Sakarya Büyükşehir Belediyesi himayesinde düzenlenen 3. Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali, bugün gerçekleştirilen açılış töreni ile ziyaretçilere kapısını açtı.

Söz konusu açılış törenine Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Milletvekilleri Çiğdem Erdoğan Atabek ve Muhammed Levent Bülbül, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ve SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ile Meclis Başkanı Talip Kuriş, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nizamettin Sarı, Geçmiş Dönem Milletvekilleri, Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, İl Müdürleri ve İl Başkanları, STK ve Dernek Temsilcileri ile çok sayıda sektör temsilcisi ve basın mensubu iştirak etti.

Sapanca Kırkpınar’da açık ve oldukça geniş bir alanda düzenlenen festivalde peyzaj ve süs bitkisi alanında faaliyet gösteren 145 firma birçok ürününü 3 gün boyunca 30 binden fazla ziyaretçiye sergileyecek.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Festival Koordinatörü Remzi Adıyaman, festivalin her geçen sene daha da ilgi çektiğine vurgu yaptı. Adıyaman; “ Festivalimizi içinde bulunduğumuz pandemi sürecine uygun olarak Büyükşehir Belediyemiz ve Sağlık İl Müdürlüğümüzün destekleri ile salgına karşı tedbirli bir hale getirdik. 53 kişilik bir ekip ile 4 ay’a yakın yoğun çalışma ile çok iyi hazırlandık.  Bütün stantlarımız dolu ve ziyaretçilerimizin her anlamda görmek istedikleri materyalleri bulabileceği bir festival oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” dedi.

Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Çelik; “ Oda olarak günümüzde karbon ayak izi, iklim değişikliği gibi konularda çalışmalarımız ile uzman hale geldik. Peyzaj Mimarları odası olarak sektörü temsil eden en yetkili kuruluşuz. Günümüzde yaygınlaşan millet bahçeleri, parklar ve bahçeler yerli firmalarımızın ürettiği ürünler ile yeşile kavuşacaktır. Bizler her zaman bu sektörün gelişmesi için göreve hazırız.” diye konuştu.

SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar; “ Pandemş sürecinde sektörümüz iç ve dış pazarda yaşanılan daralma nedeniyle olumsuz etkilendi. Tarım sektörüne yönelik devletimizden bazı taleplerimiz oldu ve bunlar karşılandı. TARSİM kapsamına süs bitkilerinin TARSİM kapsamına alınmasını da yakın zamanda sağladık. Yatırım konusunda ciddi çalışmalar var ve arazi bulma konusunda sorun yaşayan yatırımcılarımıza yönelik yasa teklifi çalışmalarımızı meclisimize iletilmesini sağladık. Sektörümüze çok daha fazla destek bekliyoruz. Sektöre yönelik, ürünlerin aracıların aradan kalkıp direk üreticiden alınmasını yönünde de çalışmalarımız var. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. “ ifadelerini kullandı.

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan; “ Yerli ve milli üretimi destekleyen bir kurum olarak süs bitkileri sektörünün temel üretim konseptine uygun bir festivalin burada düzenleniyor olması bizleri mutlu ediyor. Böyle bir alanın tarımın her konseptine ve çeşidine göre festivallere ev sahipliği yapması açısından da çok uygun gözüküyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu sıkıntılı günleri atlatarak normale dönmeyi umuyoruz.” dedi.

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nizamettin Sarı; “ Çiçek ve süs bitkileri çevrenin güzelliklerini yansıtan ve insan psikolojisini düzelten, sağlıklı nesiller yetişmesine de destek olmaktadır. Dünyada süs bitkileri üretimi 20. Yüzyıl başında önem ciddi önem kazandı. Bu sektör ülkemizde de son yıllarda ciddi gelişme göstermektedir. Sakarya olarak bizler oldukça çoğu konuda şanslı bir il konumundayız. Festivalin şehrimize ve iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “ 25 yıl önce evlerin arkalarında başlayan amatör bir sektör olarak görülen peyzaj sektörü bugün ciddi üretim, ihracat potansiyeli olan, istihdam sağlayan bir konuma gelmiştir. Sakaryamız da, sahip olduğu tarımsal potansiyel ve verimli topraklar ile dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliğinde sektörün lideri konumundadır. Peyzaj ve süs bitkisi ekili alanı bakımından ikinci sırada yer alan Sakarya’da 500’den fazla sektör temsilcisi firmamız, toplamda yaklaşık olarak 15 bin dekarı aşan bir alanda faaliyetlerini yürütmektedir.

Dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliğinde türkiye’de ikinci sırada olan sakarya, genel üretimin yüzde % 38’ini karşılayarak bölgemizde de üretim anlamında birinci sırada yer almaktadır. Sakarya olarak sektör, 2020 yılının ilk 8 ayında 1 milyon doların üzerinde bir ihracat performansı gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15’lik bir artış başarısı yakalamış durumdadır. Süs bitkileri sektörü yoğun emek verilen bir sektördür. Tarımdaki diğer sektörlere göre işgücü ihtiyacı da oldukça fazladır. Ülke genelinde sektördeki doğrudan istihdam 30 bin kişiyi, dolaylı olarak da 500 bin kişiyi bulmaktadır.

Amacımız her zaman önce ithalatı kesmek ve yurt içi kullanım alanlarımızda tamamıyla yerli üretim bitkilerin kullanılmasını sağlamaktır. SATSO olarak bu sektöre de ayrı bir önem veriyoruz. MARKA’dan aldığımız bir destek ile projesin bitmek üzere olan Doku Kültürü Laboratuvarı’nda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Burada çeşitli tarım bileşenleri üreterek sektörümüze ve şehrimize katkı sağlamayı umuyoruz. “ diye konuştu.

Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen; “ Ülkemizde ve tüm dünyada artık mimari çalışmalarda peyzaj mimarisi de bir zorunluluk haline gelmiştir Sakarya kendi potansiyelinin farkında, ne istediğini bilen ve yatırımların sürekli arttığı bir il konumundadır. Süs bitkiciliği sektörü de aynı oranda yükselen bir konumdadır. Bu yıl da festivalimiz ile dalında öncü olan firmaları ve ilgili ziyaretçileri Sapanca’da ağırlamaktan gurur duyuyoruz. “ dedi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Mehmet Sarıbıyık; “ Sanayi, kültür, turizm ile dikkat çeken bölgemizde tarımla ilgili yatırımlara paralel olarak artık ilimizde Ziraat Fakültesi olduğunu gururla söylemek istiyorum. Meslek yüksekokullarımız bu sektöre yönelik nitelikli insan ve nitelikli ürün yetiştirme konusunda işbirliği içerisinde çalışmaya her zaman hazır konumdadır.  Aynı zaman üniversitemizde yer alan yaşam boyu eğitim merkezinde sektör ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Üniversite olarak ihtiyaç duyulan her alanda paydaşlarımızın yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.” diye konuştu.

Sakarya Üniversite Rektörü Fatih Savaşan; “ Sakarya aynı zamanda ciddi bir tarım şehridir. Tarım şehri markasını oluşturmak da ince işçilik ve gayret istemektedir. Üniversitelerin görevi araştırma yapmak ve nitelikli bilgi üretmektir. SAÜ olarak gıda mühendisliği, biyoloji ve kimya bölümümüz başta olmak üzere tarım konusunda bilginin ürüne dönüşmesi sürecince çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Doku kültürü laboratuvarı ile de bunlara üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.  Umuyoruz ki festivalimiz ile şehrimizin marka değeri çok daha yükselecektir.” dedi.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey; “ Ülkemiz coğrafik özellikler, nitelik ve tecrübesi ile  bu sektöre lider olmak için tüm şartları yerine getirecek bir ülke konumundadır. Son yıllarda ciddi bir şekilde azalan ithalat ve paralel olarak artan ihracat rakamlarıyla bunu görebiliyoruz. Bunlar geleceğin çok daha iyi olacağını bizlere göstermektedir. Yılda ürettiğimiz 300 tür fidan sayısını bugün itibarı ile 1000’e çıkarmış bulunuyoruz. Bizler de bu sektörün canlanması için şehrimize Fidan Borsamızı kurma çalışmalarında yakında faaliyete geçiriyoruz. Ormanlık alanlarda fidan yetiştirmek isteyen firmalarımızın faaliyet yürütmesi için torba yasa teklifi de meclisimizdedir. Sektörde faaliyet gösteren tüm firmalarımıza yardım için kapımız her zaman açıktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce; “ Tüm dünyada yaşama biçimi ve yaşama becerisi sürekli değişiyor, yenileniyor. Hızla büyüyen şehirler de insanların tabiatla bağını koparmayacak sistemler geliştirmek için pek çok çalışma yürütülüyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak doğaya gerektiği önemi vermeye ve çevremizi korumaya özen gösteriyoruz. Yine Cumhurbaşkanımızın özel izni ile kurduğumuz Sera A.Ş. ve Fidan A.Ş. ile Sakarya’mızın bu latif havasında yetişen birçok ürünün hem ülke pazarındaki hem de ihracattaki yerini kuvvetlendiriyoruz. Tüm dünyada insanoğlunun bu önemli ihtiyacını karşılamak için gayretle çalışan siz sektörün önemli temsilcilerini teker teker tebrik ediyorum. İnşallah bu festival, sektörel işbirliği ve yeni pazar ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olacaktır.

Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, “Yıllar önce festivalin ilkini düşünürken bu sene 3’ncü festivali düzenleyen bir konuma geldik. İthalatı azalttığımız ihracatı arttırdığımız bir konumdayız. Hedefimiz ithalatı tamamen bitirmektir. Sakarya’nın her köşesi doğal peyzaj ve bu sektöre çok uygun bir ildir. Ülkemiz tüm dünyaya ismini Sakarya sayesinde duyurmasını ümit ediyoruz. Umuyoruz ki önümüzdeki senelerde festivalimiz uluslararası boyuta ulaşacaktır.” ifadelerini kullandı.  

Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül; “ Burada konuşan tüm önemli kişilerin her biri bu sektöre yönelik gelecek vizyonu olan, bu sektörü önemseyen konuşmalar gerçekleştirdiler. Sektörün sorunlarını TBMM’ye taşıma konusunda üzerimize düşen yapıyoruz. Bizler de sektörün önünü açabilecek olan, ihtiyaçlarını giderecek olan kanun çalışmasına destek vereceğimizi burada belirtmek istiyoruz. Sakarya merkezli olarak Türkiye’nin süs bitkiciliği sektöründe yüksek bir konuma erişebileceğini düşünüyorum. Festivalin hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım; “ Sektörün içinden gelen, bu sektörün nereye gideceğini bilen temsilcilerin görüşleri her zaman çok önemli. Sakarya’mız birçok güzelliği bağrında barındıyor. Dün de SATSO öncülüğünde 2030 stratejik plan çalışması yaptık. Şehrin nereye gideceğini, ufkunu, hedeflerini ortaya koyan bir çalışmayı hayata geçirdik. Bu varlığı, potansiyeli, değerlerimizi vizyona çevirmemiz lazım. Dünyada artık şehirler ön plana ön çıkıyor. Dünya çok hızlı dönüyor ve değişiyor. Rekabetçi ve potansiyelin iyi okunduğu bir il olmamız gerekiyor. Ortak akılla ve akıllı çalışılırsa başarı kaçınılmaz olacaktır. Özellikle akıllandırılmış ve sahiplenilmiş şehirler gerçekten çok başarılı oluyor. Bütün alanlarda Sakarya bir cazibe merkezi haline gelecektir.  

Peyzaj ve süs bitkileri şehirleri yeşillendirmede çok önem arz ediyorlar. Sakarya, sektörde ülkemiz üretiminin yaklaşık %40’lık bir kısmını karşılıyor.  Bilimsel üretim, bilgi ve sektörün içerisindeki temsilcilerin katkıları ile bu sektör şehrimizde çok daha iyi bir konuma gelecektir. Peyzaj ve süs bitkileri yatay mimari ile paralel olarak ilerlemeye devam ediyor. Temenni ediyorum ki Sakarya bu gibi katma değer sağlayan konularda ülkemizde olduğu gibi dünyada da önemli bir konumda kendine yer bulacaktır. Umuyoruz ki bu festival ileri yıllarda bir uluslararası fuar haline gelecektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış programının ardından festival alanının girişinde kurdele kesme töreni gerçekleştiren protokol ve ziyaretçiler, kurdele kesiminin ardından festival alanında ürünlerini sergileyen firma stantlarını ziyaret ederek ürünler hakkında bilgi aldılar.

Haber Tarihi : 16/9/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::