş sağlık sisteminde kayıtlı ve 18 yaş altına şart aramaksızın hizmet veriyoruz. Kurumumuz çok iyi ilerleme kaydetti. Hizmetlerimizi engelli erişimine uygun hale getirdik.” dedi.

Sakarya Sağlık İl Müdürlüğü Sağlık Teknikeri Zübeyde Safari, “ Sağlık raporunun yenilenmesi için net sürenin bitmesine gerek yok. Vatandaş net süre bitmeden de yeni bir rapor için başvurup yenileme sağlayabilir. Son 1 sene içerisinde Sağlık Bakanlığı bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar yürütmektedir.” ifadelerini kullandı.

Toplantının ikinci oturumu, katılımcıların karşılıklı sorunlar ve çözüm önerileri hakkında istişare ettiği soru-cevap bölümüyle sona erdi. Görüş ve önerilerin dile getirildiği interaktif toplantının ardından kısa sürede hazırlanacak sonuç raporu ilgili kurumlarla paylaşılarak konu ile ilgili çözüm odaklı girişimler devam edecek.

 

Haber Tarihi : 21/2/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::