SATSO Akademi Platformu Üyelerin Hizmetine Açıldı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve meclis üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1194 No’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Şubat Ayı Gelir-Gider Tablosu, Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Toplantının devamında 27. Meslek Komitesi tarafından meclise sunulan “Pide Azami Fiyat Teklifi” görüşüldü. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ergin Balcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Üretim ve sabit giderlerimizde yaşanan ciddi artışlar pide üretim maliyetlerini de ciddi oranda artırmış bulunmakta. Sektör temsilcisi işletmeci firmalarımızın dönüşleri sonrası komitemiz tarafından alınan karara istinaden 330 Gram Pide: 6,00 TL, 500 Gram Pide: 9,00 TL ve 660 Gram Pide: 12,00 TL olarak satış fiyatlarının meclise sunmayı uygun gördük.” dedi. Söz konusu karar meclis üyeleri tarafından oylanarak kabul edildi.

Oylamanın ardından Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi: 

“Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görülmesinin üzerinden tam 2 yıl geçti. Yaşanan 2 yıllık süreç küresel ekonomiyi temelden sarstı ve iş yapma süreçlerinde büyük bir dönüşümü de beraberinde getirdi. İlk etapta tedarik zincirinde yaşanan problemler ve ekonomik sıkıntılar, hammadde temininde yaşanan sorunlar ve fahiş fiyat artışları olarak kendini göstermeye devam ediyor. Pandemi kaynaklı yaşanan bu sıkıntıların en yakın zamanda tamamen sonlanmasını temenni ediyoruz.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Pandeminin ekonomik kayıpları ile mücadele ettiğimiz bir dönemden geçerken, dünyanın yakından takip ettiği bir savaş sürecine şahitlik ediyoruz. Bağımsız bir ülkenin, bir başka ülke tarafından işgal edilmesini kınıyoruz.

Rusya’nın Ukrayna operasyonu ile başlayan son jeo-politik gelişmeler, küresel büyüme ve enflasyon üzerinde yeni ve önemli bir risk olarak önümüzde durmaktadır. Özellikle, Avrupa’nın merkezine yakın bir bölgede yaşanan bu sıcak savaş ortamı, başta bu bölge olmak üzere tüm dünyada ekonomik aktiviteyi yavaşlatmaya başlamıştır. Ayrıca ve en önemlisi, savaşın büyümesi zaten ekonomik olarak toparlanmaya gayret eden Türkiye ekonomisine daha da hasar verebilir / verecektir.

Hepimizin de bildiği gibi Türkiye’nin doğalgaz ithalatının yüzde 45’i Rusya’dan yapılıyor ve giderek artan bir doğalgaz ihtiyacımız var. Bir yandan enerji fiyatları artarken, diğer yandan da ülkemize turist girişleri azalabilir ki, bunların cari açığa olumsuz etkisi muhtemeldir.

Dolayısıyla, bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil eden iki ülke arasındaki bu savaşın bir an önce sonlanması en büyük temennimizdir. Türkiye bu anlamda uzlaştırıcılık misyonunu en iyi şekilde yürütmeye gayret ediyor. İnşallah bir an önce barışı sağlayacak adımlar atılır ve özellikle can kayıplarına son verilir.

Bu konulara paralel olarak piyasaların durumu elbette iç açıcı değil. Maliyet baskısı, hammadde fiyatlarındaki artış, enflasyon; üreticiyi, tüccarı, çiftçiyi, girişimciyi, vatandaşımızı yani hepimizi zorluyor. Bu sürecin daha az hasarla atlatılması için daha önce de belirttiğim gibi hükümetimiz nezdinde birtakım tedbirler alınıyor. Ancak bunların yeterli olmadığını ve yeni destek programlarına ihtiyacımız olduğunu görüyoruz.

KDV İNDİRİMİ

Bu doğrultuda bazı temel ihtiyaç maddelerinin KDV’sinin yüzde 8’e indirilmesi ekonomi açısından olumlu buluyoruz. Son yıllarda yaşanan sorunlar, sağlıklı gıdaya erişimin ve tarım sektörünün bizler için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu anlamda, ülkemizin en önemli sektörlerinden olan tarım sektörünün ve özellikle çiftçimizin desteklenmesi oldukça önem arz etmektedir.

KOBİGEM

Üyelerimizin kurumsal ve ekonomik gelişimlerinde katkı sağlamak amacıyla birçok proje yürütmekteyiz. KOBİ Geliştirme Merkezi (KOBİGEM)” platformu kurulması için altyapı çalışmalarımızı yürütüyoruz. Girişimcilik, kurumsallaşma, inovasyon, ihracat, yeşil mutabakat, e-ticaret, üniversite&sanayi iş birliği, dijital dönüşüm, yalın üretim gibi firmaların gelişimine yönelik modülleri barındıran bir sistem kuruyoruz. Süreç, üyemizin firma analiz talebi ile başlayıp; analiz sonrası yol haritası hazırlanması ve geliştirmeye ihtiyacı olduğu belirlenen alanlarda; mentorluk, eğitim ve iyileştirilmesi ile tamamlanacak.

SATSO AKADEMİ AÇILDI

Üyelerimizi küresel ölçekte yaşanan rekabete hazırlamak, iş dünyasının gelişimine katkı sağlamak ve iş hayatındaki başarılarına destek vermek amacıyla mesleki ve kişisel eğitimler düzenlemekteyiz.

Oluşturduğumuz SATSO Akademi platformunda eğitmen havuzunun oluşturulabileceği, oryantasyon ve hizmet içi eğitimlerin video kayıtlarının olduğu ve ihtiyaç halinde tekrar seyredilip, karneye işlenmesini sağlayacak. Üyelerimiz eğitimlerimizi bu platform üzerinden kolaylıkla takip ederek ve taleplerini iletebilecek.

TRENDYOL

Geçtiğimiz yıl yüzde 165 oranında artış gösteren e-ticaret pastasından üyelerimizin de pay alması için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Bu kapsamda ülkemizde, e-ticaret pazarının lider konumunda olan Trendyol ile bir iş birliği çalışmasına başlıyoruz. Trendyol’dan üyelerimiz için komisyon indirimi aldık. Trendyol ile yapılan çalışma kapsamında dijital araçların kullanımı, satış artırma teknikleri, ürün fotoğraflama, sosyal medya kullanımı, finans, depolama kargolama gibi ilgili her konuda Trendyol uzman desteği ve eğitimler ile talep eden üyelerimiz e-ticarete hazır hale geleceklerdir.

MODEL FABRİKA

Ülkemizde 8 ilde “Model Fabrika” kurulmuştur. Burada deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak operasyonel mükemmeliyet ilkelerinin öğretilmesini sağlayan eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Sonrasında işletmelerde “yalın üretim, dijital dönüşüm, ürün geliştirme, enerji verimliliği” vb. Konularda işletme çalışanlarının bilgi ve becerileri artırılmaktadır. 7 ilde daha model fabrika kurulum çalışmalarına başlanmıştır. İlimizin de bu listede yer alması için sanayi ve teknoloji bakanlığı ile bir süredir görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Kurulan model fabrikaları inceliyoruz. Bu hafta bu konu üzerine bakan yardımcılarımız ve ilgili genel müdür ile toplantılar yapacağız.

SATSO’NUN  DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ

Yürütülen süreçlerin daha hızlı olması, zaman ve maliyet tasarrufu sağlamak amacıyla kurumsal olarak dijital dönüşüm çalışmaları yürütüyoruz. Bu ay insan kaynakları yönetim sürecimizde dijital dönüşümü tamamladık. Diğer süreçlerimiz için de dijitalleşme çalışmalarımız devam edecek.

İŞ DÜNYASININ GÜNDEMİ İŞLETME GİDERLERİ VE ARTAN MALİYETLER

Başkan Altuğ’un verdiği bilgilerin ardından toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde söz alan;

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Seçgin, “Pandemide özellikle dezenfektan ve maskeye ulaşım oldukça sıkıntı oldu. Bunun devamında ekonomik kriz yaşandı, yaşanıyor. Hükümet buna yönelik vergi düzenlemeleri getirdi. Bizim sektörümüze yönelik de temizlik malzemelerinin, kimyasal ürünlerin, hijyen malzemelerinin KDV’si düşürüldü. Sektör olarak bundan çok memnun olduk. 18 KDV hem tüketici hem de üretici bazında çok yüksekti. Önümüzde hafta fiyatların düşeceğini bekliyoruz. Bu güzel uygulama hayırlı olsun. Kağıt ürünlerinin üretiminde kullanılan selüloz üretimine ağırlık verirsek üretim çok ileriye gidecektir. Geri dönüşüme daha da dikkat edildiği takdirde çok olumlu geri dönüşleri olacaktır.” dedi.

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk, “2020 yılında KW olarak 0.24 kuruşa sanayiciye verilen elektrik dün itibariyle 2.90 seviyesine çıktı. Konutlara 2 lira bandında doğalgaz verilirken sanayiciye 9 liradan veriliyor. Sanayici bu açığı kapatmak için yine fiyatlara yansıtacak ve olan tüketiciye olacak. Hammadde bulunmuyor, ciddi fiyat artışları var. Mücadele etmek güçleşiyor.” diye konuştu.

31. Meslek Komitesinden Meclis Başkan Vekili Necmettin Kırık, “Teknokent’teki firmaların kişi başı destek almaları için personellerinin girişini belgelemek zorundaydı. Pandemi döneminde yüzde 50’ye indirilen bu uygulama şimdilerde kaldırılmaya hazırlanıyor. Evden çalışma artık yaygınlaştığı için firmalar evden çalışmaya devam etmek istiyorlar. Teknokentlerdeki bu uygulamanın hızlıca kalkması lazım. Resmi bakımdan da evden çalışmayı teşvik edecek uygulamalar konulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “İlimize güzel bir okul kazandırılıyor. İlimiz erkleri bir protokol imzalayarak tarla bitkileri, süs bitkileri, meyve sebze yetiştiriciliği konusunda eğitim verecek bir okul yapıyorlar. Bu uygulamanın yaygınlaşarak devam etmesini umuyoruz. Her sektörün bir sorunu var ve bu kürsülerde dile getirmekten çekinmemeliyiz. Enflasyonun yüzde 70’lere geldiği bir süreçte okullarımız kapanacak bir durumda. Geçen yıl yüzde 24, bu sene de yüzde 36 ile sınırlandırılan ücret artışları ve gelen zamlar sonrası veliler ile yapılan sözleşmeler değişmediği için okullar büyük zarar yaşıyorlar. Kaçak kurslar, kreşler yaygınlaşıyor. Vergisini veren, istihdam sağlayan okullarımız çıkmaza giriyor. Vergiler, giderler, asgari ücret, hizmet arttı ancak okulların geliri aynı kaldı.” dedi.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Hepimiz bulunduğumuz yerlerde küçük olsa da bir şeyleri düzeltmeye çalışan sektör temsilcileriyiz. Herkes sorunlarımızın farkında ve her sektör sıkıntı içerisinde. Sorunlarımızı odamıza ve ilgili kuruluşlara ilettiğimizde dönüşler yapılıyor ve çözüme yönelik çalışmalar yapılıyor.” diye konuştu.

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu, “Ehliyetlerin değişim süresi geldi. Ehliyetlerin ticari ehliyet için 5, bireysel ehliyet için 10 yıl kullanım süresi var. Bu süre geçtikten sonra bir kaza olduğunda sürücü ehliyetsiz olarak değerlendiriliyor ve sigorta kazayı karşılasa da ehliyetsiz kabul edip sürücüye rücu ediyor. Kamuoyunun bilgi sahibi olması gerekiyor. Eski tip ehliyetlerin yeni tipe çevrilmesi hususunda 2019 öncesi çevrilenler D1 kullanıyorken, 2019 sonrası çevrilenler D1 kullanamıyor.” diye konuştu.

SAKARYA’NIN DA BİR FESTİVALİ OLACAK

Toplantının Dilek ve Temenniler maddesinde söz alan; 28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Uzun yıllardır devam eden bir sorun Yönetim Kurulumuz ve Vergi Dairesi Başkanlığımız işbirliğinde çözüldü. Vergi dairesinde kapanışını yapan firmaların odamızda üyeliği devam ediyordu ve üyelerimizin bundan haberleri olmuyordu. Bu durum üyelerimize çeşitli sıkıntılar yaratıyordu. Çalışmalarından dolayı yönetimimize teşekkür ediyoruz. Kentsel dönüşüm olan binalara devletimizin yüzde 4’lük faiz desteği var. Bunun yetersiz olduğunu ve yüzde 50 devletin, yüzde 50’de vatandaşın karşılayacağı bir sistem olmalıdır.” dedi.

26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman, “Son 1 aydır komşularımız savaşıyor, insanlar boşuna yaşamını yitiriyor, fakat hayat devam ediyor. Bu savaş bitip ekonomik çarklar döndükten sonra en çok istifade edecek ülke Türkiye'dir. Bunun için bir takım radikal kararlar alınması lazım. Batı Akdeniz, Marmara ve gelecekte Kuzeye yapılacak ihracat merkezinin Karasu olacağını düşünüyorum. Özellikle sebze-meyve ihracatı Karasu’dan yayılacak.” dedi.

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Eski alışkanlıklardan vazgeçmek gerekiyor. Susmak bizi daha fazla yıpratır, faydalı olmak için daima konuşmamız lazım. Birilerine yön vermek, bir soruna çözüm bulmak amacındaysak bu kürsülerde daima konuşmamız, zihnimizdeki duvarları yıkmamız gerekiyor. Birbirimize karşı kazanılacak bir zafer yok. Zıt kutupların ortak çıkar noktasını bulmamız gerekiyor. Dünden öğrendiklerimizle yarınımızı tasarlayabiliriz. Bir araya gelerek ortak çözümler üretmekte fayda var.” ifadelerini kullandı.

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu, Mayıs ayında yapılması planlan alışveriş festivali hakkında bilgi vererekTicaret AR-GE Komisyonumuz öncülüğünde tasarlanan ve Mayıs ayında yapılması planlanan alışveriş festivalinin kar marjı en dipte tutulursa geri dönüşler ve etkisi de o derece fazla olacaktır. Bu yoğunluğu da şehrin desteklediği bir konuma getirme şansı olacak. Böylelikle gelenekselleşecek bir organizasyon olacaktır.” diye konuştu.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Ticaret AR-GE Komisyonu olarak güzel bir festivale imza atmak istiyoruz. Oda Camiamız, Meclis üyelerimiz ve değerli Sakaryalıların desteği ile birlikte başaracağız. Bütün komitelerimizin, meslek mensuplarımızın değerli katkılarını, bizlere verecekleri tavsiye ve görüşlerini dinleyerek hazırlıklara geçeceğiz. Hepinizin kapısını tek tek çalmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enes Akcan da planlanan alışveriş festivalinin şehir adına önemli olduğuna dikkat çekerekOktay beyin dediklerine katılıyorum ve kar marjının en alt seviyede tutulacağı bir festivale hazırlanıyoruz. Ticaret şehrinde yaşıyoruz ve herkesten ricamız 20-21 Mayıs’ta gerçekleşecek olan bu heyecanı ne kadar yansıtıp taşıyabilirsek, duyurabilirsek o kadar faydalı olacaktır. En önemli ve asıl hedefimiz de çevre illerden ilgilileri bu festivale getirmektir. Şehrimiz için önemli bir adım olacak ve gelecek nesillere aktarılan güzel bir festival olacaktır.” dedi. 

31. Meslek Komitesinden Meclis Başkan Vekili Necmettin Kırık, “Festivalin çok faydalı olacağı kesin bir gerçek. İsmi de Sakarya’ya yakışır, şehrin benimseyeceği ve şehri anlatan bir isim olmalıdır.” dedi.

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Önemli olan enerji yaratmaktır. İçimizden geleni konuşacağız. İşleri bizim düzeltmemiz, bakış açılarımızı değiştirmemiz, karşımızdaki kişiyi dinlememiz lazım. Büyük bir güç olduğumuzun farkına vardığımız zaman sorun ortadan kalkacaktır. Bunları gidebilirsek sorunları ortadan kaldırabiliriz. Çeşitli teşvikler ve destekler ortaya çıkıyor fakat bu işin doğasında olan kısıtlamalardan dolayı bunlardan istifade edemiyoruz.

Firmalar GES ile elektrik üretmeye sıcak bakıyor ancak biz bazen sorunu kendimiz de çıkarabiliyoruz. Devletin vermiş olduğu teşvik ve destekler bizim ticari bir kazanç sağlamamız için değil. Lisanssız enerji üretiminde kendi ihtiyacını karşılayacak kadar bir yatırım yapıp kendi kullanacağı enerjisini üretenlerde sorun yok. Ama çoğu kişi enerjiyi sadece üretip satmak için bu yatırımı düşünüyor. Bazıları da dünya ile rekabette kendi enerjisini üretip sadece üretimine odaklanıyor.” dedi.
Haber Tarihi : 1/4/2022
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::