Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve emek yoğun sektörlerden olan inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılarla ilgili açıklamada bulundu. Başkan Altuğ, her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de fiyat artışlarının özellikle kamu müteahhitlerine büyük bir mağduriyet yaşattığını belirtti.

Başkan Altuğ yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik çalkantılar tüm sektörlerimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Her geçen gün artan fiyatlar firmalarımızı durma noktasına getirmiştir. Kamu müteahhitleri de, ihale aldıkları gün ile bugünkü piyasa fiyatları arasındaki maliyet farkının her geçen gün artması nedeniyle malzeme temininde ve ihale sürecini yönetmekte sıkıntı yaşamaktadır. İnşaat sektörü, ciddi bir varlık mücadelesinin içindedir.  

Temel inşaat malzemelerinin fiyatlarında yaşanan yüksek artış ve kurdaki dalgalanma, kamuya iş yapan kamu müteahhitlerini zor duruma getirmiştir. Bu nedenlerle ilimizde bulunan bazı kamu projeleri inşaat maliyetlerindeki fiyat artışları nedeniyle durma noktasına gelmiş, kamuya iş yapan müteahhitler maalesef iflaslarla karşı karşıya kalmışlardır. Firmaların kamu ihalelerinden yüzde 10 beklentisi ile başlayan süreçte, hammaddeye gelen fahiş fiyat artışları dengeleri alt üst etmiştir.

Bünyesinde pek çok alt sektörü barındıran, hem üretim hem de istihdama çok önemli katkı sağlayan inşaat sektörünün yaşadığı mağduriyet, il ve ülke ekonomisine de ciddi zarar verecek, telafisi mümkün olmayacak sonuçlar ortaya çıkacaktır.

“Kamuya iş Yapan yüklenici firmalara ek fiyat farkı kararnamesi, inşaat sektörünün mevcut durumu göz önüne alındığında, sektörün sorununa çözüm olacak nitelikte olmamasından dolayı firmalarımızın faaliyetlerinin durmasına neden olacaktır.

Söz konusu mağduriyetin önlenmesi adına yeni bir iyileştirme çalışmasına ihtiyaç olduğu ve bu konuda hükümetimizin gerekli çalışmaları yapacağına inanıyorum. Özellikle iş bitimine kadar reel fiyat farkı ödemesi yapılması, sektörün çalışmasının etkilenmemesini en elzem tedbir olarak görülmektedir. Sektörün ekonomiye katkılarının devam etmesi ve sürdürülebilirliğini sağlamak adına acil adımlar atılmasını bekliyoruz.

Bu konuda sektörün beklentileri ile ilgili gerekli yazışmalarla çalışmalar yürütmekteyiz. Olumlu sonuçlanmasını temenni ediyorum.”  

Haber Tarihi : 17/3/2022
PAYLAŞ
Son Haberler ::