Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1186 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Haziran ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, son günlerde artan vaka sayılarına yönelik dikkat çekerek başladığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Son günlerde vaka sayılarımız yeniden ciddi anlamda artmış durumda. Yaşadığımız salgın sürecinin üstesinden gelebilmenin ve bu virüsü yenmenin en önemli koşulu aşı olmaktır. Ancak, virüse karşı olan savaşı kazanmanın tek yolu olan aşıya karşı, maalesef değişik önyargılar oluşmuş durumda.

Unutmamalıyız ki, aşı, Covid ile mücadelede elimizdeki en önemli silahtır. Özellikle 18-35 yaş arası kitlenin, aşılanma konusunda teşvik edilmesine yönelik il sağlık müdürlüğümüzle çalışmalar yapıyoruz. Hatta bu konuda aşılananlara teşvik amaçlı sağlık müdürlüğümüz aracılığı ile birtakım desteklerde bulunduk. Belli bir sayıda tablet aldık, müdürlüğümüze ilettik. Aşı olan gençler arasında çekiliş yapılabilir. İl müdürlüğümüz bu konuda gereken açıklamaları yapacaktır.

Sağlığımız, ekonomimiz, geleceğimiz için herkes bu konuya hassasiyet göstermeli. Türkiye ekonomisi bir kapanmayı daha kaldıramaz.

Haziran Ayı İhracatı

Haziran ayı itibariyle başlayan normalleşme süreci, ekonomiyi ve piyasaları canlandırırken, beklendiği üzere enflasyonun da yükselmesinde etkili oldu.

Tüketici fiyat endeksi haziran ayında yıllık yüzde 17.53, aylık yüzde 1,94 arttı. Bir taraftan yatırımlar, sanayide çarklar daha hızlı dönmeye başlamışken ve iş dünyamız artık salgın sonrası döneme hazırlanıyorken; diğer taraftan enflasyon baskısı ekonomiyi orta vadede etkileyecek gibi görünüyor.

Türkiye ihracatçılar meclisi tarafından açıklanan verilere göre Sakarya iş dünyası, Haziran ayında 339 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ayrıca ilimiz 2021 yılının ilk yarısında; 2 milyar 583 milyon dolarlık ihracat performansıyla, geçtiğimiz yılın ilk 6 aylık dönemine kıyasla yüzde 35’lik artış başarısı göstermiştir.

Geçtiğimiz aya göre ise yüzde 4,7’lik telafi edilebilir bir düşüş de söz konusudur.

Fındık Fiyatları

Sakarya ekonomisi için önemli bir tarım girdisi olan fındık sezonu başlıyor.  Hepimiz hükümetin açıklayacağı fındık fiyat tarifesini bekliyoruz. Sakarya’nın rekoltesi geçen yıla oranla gayet iyi. Bu sezon için fındığın taban fiyatının en az 30 lira olması üreticinin rahatlaması ve çiftçinin beklentilerini karşılaması anlamında önemli olacaktır.

İnşaat ürünleri de  ‘İhracı Kayda Bağlı Mallar” Listesine Dahil Edilmeli

Geçtiğimiz aylarda hem meclis üyelerimizin, hem de bizim sıklıkla dile getirdiğimiz ham madde sıkıntısı konusunda taleplerimiz karşılık buldu. Sunta, MDF ve yonga levha gibi ahşap hammaddeler, ‘ihracı kayda bağlı mallar” listesine dahil edildi; kanun resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Benzer bir uygulamayı demir ve çimento gibi hammadde sıkıntısı yaşanan diğer sektörlerde de bekliyoruz.

Nefes Kredisi

Belirli aralıklarla TOBB öncülüğünde, üyelerimize yönelik nefes kredisi projesine kaynak aktarıyoruz. 2009 yılından bu yana toplam 6 defa üyelerimiz için nefes kredisine kaynak aktardık. Toplam aktardığımız kaynak; 10 milyon TL ‘dir. Elimizdeki verilere göre en son verdiğimiz nefes kredimizden toplam 262 üyemiz, 35 milyona yakın kredi kullanmış durumda. 

SATSO Hizmet Binalarında Son Durum

Odamızın iki yanına yaptığımız ek hizmet binalarımız tamamlandı. SATSO hizmet kampüsü olarak faaliyete geçti. Şu ana kadar toplam 7 kiracımız var. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı faaliyete başladı, KOSGEB bu hafta sonu taşınıyor, diğer kiracılar da ağustos ayı itibariyle faaliyete geçecek. Şu anda b blokta 3 dükkan, c blokta da 4 dükkan ve 3 ofis boş durumda. Noter ve banka şubeleri için çalışmalarımız devam ediyor.  

Mesleki Eğitim

Gelişebilmemiz için ilimizin en önemli potansiyellerinden olan genç nüfusumuzu; akılla, bilimle, inovasyonla ve özgün fikirlerle yetiştirip onlara analitik ve eleştirel düşünme, problem çözme becerilerini kazandırmak zorundayız.

Bu doğrultuda meslek liselerinin niteliğini artırmaya yönelik çalışmalarımıza hız verdik. Liselere giriş sınavının ardından bu bölümlere öğrenci kazandırmaya yönelik komitelerimiz aracılığı ile çalışmalarımız oldu. Özellikle 81 ilde 81 meslek lisesi projesi kapsamındaki proje okullarımız ve bu okullardaki bölümlerin tercih edilmesi, sanayi altyapısı gelişen ilimizin nitelikli istihdamı açısından önemlidir. İnanıyorum ki; bu okullardan mezun olan öğrencilerimiz iş sıkıntısı yaşamayacaktır.

1. OSB’ye Mesleki Eğitim Merkezi

1. OSB genel kurulu yapıldı. Öncelikle yeni yönetime görevlerinde başarılar diliyorum.  Yeni yönetim ile birlikte, 1. OSB’de bulunan meslek lisesinin, mesleki eğitim merkezine çevrilmesi konusunda çalışmalarımız da başladı.

Mülteci sorunu

Dünyada çatışma ve şiddet olaylarının artmasına bağlı olarak göç eden ve sığınma arayan insan sayısında artış görülmektedir. Türkiye bu durumdan dünyada en fazla olumsuz etkilenen ülkedir. Dolayısıyla ülkemizde son birkaç yıldır bir mülteci gündemi var.

İlimizde; geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı; 15 bin 663, ikamet izni alanların sayısı; 13 bin 688 diğer kategoride olanlar; 10 bin olmak üzere toplam; 39 bin 351 mülteci yaşamaktadır.

SATSO olarak; ülkelerinde yaşanan savaş ve çeşitli nedenlerden dolayı ilimizde misafir ettiğimiz insanların Sakarya’daki durumunu değerlendirerek; eğitim, istihdam, sosyal yaşam ve kültürel adaptasyon gibi konuların ele alındığı çalıştaylar düzenledik.

Mülteci sorununun ilimizde krizden fırsata çevrilmesini, en azından düzenli bir sosyal hayat oluşturulmasını hedefledik. Biz ülke olarak bu halklara kapılarımızı açmakla kalmadık, ülkelerine destek de verdik.

Var olan mültecilerin yanı sıra; bölgelerinde sorun yaşayan milletlerden de ülkemize, ilimize yeni göç haberlerini almaya başladık. Bu sorun bir an önce çözülmelidir. Gelecek adına hem kültürel hem demografik anlamda maalesef sağlıklı bir ilerleme görülemiyor.”

Başkan Altuğ’un konuşmalarının ardından Meclis gündem maddelerine geçildi.

 
Haber Tarihi : 29/7/2021
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::