Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı online platformda video konferans ortamında gerçekleştirildi.

Uzaktan erişimle gerçekleştirilen Meclis toplantısına, Meclis Başkan Vekili Necmettin Kırık ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ SATSO Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’ndan iştirak ettiler

Meclis Başkan Vekili Necmettin Kırık Başkanlığında yapılan Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, meclis üyelerinin çoğunluğunun çevrimiçi katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1175 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mayıs ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Deprem görmüş binalara performans analizi…

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri, dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkan A. Akgün Altuğ, konuşmasının başında 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıl dönümünü anarak şunları dile getirdi;

“Depremi önlemek, engellemek gibi bir gücümüz yok. Hazırlıklı bir şekilde depremi yaşamak her anlamda kaybımızı azaltacaktır. Deprem, sadece kurumsal değil, toplumsal ve bireysel hazırlık gerektiren bir durumdur. Deprem acil eylem planının gözden geçirilmeli, belirlenmiş olan deprem anında toplanma alanları konusunda bireyler bilinçlendirilmeli, yapılacak tatbikatlarla Sakarya’nın bu konuda eksikleri de belirlenmelidir. Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalı, önlemlerimizi almalıyız.

Özellikle şehir merkezinde depremde hasar görmüş ve daha sonra görsel olarak düzenlenerek kullanıma devam eden bina stokları mevcut. Üniversitelerimiz tarafından bu hasar görmüş veya depremi yaşamış binaların “Performans Analizleri”nin yapılarak kamuoyuna açıklanması faydalı olacaktır.”

Sakaryaspor kongresi

Başkan Altuğ, Sakaryaspor Kongresi ile ilgili yaptığı değerlendirmede Sakaryasporun ilimiz için önemine değinerek şunları dile getirdi: “Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kongrede yeniden Sakaryaspor başkanı olarak seçilen Cevat Ekşi’ye ve yönetimine başarılar diliyor, Sakaryaspor yönetimine seçilen yönetim kurulu sayman üyemiz sn. Doğan Çatalbaş’ı da ayrıca tebrik ediyorum. Deplasman masraflarını SATSO yönetim kurulu olarak biz karşılamak istiyoruz.” diyerek meclis üyelerinden de destek talepleri olabileceğini ve kamuoyuna bilgi verileceğini ifade etti.

Koronavirüs vakaları artıyor

Başkan Altuğ konuşmasının devamında artan virüs vakalarının oluşturduğu tedirginliğin ekonomiye yansımalarını değerlendirerek “Son meclis toplantımızdan bu yana korona salgınında tüm dünyada ikinci dalga konuşulmaya başladı. Ülkemizde ve Avrupa’da tıpkı dünyanın önemli bir kısmında olduğu gibi vakaların tekrar artmaya başladığı görülüyor. Bu da üretim ve tüketim davranışları üzerinde önemli bir baskı oluşturmaya ve ekonomide toparlanmayı geciktirmeye etki ediyor. Bu salgınla yaşamaya alışmamız ve tedbiri elde bırakmamamız şart.

Ulusal ekonomimizin büyümesi de sanayi, ticaret ve hizmet döngüsünün sağlanmasıyla mümkün olacaktır. Bu bağlamda, sektörel katma değer yapısının iyileştirilmesi, küresel talep dinamiklerine uyumun artırılması, sektörlerin yatırım cazibesinin güçlendirilmesi, geleceğin mesleklerine, teknolojilerine ve iş yapış şekillerine entegrasyonun sağlanması ve uygulama zemininin oluşturulması gerekiyor. Normalleşme sürecinde rakamlar ekonomik olarak bir toparlanmayı, hareketliliği gösterse de yeni destek paketlerine de ihtiyaç olduğunu her platformda dile getiriyoruz. Borçların ötelenmesinden ziyade borç yükünün hafifletilmesi, üretici firmaların yatırım teşvik belgelerinin 1 yıl daha uzatılması, makul bir vergi yapılandırması ve sicil affı taleplerimizi özellikle yineliyoruz.

Doğalgaz rezervi keşfi

“Geçtiğimiz günlerde ülke olarak gurur duyduğumuz bir gelişme yaşandı. Karadenizde büyük bir doğalgaz keşfi gerçekleşti. İsmi de; Sakarya Gaz Sahası. Cumhurbaşkanımızdan ülke olarak bizzat aldığımız bu müjdeli haber vatanımıza, milletimize hayırlı olsun. Bu tarihi adım Türkiye’nin zengin kaynaklarını etkin kullanımının başlangıcıdır.”

2020 yılı teşvik bölgeleri

2020 yılı teşvik bölgeleri açıklandığı bilgisini de meclis üyeleriyle paylaşan Başkan Altuğ; “Yatırım teşvik sistemi Türkiye’yi 6 ana bölgeye ayırmaktadır. 1.bölge’den 6. Bölge’ye gidildikçe desteklerin oran ve süreleri artmakta, asgari yatırım tutarları ise düşmektedir. Bu yıl açıklanan teşviklerde ilimiz 2. Bölgede yer alıyor ve ilk kez Bölgesel Yatırım Teşvik Sistemi’nde ilçe bazlı tanımlama yapılmıştır.

Buna göre Sakarya 2. Teşvik bölgesinde yer almaya devam ederken; ilçelerimiz: Ferizli, Kaynarca, Karapürçek ve Taraklı 3. Bölge teşviklerinden yararlanabilecektir. Ayrıca; bu ilçeler arasındaki Ferizli ve Kaynarca ilçelerimizde OSB kurulduğu için OSB’de faaliyet gösteren firmalar 4. Bölge teşviklerinden faydalanacaktır. Açıklanan teşvik bölgelerinde bir önemli detay daha bizleri yakından ilgilendiriyor. Orta ve yüksek teknolojili yatırım konularını içeren makine teçhizat imalatı, motorlu kara taşıtları imalatı, demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı, ulaşım araçları imalatı, elektrikli makine ve cihazların imalatı, kimyasal madde ve ürünlerin imalatı konuları da 4. Bölge desteklerinden faydalanabilecek.

Ticaret sicil gazetesinin yayım süresi 4 günden 2 saate düştü

“Yaptığımız çalışmalar neticesinde; ticaret sicil müdürlüğümüzdeki tescil işlemlerinde, zaman ve prosedür işlemleri minimum noktaya geldi. Odamız üyelerinin tescil işlemlerinden sonra ihtiyaç duydukları ticaret sicil gazetesinin yayımlanma süresi 4 günden, iki saate düşmüştür. Atılan bu adım ile; üyelerimiz ticaret sicil gazetesine, tescil işlemlerini yaptırmalarına müteakip saatler içinde elektronik ortamdan ulaşabilecekler.”

Türk Ticaret Bankası’nın tarihi binası müze oluyor

“SATSO ve Adapazarı tarihinde önemli bir yere sahip olan Türk Ticaret Bankası’nın tarihi binası müze olarak yeniden şehrimize kazandırılıyor. Bankanın içerisinde de Türk ticaret bankasının sembolik bir şubesi hizmet verecek. Türkiye’nin ve Sakarya’nın ticaret ve kültür tarihinde önemli değerler arasında gösterilen ilk özel bankamızın bugün müze olarak değerlendirilecek olması memnuniyet vericidir. Katkılarından dolayı Mutlu Başkan’a teşekkür ediyoruz. Bizler de SATSO’nun imkanları uygun olduğu takdirde gereken desteği vermek arzusunda olacağız.”

Fındık Korsanlarına Dikkat!

“Yaz ayları fındık üreticilerimiz için yoğun geçen bir dönem. Emeklerinin karşılığını almak ve ürettiklerini en iyi bedele satmak isteyen üreticilerimiz son zamanlarda bölgemizde ortaya çıkan korsan fındık tüccarlarına karşı temkinli olmalılar. Hiçbir yere kaydı bulunmayan, korsan fındık tüccarlarına karşı fındık üreticilerimiz temkinli davranmalılardır.”

Kırtasiye alışverişlerimizi şehrimizden yapalım

“Pandemi nedeniyle okulların açılış tarihleri ertelendi. Ticaretin canlanması adına böyle dönemler yerel işletmelerimiz açısından önemli. Okullar açılmadan önce kırtasiye ve okul gereçleri ile ilgili alışverişlerin sakarya’dan yapılması konusunda da hemşehrilerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Unutmayalım ki yaşadığımız pandemi sürecinde yerel tüccarımızın güçlenmesi ilimizin ekonomisinin canlanması açısından önemlidir.”

Okullarımızın tesisat sorunları giderildi

“Yaz tatili sürecinde il milli eğitim müdürlüğümüz ile odamız 7. Meslek komitesi arasında bir protokol imzalanmıştı. Protokol kapsamında Adapazarı, Serdivan, Erenler ve Arifiye ilçelerimizdeki okulların sıhhi tesisat ve onarımı bilabedel olarak yapıldı. 4 merkez ilçemizde bulunan ve pandemi sürecinde kapalı kalan okullarımızın tesisat sorunları 7. Meslek komitemiz tarafından giderilmiş oldu.”

Kadın kooperatifi kuruluyor

“Kadın girişimciler kurulumuz tarafından başlatılan kadın kooperatifi kurma çalışmalarında sona gelindi. Kooperatifimiz 31 Ağustos günü Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun online bağlantısı ile resmi olarak kurulacak.

Aynı program kapsamında; ticaret bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün kooperatifçilik otobüsü tanıtım toplantısı odamızda gerçekleştirilecek.”

Başkan Altuğ’un konuşmasının ardından toplantının Meslek Komitelerinin sorunları bölümünde konuşan Meclis Üyeleri, sektörel sorunlar ve görüş önerilerini sunarak değerlendirmelerde bulundu.

“Okullara yönelik alınan kararlar gözden geçirilmeli”

29 Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız; “Okullar Koronavirüs üretiyor da parklar, avm veya plajlar virüsü tedavi mi ediyor? Alınan bu kararların yanlış olduğunu kanaatindeyim. Keşke yaz aylarında okullarımız açık kalarak çocuklarımıza eğitim verilseydi. Çocuklarımız okullardan, öğretmenlerden ciddi bir şekilde uzak kalmış oldu. Bu durum maalesef geleceğimiz için çok tehlike arz ediyor.

Maalesef bazı kişiler okulların uzaktan eğitimlerde düşük ücret alması gerektiğini belirtiyorlar. Yenmeyen yemeğin, binilmeyen servisin ve hakkımız olmayan ücreti katiyen almayız zaten. Biz okullar aracı kurumlarız ve çocuklarımızın geleceği için ciddi sorumluluk sahibiyiz. Uzaktan eğitimde maalesef eğitim kurumlarının giderleri azalmıyor. Öğretmenlerimize maaş vermeye, sürekli giderlerimizi karşılamaya devam ediyoruz.  Öğretmenlerimiz uzaktan eğitimin daha zor ve çocukları yönetmenin daha zor olduğunu, okullarda eğitimi daha verimli olduğunu belirtiyorlar. Bizler öğretmenlerimiz ile kanunen sözleşme yapıyoruz ve haklarını uzaktan veya yakından olsa da dahi vermek zorundayız. Velilerimizden ricamız sadece okulları suçlamadan devletimizden bir çözüm bulmalarını istemeleridir. Kreşlerin, ana sınıflarının, birinci ve ikinci sınıfların bildiklerini unutmamaları için açılması gerekiyor. 8 sınıfların da sınava hazırlanması için okullarımızın açılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Toplantının Dilek ve Temenniler Bölümü’nde konuşan meclis üyeleri, ülke ve şehir gündemi, sektörel ve sosyal sorunları hakkında dilek ve görüşlerini bildirdiler.

“Küçük Sanayi Projelerine de Destekler Verilmeli”

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu; “Çevremizde küçük sanayi siteleri projeleri devam etmektedir. Bu kooperatif projelerinin tamamına yakını kendi imkanları ile devam projeyi yürütüyor ve bu da projenin ilerleme hızını negatif etkiliyor. Küçük sanayi sitelerinde yatırım yapmak isteyen küçük ve orta ölçekli yatırımcılara bir teşvik imkanı oluşturulması mümkün olabilir mi? Bizim gibi birçok firma bunu merak ediyor.” diye konuştu.

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh; “Ülkemizde maalesef son zamanlarda pandemi vaka sayıları ciddi oranda artmaya başladı. Sağlık gücümüz, hekimlerimiz sayesinde ülke olarak bundan önceki yakın süreçte önemli bir sınav vermiş ve vaka sayılarımız ciddi düşmüştü. Diğer ülkelere baktığımızda çok kötü durumda olan ülkeler bu süreçte ciddi yol kat ettiler. Bugün 1500’lü rakamlara geldik ve ne yazık ki bin vakanın üstünü sıkıntı, altını ise iyileşme olarak görüyoruz. Bu konuda SATSO olarak halkı bilinçlendirmek, halkın tansiyonunun yüksek tutmak bizlerin görevidir. Artık denetimlerin daha da artırılması gerekiyor. Odamızın öncülüğünde halkın gerekli tedbirler konusunda uyarılması gerekiyor.” dedi.

“Nitelikli İstihdam konusunda birlikte çalışılmalı”

33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu; “Milli Eğitimin Mihmandarlık projesi konusunu geçtiğimiz meclis toplantımızda iletmiş ve Odamız bünyesindeki Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonumuzun kapsamının genişletilmesi önerisini sunmuştuk. Bu konuda Odamız tarafından ciddi girişimler oldu. Bizler her zaman nitelikli personel yetiştirilmesi konusunda sürekli bir girişim yapıyoruz. Nitelikli personel konusunda sıkıntı çeken üyelerimizin de bu işin içerisinde olması, bu konunun bir parçası olması gerektiğini düşünüyorum. Sadece bir komitenin yapabileceği bir iş değil tüm komitelerin ortak çalışması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Vergi iadeleri sorunu tekrar gündeme gelmelidir”

26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lüftü Sunman; “Şehrimizin yıllardan beri en büyük sorunlarının başında gelen vergi iadeleri konusu pandemi nedeniyle gündemden düştü. Bu sorunun tekrar gündeme getirilmesi ve şehrimizin hakkı olanı alması gerekmektedir.

Sakarya nehrinin doğusunda bulunan Kozluk Mahallesinde ticaret ve sanayi imarlı alanlarda birçok yatırım var. Ancak bu bölgede kanalizasyon ve altyapı sorunları her geçen gün daha da artıyor. Bölgede ciddi bir yatırım ve üretim var. Fakat üreticimiz büyük problem yaşıyor.” diye konuştu.

“DOMİ OSB Projemizde İlerlemeye Başladık”

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik; “Doğu Marmara Makina İmalatçıları İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projemizde uzun süren mahkeme süreçlerinin ardından saha çalışmalarımıza nihayet başladık. Birkaç gün önce resmi gazetede yayınlanan yatırım teşvik bölgelerinin ilçeler bazında yapılan değerlendirmelerde 3 ilçemiz ile birlikte OSB’mizin bulunduğu Kaynarca ilçemiz de 4. bölge teşviklerinden faydalanabilecek. OSB Lokasyon olarak çok güzel bir konumda. Mevcut ve yeni yapılacak otoyollara çok yakın, altyapısı çok sağlam. Yakın zamanda çok daha fazla yeni yatırımların gelmesini umuyoruz.” dedi.

Haber Tarihi : 27/8/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::