Ticaret Bakanlığı kooperatifçiliği tanıtmak için Sakarya’da…

Ticaret Bakanlığı 2020 yılında başlattığı, Kooperatifçilik Otobüsü olarak adlandırılan Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında bir hafta boyunca Sakarya’da kooperatifçiliği anlatacak, kooperatif kurmak isteyen girişimcilere rehberlik edecek.

Programın açılışı Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ali Coşkun Konferans Salonu’nda Ticaret Bakanlığı, Sakarya Valiliği ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde gerçekleştirildi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa Sakarya Vali Yardımcısı Ömer Bedrettin Sağsöz, Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim ve İcra Komitesi Üyeleri, Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Sayın Hasan Alişan, Esnaf Ve Sanatkarlar Kooperatif Genel Müdürü Necmettin Erkan, TESKOMB Sakarya Bölge Birliği Başkanı Ali Yılmaz, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Sakarya Kadın Dayanışma Kooperatifi (KADAK) Üyeleri, Kalayık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Üyeleri, Geyve Ayva Çiçeği Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Üyeleri, İl Müdürleri, Sakarya STK Temsilcileri ve basın mensupları iştirak etti.

“Kooperatiflerin öncü insanlara ihtiyacı vardır”

Sakarya Vali Yardımcısı Ömer Bedrettin Sağsöz,

“ İlimizde kadın emeğinin ekonomiye kazandırılmasının sağlanması adına çok ciddi girişimler gerçekleştiriliyor. İlimizdeki kadın kooperatifi sayısını her geçen gün daha da artırmak için çalışmalarımıza hız vereceğiz. Bu konuda da KOOP-DES projesi birçok fayda sağlayarak kooperatifleşme hareketini hızlandırmaya yardımcı oluyor.  Kooperatiflerin ömürlerinin uzun olması için öncü insanlara ihtiyacı vardır. Yıllardır faaliyetlerine devam eden ve uzun ömürlü olan kooperatiflere baktığımızda hep bir lider kişi peşinde giden kooperatifler olduklarını görüyoruz. Bu bağlamda da kooperatiflerimizin sürdürülebilir ve sürekli olmalarını sağlamaya çalışmalıyız.” dedi.

“Sakarya’nın kadınları başarır”

AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek de öncü kadınlar çıkaracak, çok bereketli topraklara, hoşgörülü insanlara sahip olan Sakarya'nın kadınlarının güçlü ve çalışkan olduğu illerden bir tanesi olduğunu dile getirdi. Atabek, inovasyonun bu işin içerisinde mutlaka olması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:  "Eğer biz kooperatifçilik alanında kendimize konu belirliyorsak, bunun içinde mutlaka inovatif bakış açısı olması lazım. Mutlaka prezentasyonu konusunda destek almamız gerekiyor. Başarılı olduğumuzda sadece ulusal değil, uluslararası bir alan da bizi bekliyor. ve en önemlisi süreklilik çok önemli. Yaptığımız işin sürekliliği ticarette başarıyı getirecektir. Bu üçünün yan yana gelmesi lazım. Öncü kadınları bulacağız, güzel kooperatifler kuracağız."

“Rekabeti, üretimi seven bir iliz”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ konuşmasında şunları dile getirdi: “Bugün Geyve, Hendek ve Adapazarı ilçelerimizde kurulacak kooperatiflerimizle de kadın üretiminin ve kadın istihdamının artırılmasına büyük katkı sağlanacağına inanıyorum.

İl Kadın Girişimciler Kurulumuzun girişimleriyle başlatılan “Kadın İşbirliği Üretimin Geleceği” Projesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından da destek almaya hak kazandı.

Biz Sakarya olarak üretimi seven, rekabete açık, kadın istihdamının önemini bilen bir iliz. Unutmayalım güçlü kadın, güçlü ekonomi demektir. Ben kadın girişimcilerimize güveniyorum ve çok güzel başarı hikayelerinin bu şehirden, kadınlarımızın gayretleriyle çıkacağına inanıyorum. Yeter ki; yeni düzeni doğru okuyalım ve bu doğrultuda yol haritamızı güncelleyelim. Covid-19 sürecinden çıktığımızda, ekonomik fırsatları yakalamış, güçlü, yeni teknolojilere hakim, üretken bir kadın topluluğunun katkılarına ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

“Kooperatifçilik Otobüsü”

Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında geldiği Sakarya’da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın selamlarını ileterek konuşmasına başladı. Bakanlığın kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için sürdürdüğü çalışmaları anlatan Erkan, Sakarya’da kadın girişimi ve kooperatifçilik potansiyelinin önemine değinerek, bu ziyaretten beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.

Bugüne kadar Adana, Antalya, Kayseri, Nevşehir, Malatya ve Aksaray illerinin ziyaret edildiğini belirten Erkan, Sakarya’da Karasu, Serdivan, Geyve ve Hendek ilçelerine de gideceklerini ve buralarda sivil toplum örgütleri, kamu kurumları ve vatandaşlarla buluşup tanıtım ve bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini ifade etti.

“Modern kooperatifçiliğin temelini ahilik geleneği oluşturmaktadır”

Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan ise kooperatifçiliğin tarihimizden bu yana önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek dünyanın kooperatifçiliği ve mesleki dayanışmayı Türk kültüründen örnek aldıklarına vurgu yaparak şunları dile getirdi; “Kooperatifçiliğin temelinde dayanışma ve yardımlaşma vardır. Kooperatifçilik dünyada en yaygın toplulaşma biçimidir ve dünya genelinde 750 bine yakın kooperatif vardır. Modern kooperatifçilik akımının temelini Anadolu’daki Ahilik geleneği oluşturmaktadır. 1844 yılında İngiltere’de başlayan kooperatifçilik akımı Anadolu’daki ahilik geleneğinin incelenmesi sonucu oluşturulmuştur. Şehrimizde de bu akım oldukça yaygındır. Sakarya’da 9 adet küçük sanayi sitesi kooperatif bünyesinde devlet desteği ile oluşturulmuştur ve ilimize hizmet etmektedir. Atatürk ve Akyazı küçük sanayi siteleri ise devlet desteği olmadan üyelerin kendi sermayesi ile oluşturularak şehrimize hizmet etmektedirler.”dedi.

“Kadın İş birliği Üretimin Geleceği Projesi ile 3 kooperatif”

Toplantıda konuşan TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zehra Dirim kadın kooperatifleri ile ilgili bilgi vererek şunları dile getirdi: “ Kadın İşbirliği Üretimin Geleceği” projemiz kadınların yerel ekonomik faaliyetlere katılımını sağlamak, ticarileşebilir ürün ve hizmetler için bir arada ve işbirliğinde yenilikçi yaratıcı düşüncelerini harekete geçirmek, kolektif ve bireysel girişimlerini kolaylaştırmak, kooperatifleşme ve şirketleşme konularında yeterliliklerini sağlamak, başarıya etki eden yeni piyasa koşulları çerçevesinde ilerlemelerini yönlendirmek, kendilerine sağlanacak destekler konusunda onları bilgilendirmek, gelecekte ihracata yönelik devlet yardımlarının katkısı ile ihracata teşvik etmek ve cesaretlendirmek, uygulamaya dönük yol haritalarını belirleyebilmesine yol göstermesi amacıyla eğitim ve danışmanlık faaliyetleri içermektedir. Bugün de kuruluşunu gerçekleştireceğimiz kooperatiflerimiz ile çalışmalarımız aktif bir şekilde başlamış olacak” dedi.

“Finansman sorunumuz yok ve destek vermeye devam ediyoruz”

TESKOMB Sakarya Bölge Birliği Başkanı Ali Yılmaz, “Hükümetimiz 2020 yılının Mart ve Ağustos ayları arasında 4586 kişiye 25 bin TL kredi kullandırmış ve ek olarak 25 bin TL’lik de kredi kartı desteği sunmuştur. Bu sene Mart ile Ağustos ayları arasında 223 milyon TL, bu güne kadar ise 795 milyon kredi imkanı sağladık.  Sakarya’da 13.500 kayıtlı esnafımız var ve 9500 adet esnafımıza kredi desteği verdik. Finansman sorunumuz olmamakla birlikte destek vermeye devam ediyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü yetkilisi Ayten Esra Zeyrek tarafından Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi ile Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) tanıtıldı. Tanıtımın ardından protokol tarafından üç kadın kooperatifine Kuruluş Beratı takdimi yapıldı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Fuaye alanında stant açan kadın kooperatiflerinin sergisi ve Kooperatifçilik Otobüsünün ziyaretiyle program sona erdi.


Haber Tarihi : 1/9/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::