Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ekim ayı olağan meclis toplantısının onur konuğu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank oldu.

Toplantıya online olarak bağlanan Bakan Varank, Sakarya ile ilgili bilgiler vererek değerlendirmelerde bulundu ve meclis üyelerinin sorularını cevaplandırdı.

“Sakarya, üreten ve üretmeyi seven bir kent.”

Bakan Varank’a SATSO Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısına teşriflerinden dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi;

“Sakarya olarak kendi potansiyelinin farkında, ne istediğini bilen, hedefleri olan, hızla gelişen, yatırımların her geçen gün arttığı bir iliz. Biz 2023 vizyonu çerçevesinde; 2019 yılı itibariyle 5,5 milyar dolar olan ihracatımızı 10 milyar dolara, 400 olan ihracatçı sayımızı 1000’e yükselterek, ihracatçı iller sıralamasında ilk 5’te yer almak hedefindeyiz. İthalatın ihracatı karşılama oranının yüzde 200’e yakın olduğu, tükettiğinden fazlasını üreten bir iliz. Sadece eylül ayında 25 sektörde, 40 ülkeye,  480 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.

Bu gelişmeler ışığında SATSO olarak bizler de işletmelerimize vizyon katacak, üretim süreçlerini geliştirecek, ihracatı artıracak çalışmalar yürütüyoruz. Sakarya, bir sanayi kenti olduğu gibi aynı zamanda, güçlü bir tarım şehridir. Düzenli ve organize bir şekilde sanayileşirken verimli tarım topraklarımızı da işleyerek güçleniyoruz. Bu doğrultuda, Sakarya olarak, tarım alanlarına zarar vermeden şehir yüzölçümünün yüzde 0,8’i civarında bir alanda sanayileşmiş durumdayız ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerde bu oran, yüzde 5’e kadar çıkmaktadır. Tarım alanlarımıza zarar vermeden şehrimizin en az yüzde 2,5 oranında sanayileşmesini ve mevcut 9 adet OSB’mizi yeni projeler ile artırmaya çalışıyoruz.”

Sakarya’nın gelişim alanları konusunda SATSO üyelerinin önerilerini ve taleplerini de Bakan Varank’a ileten Başkan Altuğ, konuyla ilgili şunları dile getirdi: “

-Sakarya’da ana sanayicilere üretim yapan küçük sanayicilerin nitelikli alanlarda faaliyet göstermesi önemli bir konudur. Halihazırda, bu tür üretim yapan işletmelerin, üretim yaptıkları alanlar, plansız ve yetersiz alanlardır. Ve küçük sanayi sitelerimiz şehrin merkezinde kalmış durumdadır.   Büyükşehir belediyemizin göstereceği alanlarda, küçük sanayi siteleri kurmak için bakanlığımızın da desteğini bekliyoruz.

Mevcut ve yeni kurulacak OSB'lerde lojistik merkezleri kurulması teşvik edilmelidir. Ayrıca, SATSO olarak “Lojistik Teknolojileri OSB” kurma yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Tamamlanınca bakanlığımıza başvurularımızı yapacağız.

Ayrıca, OSB'lerimizin ve OSB dışındaki alanlarımızın, limanlara veya diğer demiryollarına bağlantılarının sağlanması konusunda da destek bekliyoruz.

Bununla birlikte; teknoloji yoğun üretim gerçekleştiren firmaların teknolojik kapasite ve yeteneklerinin tespiti, izlenmesi ve yönlendirilmesine yönelik ulusal bir sistem oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. SATSO olarak ilimizin potansiyeli çerçevesinde “Teknoloji OSB” kurma konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir.

Üyelerimizin sanayi alanında talepleri, görüşleri ve çözüm önerileri üzerine hazırladığımız listeyi de Sayın Bakanımıza ilettik. Üreten iş dünyamızın her zaman yanında olduğunuzu biliyor, katkılarınız ve gayretleriniz için şükranlarımızı sunuyoruz.

SATSO Başkanı Altuğ’un ardından sözlerine başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hatay İskenderun’da gerçekleşen patlama nedeniyle geçmiş olsun ve mücadele eden Mehmetçiklere teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları dile getirdi;

“Covid-19 ile birlikte tüm dünya yeni bir düzene alışmaya çalışırken ekonominin can damarları da süreçten derin bir yara aldı. Ülkeler, uyguladıkları kamu politikaları ile başarılı oldular veya sınıfta kaldılar. Türkiye olarak uyguladığımız stratejiler ile bu salgını birçok yönden başarıyla yönetmeye devam ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ve sunduğumuz politikalar ile birlikte ekonomiye olan güven de ciddi oranda artmıştır.

Yatırımlarda Yüzde 30 Artış

Normalleşme adımlarının başladığı Haziran ayının başından itibaren sanayi bölgelerinde elektrik kullanımı, kapasite ve üretim ciddi oranda artış göstermeye devam ediyor. Yeni yatırım talepleri de gelmeye devam ediyor. Yatırım talepleri geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 30 daha da artış göstermiştir. Dış talepteki canlanma da ihracatımızın artmasına yardımcı oluyor. Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz ihracat ile tüm zamanların aylık ihracat rekorunu kırmış bulunuyoruz.

Sakarya En Fazla Yeni Yatırım Başvurusu Alan 6. İl

Sakarya’daki OSB’lerde de aydan aya elektrik tüketimi artıyor. Sakarya iş dünyası salgın döneminin kayıplarını bertaraf etmiş durumdadır. Bakanlığımız ilk 8 ayda 5 milyar dolar seviyesinde 64 farklı yatırımı onayladı ve Sakarya en fazla yeni yatırım başvurusu alan 6. il konumundadır. Sakarya’daki OSB’lerde 107 fabrikanın inşası sürüyor.

Sakarya’nın İhracat Artışı Türkiye Ortalamasının Çok Üzerinde

Sakarya’nın Eylül ayı ihracatı da geçen seneye kıyaslandığında yüzde 22 artış göstermiştir. Bu rakamlar da Türkiye ortalamasının epey bir üzerindedir. Reel sektörde işler iyi gidiyor ve herkes işini büyütme, yeni yatırımlar yapma derdindedir.

Son birkaç zamandır finansal piyasalardaki dalgalanmalar Türkiye ekonomisinden ve sanayisinden  bağımsızdır.

Fransa’ya Boykot Çağrısı

Avrupa’nın içine düştüğü İslam Düşmanlığının başını Fransa ve Cumhurbaşkanı çekiyor. Bu anlayışla her alanda mücadele edeceğiz. Toplum olarak göstereceğimiz birlik çok önemli. Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile Fransa mallarına ciddi bir duruş göstermemiz gerekiyor. Sizlerin de günlük ticaretinizde bu çağrıya hassasiyet göstereceğinize inanıyorum. Türkiye bu dönemleri atlatacak güçte. Finansal piyasalardaki dalgalanmaların faaliyetlerinize etki etmemesi için uğraşmalısınız.

Salgın ile Değişen Dengeler Ülkemizin Yararına Olacaktır

Salgın ile global markalar üretim üslerini değiştiriyor. Ülkemiz üretim konusunda avantajlı bir konumdadır. Yatırımlar için altyapımız, potansiyelimiz ve sahip olduğumuz güç fazla. Toplam ar-ge harcamalarımız son 10 yılın en tepesinde. Sakarya iş dünyası olarak dünyanın en iyi firmaları ile ortak işler yapabilir ve entegre olabilirsiniz. Otomotivde, kimyada, ilaç sanayinde ve makineli raylı sistemlerin üretiminde kritik öneme sahip bir il konumundasınız. Bu potansiyeli koruyarak üzerine yenilerini eklemelisiniz.

Bakanlık olarak iş dünyasının yanında olmaya devam edeceğiz. İş insanlarımız ile bir arada olmayı önemsiyor, piyasa ile görüş alışverişi gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. İş dünyamızın görüş ve önerileri her zaman dikkate almaya devam edeceğiz.

Konuşmasının ardından aldığı notlara da cevap veren Bakan Varank, sorunların çözümü konusunda destek olacaklarının altını çizdi. Toplantının devamında SATSO Meclis Üyelerinin de sorularına da yanıt veren Mustafa Varank, yerlileşme, teknoloji üretimi, çevre ve yatırımlar hakkındaki soruları cevaplandırdı.

Haber Tarihi : 27/10/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::