Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, SATSO, DEİK VE ASKON işbirliğinde gerçekleştirilen “Estonya İş Konseyi Baltık Ülkeleri İş Fırsatları kapsamında Estonya-Sakarya İş Dünyası ile Buluşma” webinarına katıldı.

Her iki ülkeden de temsilcilerin katıldığı online konferans’a DEİK Başkanı Nail Olpak, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, DEİK Estonya İş Konseyi Başkanı ve ASKON Sakarya Şube Başkanı Engin Tumbaz, T.C Tallinn Büyükelçisi Süleyman İnan Özyıldız, Estonya Ankara Büyük Elçisi Annely Kolk başta olmak üzere üst düzey bürokratlar ve yöneticiler iştirak etti.

Sakarya iş dünyası ile Estonya arasında yatırım ve ticari işbirliğinin kurulması amacıyla gerçekleştirilen konferansta her iki ülkenin de dikkat çeken avantajları, ikili ilişkileri hakkında değerlendirmeler yapıldı.

Konferansta konuşan SATSO Başkanı A. Akgün Altuğ; “Sakarya; hem sınai hem zirai anlamda üreten ve ürettikleriyle de Türkiye ekonomisine ve ihracatına ciddi katkıları olan bir kenttir. Bulunduğu jeostratejik konumu itibariyle yatırımcılar tarafından cazibe merkezi olarak görünen ilimiz, sahip olduğu ulaşım ve endüstriyel alt yapısı, tarım ürünlerindeki çeşitliliği, yetişmiş insan gücü ve ülkedeki diğer üretim merkezlerine yakınlığı ile de dikkatleri üzerine çeken bir bölgede yer almaktadır.

İlimizin ihracatçı iller sıralamasında ilk 10 il arasında yer aldığı bilmenizi istemekle beraber, oda olarak hedefimiz 400 olan ihracatçı sayımızı 1000’e çıkarmak ihracat oranımızı 10 milyar dolara yükseltmek ve ihracatçı ilk 5 il arasına girmektir ve bu hedefimize ulaşmak için birçok proje yürütüyoruz.

Bu hedeflerimiz doğrultusunda uluslararası ticaret anlamında potansiyeli olan, dış ticaret hacmimizi güçlendireceğimiz hedef ülkelerle, ticari ikili ilişkileri güçlendirmeye yönelik çalışmalar da yürütüyoruz.

Estonya ile ticari ilişkilerimiz son 5 yılda 10’dan fazla ürün çeşidi ile artış gösterme eğilimindedir.  Estonya ile ticaret hacmimiz 2019 yılı 10 aylık döneminde 2020 yılının aynı dönemi kıyaslandığında yaklaşık yüzde 30’un üzerinde bir artış gözlenmektedir.

Coğrafi olarak uzak ekonomilere nazaran; hem ürün çeşitliliği hem de üretim kalitesi bakımından tüm tüketicileri tatmin edecek ürünleri üretebilme gücüne sahip sanayicimiz ve ticareti iyi bilen tacirlerimiz ile son derece yakın bir konumda bulunduğumuz Estonya ile çok daha yüksek ticaret hacimlerine ulaşabilmeyi umuyoruz. Bu konuda biz; üyelerimizin üretim ve ticari kabiliyetlerini biliyoruz ve Estonya ile ticaretimizin artması amacıyla tüm işbirliklerine hazırız” diye konuştu.

Konferans Estonya özelinde Baltık Ülkeleri iş fırsatları ile ilgili görüş alışverişinin ardından sona erdi.

Haber Tarihi : 3/11/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::