Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda meclis üyeleri, sektörel sorunlarını, görüş ve önerilerini dile getirdiler.

SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında gerçekleştirilen Meclis Toplantısında meclis üyeleri yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili de değerlendirmelerde bulundular.

“DİKEY TARIM”

4. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar, dikey tarım konusuna vurgu yaparak “Dikey tarım konusu 25 yıldır dünyanın gündeminde olan bir konudur. Yatırım maliyetleri yüksek olan ancak işletme maliyetleri az olan bir tarım çeşididir. Çoğunlukla toprağı zengin olmayan ülkeler tarafından yatırımı gerçekleştirmektedir. Ülkemizde de Nevşehir ilimizde şu anda uygulanmaktadır. Ancak maalesef bu yöntemle hayvancılık üretimi yapılamayacak seviyeye gelecektir. Şu anda uygulanan tarımsal faaliyetlerde hayvancılıkta kullanılan ürünler de ortaya çıkmaktadır. Yine de İyi bir yöntem olduğunu ve gelecekte de daha fazla artacağını söylemeliyiz.” dedi.

“TOPRAKLARIMIZI DOĞRU KULLANALIM”

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız ise yaşanan pandemi sürecinde tarım sektörünün önemli bir noktaya geldiğini belirterek tarım alanlarının verimli değerlendirilmesi ve çiftçilerin doğru yönlendirilmesinin önemine değindi. Taçyıldız şunları dile getirdi: “Topraklarımızın yüzde 75’i boş duruyor. Tarımın öneminden bahsediyoruz ancak çiftçi sürekli bir destek bekliyor. Çiftçiye verilen destek mahsulden sonra verilmelidir. İnsanları tembelliğe alıştırmamalıyız. Yeterince toprağımız var ve bence önce toprağı doğru kullanalım ve çiftçimizi verimli bir şekilde destekleyelim.” ifadelerini kullandı.

“TARIM VE HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ İÇİN KURUL OLUŞTURULMALI”

22. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Yazar tarım ve hayvancılığın geleceği üzerine değerlendirmede bulunarak “SATSO bünyesinde Tarım ve Hayvancılık komisyonumuz var Bu yaşanan salgın sürecinden sonra ivme kazanacak olan tarım ve hayvancılık sektörü konusunda sağlam bir yol izlemeliyiz.  Tarım ve hayvancılığın geleceği ile ilgili şehrimizde bir bilim kurulu kurmamız gerekiyor.

Çiftçimize destek vermek tabii ki önemli bir konudur. Öncelikle yeni tarım uygulamalarına geçmemiz gerekmektedir. Organik madde açısından çok zengin bir ülkeyiz. Dünya organik atıklarla gübreler üretiyor ve çok verim elde ediyor. Sakarya sera için ülkemizin en avantajlı bölgelerinden biridir. Toprağı, güneşi olmayan ülkeler tarımda ileriye gidebiliyor ve biz maalesef yerimizde sayıyoruz. Yatırımcılara cazip gelecek projeleri SATSO desteği ile oluşturabiliriz. SATSO’nun yaptırım gücünü biliyoruz. Sera bölgesi çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır.” diye konuştu.

“TOBB’UN ÇALIŞMALARI ÇOK VERİMLİ”

SATSO Disiplin Kurulu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, Disiplin Kurulu’nun çalışmaları hakkında bilgi vererek “Odamızın bu zor şartlar altında gerçekleştirdiği çalışmaları takdir ediyor, Yönetim Kurulumuza ve oda personelimize başarılı çalışmalar diliyoruz.

Kamu alacakları gecikme zammı kredi faizlerinin yıllık yüzde 24 olması çok yüksek bir faiz oranıdır. Bankaların bile yüzde 7,5 faiz oranıyla kredi verdiği bu devirde yüzde 24 faiz oranı kabul edilemez bir rakamdır. Bu süreçte TOBB’un bu güne kadar yaptığı çalışmalar da çok verimlidir. İnşallah önümüzdeki zaman daha iyi durumda olacağız.” dedi.

Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi bölümünde konuşan meclis üyeleri, sektörlerinin sorunları hakkında görüşlerini dile getirerek çözüm önerilerini sundular.

“VELİLERİMİZ KAYITLARINI SİLDİRMEMELİ”

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, salgın nedeniyle kreşlerin zor bir süreçte olduklarına dikkat çekerek, “Eğitim-öğretimde sadece eğitim yapan ve sadece öğretim yapan kurumlarımız mevcut. Sektör temsilcilerimizden kreşleri ve anaokulları olanlar var ve çok zor durumdalar. Kreşlerde çalışan öğretmenlerimiz var. Velilerimize günlük hayatlarındaki en zor durumda bu kreşler yardımcı oldu. Salgın sürecinde veliler kreşlere çocuklarını göndermiyorlar. Velilerimizden ricamız bu süreçte kreşlerden kayıtlarını silmemeleridir. Dün kreşlere sizlerin ihtiyacı vardı şimdi onların size ihtiyacı var. Devletimiz kreşleri göz ardı etmemelidir. Bizler öğretmenlerimiz ile 12 aylık sözleşme yapıyoruz. Öğretmenlerimizi ücretsiz izne çıkarmamız mümkün değildir. Salgın sürecinde velilerimiz kayıtlarını sildirme kararı alıyorlar. Ancak bizler öğretmenlerimize aynı şeyi uygulayamayız. Bu kurumlar bizlere her zaman lazım.” ifadelerini kullandı.

14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Kayasan, kısa çalışma ödeneği ile ilgili değerlendirmede bulunarak uygulama şartları ile ilgili bilgi talebinde bulundu.

Toplantının Dilek ve Temenniler bölümünde söz alan meclis üyeleri, salgın süreci ve tedbirleri ile ekonomik durum başta olmak üzere birçok konuda görüşlerini dile getirdiler.

“EKONOMİMİZİ KORUYACAK OLANLAR…”

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu “Artık şaşırmamayı öğrenmeliyiz.  Çünkü yeni dünya düzeni bunu gerektirmektedir. Önce sağlığımızı sonra ekonomimizi korumalıyız. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantıları yapılıyor ve bizler de TOBB adına meclislerden bu toplantılarda görev alıyorduk. Fakat son yıllarda bu toplantılardan bizlere bir talep gelmemektedir. Ekonomimizin korunması konusunu en iyi becerecek olanlar da sanayiciler ile ticaret ve sanayi odalarıdır.” dedi.

“YAŞANAN SÜRECİN SINAVINI ÇOK İYİ VERİYORUZ”

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise süreç nedeniyle ekonomik faaliyetleri daha da zorlaştıran kuruluşların olduğuna vurgu yaparak, “Yaşanan sürecin sınavını çok iyi veriyoruz. Bu süreçte insanların tecrübelerinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ancak bu süreci yönetemeyenler de var. Özel bankalarımız destek vermeye ne yazık ki pek yanaşmıyorlar. Bir başka konu da; internet siteleri, online alışveriş siteleri esnaflara yönelik komisyonlarını artırmış bulunmaktadır.

Bu süreçte ayrıca, halkımız mahalle bakkalını, kasabını, manavını, iyi ilişkilerin değerini anladı. Market zincirlerinin birçok ürüne fahiş zamlar yaptığını, yerel marketlerin bu konuda daha uygun olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımızın, özel okullara sezon başında ödedikleri servis ve yemek hizmetleri nedeniyle hakem heyetine başvurmayı düşündüğü bilgisi geldi. Bu konularda özel okullara bir sıkıntı daha çıkabileceğini öngörüyoruz.” diye konuştu.

“SERVİS VE YEMEK ÜCRETLERİ”

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, velilerin servis ve yemek ücretlerinin tahsisi hakkında tüketici hakem heyetine başvuracakları konusunda değerlendirmede bulunarak “ Velilerimiz rahat olsun. Bizler yemek, servis ücretlerini yüz yüze eğitim sistemi olmazsa öderiz. Bizler asla velilerimizin hakkını yemeyiz. Yenmeyen yemeklerin, çekilmeyen servislerin ücretleri süreç sonrasında kuruşu kuruşuna ödenir. Kimsenin bir şüphesi olmasın.” dedi.

12. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oğuzhan Durak, kredilerde uygulanan faizler, tahsis ücretleri ve masraflar hakkında değerlendirmede bulundu.

“SATSO HER ZAMAN YANIMIZDA”

3. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ertuğrul Öztürk ise, “ Şirketimiz haksız fiyat artışı nedeniyle yanlış bir genellemeyle karşı karşıya kaldı. Bu süreçte Yönetim Kurulu Başkanımız ve Genel Sekreterimizin yardımlarıyla cezanın iptal edildiği kararını aldık. Kendilerine destekleri ve yanımızda oldukları için teşekkür ediyorum. Bütün meclis üyelerimizin arkasında destekçi olduklarını biliyoruz. Bu süreçte bunu daha iyi hissettik. Sakarya’da fiyat ve hizmet anlamında diğer illere göre şehrimizdeki yerel marketlerimiz ellerinden geldiklerinin en iyisini yapmaya çalışıyorlar.” dedi.

PİDE AZAMİ FİYAT TARİFESİ

Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısında ayrıca 2020 yılı azami pide fiyat tarifesi gündem maddesi olarak meclis üyeleri tarafından görüşülerek oylandı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan 27. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ergin Balcı, pide yapımında kullanılan ürünlere gelen zamların pide fiyatına etki ettiğini belirterek şunları dile getirdi; “Üyelerimiz tarafından yeni pide fiyat tarifesi talebi olmuştur. Pide yapımında kullanılan ürünler geçen yıla oranla ciddi bir şekilde zamlanmıştır. Bu neticede; un, maya, tuz, su, doğalgaz, odun, susam ve işçilik giderlerinde artışlar meydana gelmiştir. Bu doğrultuda üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda 470 gr pide 4.50 TL, 650 gr pide 6TL olarak satılmasının uygun olduğu komitemiz tarafından tespit edilmiştir.” dedi.

2020 yılı pide azami fiyat tarifesi meclis üyeleri tarafından oylanarak oy birliği ile kabul edildi. Kabul edilen tarife bilgilendirme amacıyla Valilik ve ilgili kurumlara gönderilecek.

“SÜREÇTEN EĞİTİM SEKTÖRÜ DE OLUMSUZ ETKİLENDİ”

Toplantının son bölümünde konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, meclis üyelerinin görüş, öneri ve düşüncelerini değerlendirerek soruları cevaplandırdı.

“TARIM KONUSUNDA CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

“Tarımın önemine sürekli değiniyoruz ve bu konuda hemfikiriz. Mevcut tarım potansiyelimizle bu süreci tarım sektöründe fırsata çevirebilecek kabiliyete sahibiz.  Oda olarak diğer odalar tarafından çok fazla yapılmayan bir şeyi yaparak Doku kültürü Laboratuvarı projesini hayata sunduk. Tesis, bundan sonra ihtiyaç duyulacak fide, tohum üretimi için çok ciddi katkılar sağlayacaktır.

Tarım ve Hayvancılık komisyonumuz çok ciddi çalışmalar yapıyor. Sera Organize Sanayi Bölgesi gibi ciddi çalışmaları mevcut. Sera Organize Sanayi Bölgesi Projesini ilgili kurumlarımızla da paylaştık. Olumlu dönüşler aldık. Akyazı Belediye Başkanımıza ilettik ve komisyonumuzun belirlediği arazide incelemelerde bulunduk.  Büyükşehir Belediye Başkanımızla da konuyu görüştük. Daha sonra OSB düşünülen bölgeye, Sera A.Ş. kurulacağı ile ilgili haberleri gördük. Hayırlı olmasını diliyorum. Böyle bir çalışmada SATSO isminin de geçmesini ve projeye bizlerin de katkısı olduğunun belirtilmesini isterdik. Umuyoruz ki bu proje başarıyla sonuçlanır, önemli olan şehrimize ciddi katkı sağlayacak böyle bir çalışmanın hayata geçmesidir

Pandemi süreci ile ilgili üye taleplerinin hızla ilgili makamlara iletildiğinin altını çizen Başkan Altuğ, ancak alınan tedbirler ve verilen destekler konusunda çözülemeyen hususların da var olduğunu belirterek “Eğitim sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin de yaşanan talihsiz salgın hastalık sürecinden olumsuz etkilendikleri göz önünde bulundurularak, sektörün ekonomik faaliyetlerinin sekteye uğramasını engellemek adına çalışmalar yapılması gerektiği, dolayısı ile bu sektörün de desteklenen sektörler kapsamına alınması hususunda üst birliğimiz TOBB nezdinde çalışmalar yürütüyoruz.

Söz konusu eğitim sektöründe faaliyet gösteren Odamız üyelerinden gelen taleplerde;

-Mart ayı içerisinde verilmesi gereken Muhtasar, SGK, Gelir vergisi vs. tüm beyanname ve vergilerin 6 ay ertelenmesi,

-Bu süreçte yaşanacak tahsilat zorlukları nedeniyle tahsilat süreçlerinin esnetilerek, salgın nedeniyle zorluk yaşayan işletme ve tüketicilere tahsilat için asgari 30 gün ek süre tanınması,

-Salgın kapsamında uygulanacak tüm teşviklerden, özellikle faydalanılabilecek düşük faizli kredilerden ve banka kredi geri ödemelerinde yapılacak kolaylıklardan eğitim sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin de azami düzeyde faydalanmasının sağlanması,

-İstihdam edilen personele yönelik ücret ve vergi teşviklerinin sağlanması,

-Vergi Dairelerinin kapalı olması ve Bankalarında işlemleri hatalı yapmalarından dolayı Vergi yapılandırması yapanların ödemelerinin 3 ay ertelenmesinin sağlanması,vb. benzeri konular yer aldı.

Çözüm bekleyen konuları TOBB’a iletmeye devam ediyoruz. Mücbir sebep sorunu devam ediyor. Bazı firmalar mücbir sebep kapsamına alınıyor bazısı alınmıyor. 1,5 milyon TOBB üyesinden sadece 500 bin firma mücbir sebep kapsamına alındı. Maalesef bu süreçte her sektör olumsuz etkilendi. Tüm sektörler mücbir sebep kapsamına alınmalıdır.   Sicil affı konusunda da problemler var. 2018 yılında başlayan bu sorun 2020 yılında da kendini göstermeye devam ediyor. Sicil affının gerçekleşmesini öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haber Tarihi : 30/4/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::