Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, İzmir’de gerçekleşen 6,6 şiddetindeki depremden ile ilgili açıklamalarda bulundu.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, " İzmir ilimizde yaşanan deprem felaketinden dolayı büyük üzüntü duyduk. Öncelikle tüm İzmir halkına ve ülkemize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve yaşanan depremde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Günlerdir enkaz altından insanlarımızın hayata tutunarak çıkmasına şahit oluyoruz. İnsanları bu çaresizliğe sürükleyen deprem değil, deprem kuşağı olmamıza rağmen kontrolsüz yapılaşma ve bilinçsizlik.

Doğal bir afet olan deprem gerçeği ile yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Depremin bir yer sarsıntısı olarak kabul göreceği bir kent yapısı oluşturmak zorundayız. Bu noktada kentsel dönüşüm büyük önem taşıyor.

Ders Çıkarmalıyız

Yaşanan her depremin ardından üzüntülerimizi dile getirirken eksikliklerimizi de görüyoruz. Her deprem bizlere aynı şeyleri hatırlatıyor. Ancak yapmamız gerekenleri yapmıyor ve almamız gereken önlemlere yönelik maalesef ders çıkaramıyoruz.

İzmir’de veya diğer illerimizde yaşanan yıkımlarda görüyoruz ki insanoğlunun hataları nedeniyle can kayıpları yaşanıyor. Taşıyıcı kolonları kesilmiş binalar, temelinde veya betonunda eksik malzeme kullanımı veya önceki depremlerde hasar almış ancak ufak düzeltmeler ile saklanan yapıların yerle bir olduğuna şahit oluyoruz.

Kentsel Dönüşümde Yol Kat Edemedik

Sakarya’mızın da bir deprem kenti olduğu gerçeğini hiç unutmamalıyız. Deprem görmüş binaları yapı stoğundan çıkarmalıyız. Gerçek manada bir kentsel dönüşüm konusunda yol kat etmiş değiliz. Sorunun depremde değil binalarda olduğunu lütfen artık öğrenelim. Sadece yaşam alanları, konutlar olarak değil iş yerleri de aynı tehlikededir.  Deprem kuşağındaki kentimizin yapı stoku ne yazık ki istendiği kadar güçlü değil. Bu konuda kentin birinci önceliği deprem ve kentsel dönüşüm olmalıdır.

Binalara Performans Analizi Yapılmalı

Daha önce de özellikle dile getirdiğimiz bir şey var: Şehir merkezinde deprem görmüş ve/veya depremde hasar görmüş ve daha sonra görsel olarak düzenlenerek kullanıma devam eden bina stoklarının “Performans Analizleri”nin yapılarak kamuoyu bilgilendirilmeli. Yapı denetiminin önemini kavrayarak bu uygulamaları yürüten firmaların da faaliyetlerini daha uygun yürütmeleri ve ihtiyaçlarının da karşılanması büyük önem arz etmektedir.

Bilinçlenmeliyiz

Halkımızı bilinçlendirmek deprem toplanma alanları konusunda bilgilendirmek, deprem acil eylem planlarımızı gözden geçirmek ve bu doğrultuda tatbikatlarımızı yaparak önlemlerimizi almalıyız.

Biz Varız

Depreme hazırlıklı olmak deyince aklımıza sadece deprem sonrası acil müdahaleler gelmemeli, asıl önemli olan deprem öncesi tedbirlerin alınmasıdır.  Biz SATSO olarak şehrimizde bu konuda yapılması planlanan tüm çalışmalarda yetki ve sorumluluklarımız çerçevesinde yer alacağız. Şehir olarak yaşanan acı deprem tecrübelerinden ders çıkarmalı ve hazırlıklı olmalıyız.  

Haber Tarihi : 4/11/2020
PAYLAŞ
Son Haberler ::