İstanbul Sanayi Odası tarafından geleneksel olarak her yıl yapılan “Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasında 2021 yılı sonuçlarına göre listeye girme başarısı gösteren firmalar belli oldu.

Araştırmaya göre, en büyük 500 sanayi kuruluşunun üretimden satışları 2020'ye göre yüzde 73,8 artarak 2,05 trilyon lira oldu. Geçen yıl öz kaynaklar 624 milyar liraya yükselerek yüzde 53 artarken, toplam borçlar yüzde 71 yükselişle 1,5 trilyon liraya çıktı.

Sakarya’dan Toplam 37 Firma

Araştırma sonucu 2021 yılı İSO ilk 500 Sanayi Kuruluşu Listesinde üretimden net satış miktarına göre Sakarya’dan 37 firma yer aldı. 2020 araştırmasıyla kıyaslandığında bu firmalardan 1 tanesi listeye ilk kez girme, 11 firma da sıralamasını yükseltme başarısı gösterdi.

Listedeki 37 firmadan SATSO adıyla kayıtlı 7 firma, diğer illerdeki Odalara kayıtlı olarak SATSO’da şube üye olarak kayıtlı 28 firma ve Akyazı TSO’ya kayıtlı 2 firma yer aldı.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “İSO tarafından geleneksel olarak yapılan bu araştırma Türk iş dünyasının yıldan yıla gelişimini gösterirken firmalarımızın yaptıkları başarılı çalışmalarla birbirlerine örnek olmasını da sağlamaktadır.

Başkan Altuğ;

Ülkemizin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında Sakarya’dan odamıza direk üye 7 firma, şubesi kayıtlı 28 firma ve Akyazı TSO’ya kayıtlı 2 firmamızın olması ve de 1 firmamızın bu listeye ilk kez girip mevcut 11 firmamızın da geçen seneye göre üst sıralara ilerlemesi bizleri oldukça mutlu etmiştir. Sakarya üretimi benimsemiş, gelişimin temel anahtarının üretim olduğu bilincine ulaşmış bir şehirdir. Her geçen gün artan sanayi ve ticaret yatırımları ile şehrimizin geleceğe sağlam temellerde ulaşmasını amaçlıyoruz. Sakarya’nın sahip olduğu konum, beşeri sermayesi gibi birçok etmen ile üretimi odağına alarak dünyanın gelişmiş tüm şehirlerinde olduğu gibi gelişmeyi sürdürecektir. Bu amacımız doğrultusunda yapacağımız çalışmalar ile de İSO İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yıllar içinde bugünden çok daha fazla Sakaryalı firma göreceğimizden eminiz.

Bugün ilk 500 listesine giren firmalarımız başta olmak üzere üreten tüm sanayicilerimiz ülkemiz ekonomisine katkıları ile ekonominin kahramanlarıdırlar. Küçük bir iğneden büyük gemilere tüm üretici sanayicilerimiz büyük bir özveriyle işlerini gerçekleştiriyorlar. Sorunlara ve istenmeyen problemlere üreterek cevap veriyorlar. Bu üretim azmiyle şehrimizin ve ülkemizin çok güzel yerlere geleceğini biliyoruz. Listeye girme başarısı gösteren başta Sakaryalı firmalarımız olmak üzere tüm firmalarımızı canı gönülden kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

SAKARYA İLİ İSO 500 LİSTESİNE GİREN ŞİRKETLER

Üretimden Satışlar Genel Sıra No

Firma Adı

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş.

Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş.

ASAŞ Alüminyum San. ve Tic. A.Ş.

Coca-Cola İçecek A.Ş.

Şenpiliç Gıda Sanayi A.Ş.

Oba Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş.

Daikin Isıtma ve Soğutma Sistemleri San. Tic. A.Ş.

Tırsan Treyler San. ve Tic. A.Ş.

Goodyear Lastikleri T.A.Ş.

Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş.

Yazaki Otomotiv Yan San. ve Tic. A.Ş.

Köksan Pet ve Plastik Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.

BMC Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.

Gazi Metal Mamülleri San. ve Tic. A.Ş.

C.P. Standart Gıda San. ve Tic. A.Ş.

Çimsa Çimento San. ve Tic. A.Ş.

Cargill Tarım ve Gıda San. Tic. A.Ş.

Federal Mogul Powertrain Otomotiv A.Ş.

Durak Fındık San. ve Tic. A.Ş.

İstikbal Mobilya San. ve Tic. A.Ş.

Çamsan Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş.

Progıda Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

Balsu Gıda San. ve Tic. A.Ş.

Elvan Gıda San. ve Tic. A.Ş.

Toyota Boshoku Türkiye Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.

Aydın Kuruyemiş San. ve Tic. A.Ş.

Küçükçalık Tekstil San. ve Tic. A.Ş.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü

Teknopanel Çatı ve Cephe Panelleri Üretim San. ve Tic. A.Ş.

Akpa Alüminyum San. ve Tic. A.Ş.

Kalibre Boru San. ve Tic. A.Ş.

Çekok Gıda San. ve Tic. A.Ş.

Başak Traktör Tarım Ziraat ve İş Makinaları San. Tic. A.Ş.

Akcoat İleri Kimyasal Kaplama Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş.

Turkuvaz Plastik ve Temizlik Ürünleri San. Tic. A.Ş.

Sırmagrup İçecek San. ve Tic. A.Ş.

Uğur Konfeksiyon San. ve Tic. A.Ş.

Haber Tarihi : 31/5/2022