Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı online platformda video konferans şeklinde gerçekleştirildi.

Uzaktan erişimle gerçekleştirilen toplantıya Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, SATSO Meclis Salonu’ndan iştirak ettiler.

Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında yapılan Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, meclis üyelerinin çoğunluğunun çevrimiçi katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1171 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mart ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri, dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi:

“Malumunuz olduğu üzere Koronavirüs salgın sürecinden geçiyoruz. Bilim kurulu, sağlık bakanlığı tavsiyeleri ve alınan önlemler, bu salgının yayılımını azaltmaya başladı.

Dünya olarak çok farklı bir dönemden geçiyoruz. İnsan yaşamını korumak ve gündelik hayatı sürdürülebilir kılmak en temel öncelikli hedef haline geldi. Bu süreçte ülkemiz de tüm dünya ile birlikte önemli bir sınav veriyor. Bugüne kadar mücadele ettiği tüm kriz dönemlerini başarıyla atlatan ve küresel krizler karşısında dirençli bir yapısı bulunan Türkiye’nin Koronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukları da geride bırakacağına inanıyoruz.

Virüsle mücadele kapsamında ilk günden bu yana özellikle üye odaklı sorunların çözümüne yönelik yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Üyelerimizden gelen talepler, şikayetler çok değerli. Onların görüşleri doğrultusunda taleplerine cevap verebilmek için gayret ediyor, mesai mefhumu gözetmeksizin; konuları ilgili makamlara iletiyor, çözümü konusunda da ısrarcı oluyoruz. Bu kapsamda salgının sanayi ve ticaret hayatına olan etkisini takip ediyoruz. Üyelerimizin yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini belirlemek üzere üyelerimizle sürekli iletişim kurmaya gayret ediyoruz. Faaliyetlerimizin devamlılığı ve hizmetlerin yürütülmesini sağlayacak şekilde önlemlerimiz alarak asgari personel ile dönüşümlü çalışma sistemi ile çalışıyoruz. Üyelerimizin odamıza gelmeden işlemlerini online yapmalarına yardımcı oluyoruz. Üyelerimizi bilgilendirmek için web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızı çok aktif kullanıyoruz. Üyelerimizin faydalanabileceğini düşündüğümüz her bilgiyi anlık olarak paylaşıyoruz.  E-mail yoluyla da bilgilendirmelerimiz devam ediyor. Üyelerimizin taleplerini de aynı şekilde web sitemiz üzerinden alıyoruz. Geçtiğimiz cumartesi akşamı da instagram hesabımız üzerinden canlı yayında üyelerimizin sorularını yanıtladık.

Diğer taraftan, firmalarımızın maske ihtiyacını karşılamak için Sakarya Valiliğimizle ortak çalışma yaptık. Firmalarımızın günlük maske ihtiyacını valilik kanalı ile ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Salgın nedeniyle toplantılarımızı tele-konferans yoluyla gerçekleştiriyoruz. TOBB bölge oda başkanları toplantısına da online olarak iştirak ettik.

Ayrıca alınan tedbirler kapsamında sokağa çıkma yasağı sürecinde ihracat taahhütü olan firmalarımıza odamızdan ihracat taahhütlerine yönelik onay çalışması gerçekleştiriyoruz.

Geçtiğimiz meclis toplantısında meclis üyelerimizden gelen ve ticaret sektörünü olumsuz etkileyen çark caddesi, uzun çarşı ve etrafındaki caddelerdeki çalışma saatleri konusunda İlçe Hıfzısıhha kurulu ile görüşerek kapalı olan işyerlerinin saat sınırlaması kuralına riayet edilerek açılmasını talep ettik ve açıldı. Bizim burada asıl önceliğimiz, ya tüm çarşı esnafının işyerlerini kapatması ya da tamamının açık olması idi. Bir cadde açık diğeri kapalı olarak alınan tedbirin verimli olmayacağını ilettik. 10.00-15.00 saatleri arasında olan saat sınırlaması İlçe Hıfzısıhha kurulunun karar güncellemesi ile 12.00-18.00 saatleri arasına çekildi.

Daha önce dile getirdiğimiz gibi bu süreçte önceliğimiz bu süreçte insan sağlığı olmalı. Biz üyelerimize karşı sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Üyelerimizin de halk sağlığını gözeterek gerekli tedbirleri maksimum seviyede alarak ticari faaliyetlerini sürdüreceklerine inanıyorum.

Hep birlikte geçtiğimiz bu zorlu sürecin olumsuz etkilemediği hiçbir sektör yok. Bu durumda iş dünyası olarak dayanışma içinde olmalıyız, birbirimizle olan alışverişlerimizde, kira ödemelerimizde, tahsilatlarımızda ve ödemelerimizde içinde bulunduğumuz şartları göz önüne alarak anlayışlı davranmalıyız. El birliği, hassasiyet, sorumluluk bilinci ve birbirimize saygı ile bu sorunu atlatacağımıza inanıyoruz. Unutmamalıyız ki; bu kriz dünya genelinde, küresel bir krizdir.”

İHRACAT

Salgınının yayılmasını önlemeye yönelik alınan tedbirlerle, üretimin yavaşladığı, talebin daraldığı ve ticaretin duraksadığı bir dönemdeyiz. Krizin küresel olması nedeniyle, bu süreç özellikle ihracatçılarımızı da olumsuz etkiledi. Sakarya olarak mart ayında ihracat 302 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılla kıyasladığımızda yüzde 40 düşüş yaşandı. İhracattaki gerilemede Koronavirüs salgınının etkisinin görüyoruz. Ticaret partnerlerimizden de salgın etkisiyle talep daralması oldu. Bu süreci hasarsız atlatmamız mümkün değil. Umuyoruz ki en azıyla bu dönemi atlatalım

Ancak bu yaşanan küresel kriz, dünyayı da yeni bir sisteme kanalize ediyor. Koronavirüs pandemisinin ardından bambaşka bir ekonomik sistem, sosyo kültürel yapı bizleri bekliyor. Bu ne kadar hazırız? Nasıl hazırlanırız bu konularda çalışmalar yürütüyoruz. Üyelerimizi bu süreçten sonrasına hazırlayabilmek adına öngörülü çalışmalar yaparak raporlar hazırlıyor, konunun uzmanları ile iletişime geçiyoruz.

Bu doğrultuda yeni süreçte toplumsal ve ekonomik projeksiyon ile ilgili ön görülerimiz mevcut.

NEFES KREDİSİ

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Başkanımız  Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte yeni nefes kredisi için çalışmalarımıza başladık.   TOBB’un öncülüğünde daha önce 6 defa verilen nefes kredisi bu defa da oda ve borsaların katkılarıyla Denizbank işbirliği ile verilmeye başladı.

HALKBANK CANSUYU KREDİSİ

Odamıza kayıtlı son mali yıl cirosu 3 milyon tl’nin altında olan şahıs işletmeleri için “Halkbank Küçük İşletme Can Suyu Kredisi” ne başvurular pazartesi günü başladı. Yıllık 7,50 faiz oranı ve ilk 6 ay ödemesiz 36 ay vadeli olacaktır. Şahıs işletmesi üyelerimize hayırlı olsun.

 Gerek nefes kredimiz gerekse de kamu ve özel bankalar tarafından sağlanan avantajlı finansman destek paketlerinden üyelerimizin en etkin şekilde faydalanmalarını amaçlıyoruz.

Maalesef salgın sürecinde insanlar sadece sağlık sorunlarıyla değil ekonomik, psikolojik sorunlarla da mücadele ediyorlar. Bu salgın döneminde ne yazık ki dolandırıcılar da insanların endişe, korku gibi duygularını istismar etmeye devam ediyorlar. Söz konusu dolandırıcılar Koronavirüs salgınını bahane göstererek bağış toplama, maske vb. Hijyen ürünlerini satma gibi vaatler ile vatandaşlarımızı tuzağa düşürmeye çalışıyorlar. Bu konuda üyelerimizin mağduriyet yaşamaması için çok temkinli olmalarını tavsiye ediyoruz. Kişisel bilgilerini emin olmadıkça başkalarıyla paylaşmamalarını öneriyorum." 

 

Haber Tarihi : 3/5/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::