SATSO tarafından Hendek 2. OSB içerisinde hayata geçirilen Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi diğer adıyla Sakarya Doku Kültürü Laboratuvarı’nın tanıtım günü organizasyonu gerçekleştirildi.

SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğindeki organizasyona SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir, SATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile Oda bünyesinde tarım sektörünü temsil edip faaliyet gösteren firma temsilcisi üyeler iştirak ettiler.

Kapsamlı şekilde hazırlanan programda katılımcılar doku kültürü çoğaltma tekniğiyle üretilen ürünlerin üretimin başında sonuna her aşamasını yerinde görme imkanı buldular.

SATSO A. Ş. Tarafından işletiliyor

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “2014 yılında bir bu yola çıkarken bu başarıyı sizlerle paylaşmayı da hedeflemiştik.  8 yıl süren yoğun bir hazırlık aşamasının ardından bugün buradayız. Odamız tarafından geliştirilen proje kapsamında 2. Organize sanayi bölgemizde 1550 metrekaresi kapalı, toplamda 7 bin metrekarelik alanda inşaatı tamamlanan merkezde, üretimimiz başladı. Laboratuvarımızda Odamız bünyesinde kurulan SATSO A.Ş tarafından işletilmektedir.

Düşük Maliyet, Yüksek Hız ve Verim

Kurmuş olduğumuz bu merkezde şimdiye kadar dünyanın çeşitli ülkelerinden döviz ile alınan aynı fide ve fidanlar hastalıktan ari olarak daha yüksek verimlilik daha hızlı ve daha düşük maliyetle üretilebilmektedir. İlk ihracatımıza da Almanya üzerinden başladık.  Önümüzdeki birkaç yıl içinde ithalatın önüne geçerek yerli üretim fide ve fidan kullanıyor olacağız. En baştaki amacımız zaten dış mekan süs bitkiciliği sektörü olmak üzere tarımsal ürünlerde ithalatın önüne geçip yerli üretimi artırmaktı. Buna bir de ihracatı eklemek büyük bir katkı oldu.

Bu doğrultuda özellikle Odamız üyesi, şehrimizin süs bitkisi üreticilerine maliyetine varan oranlarda fide ve fidan üretimi sağlayacağız. Bu konuda üyelerimizin, şehrin ve sektörün hizmetindedir. Her türlü desteği sektörümüze sağlamayı arzu ediyoruz. Sakarya tarımsal ürünler mükemmeliyet merkezimiz ilimize, sektörümüze camiamıza hayırlı olsun. Merkezimizin proje aşamasından, üretim aşamasına kadar işbirliği ve desteklerinden dolayı üniversitelerimize, AR- GE çalışmalarını yürüttüğümüz SUBÜ ziraat fakültemize ve emek veren herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Hayal Gerçekleşti

SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir, doku kültürü ile üretim tekniği hakkında ayrıntılı bilgiler paylaştığı konuşmasında şunları dile getirdi: “2016 yılında başlayan bir hayal bugünkü halini aldı. Projenin hedeflerinden birisi de Sakarya’ya ziraat fakültesini kurdurmasına vesile olmaktı ve daha proje bitmeden fakülte kuruldu. Bu fakülte AR-GE çalışmalarıyla laboratuvara ciddi destek vermeye başladı. Özellikle gelişen dünyada şehirleşmeyle birlikte süs bitkisine olan talep arttı. İşte bu talep sektörü de hareketlendirdi.

Doku Kültürü En Verimli Topraktan Daha Verimli

Sakarya ekolojik anlamda çok önemli bir coğrafyadır. Topraksız üretime bile olanak sağlayan ekolojiye sahiptir. Ancak, açık arazide bile sınırlı sayıda üretilebilen bitkiler bu laboratuvarın 25 metrekare alanında 60 bin kadar çoğaltabilmektedir. Bu önemli tesiste yıllık 30 milyon bitkiyi çoğaltma imkanımız var. Bu potansiyel ülkemizin geleceği için de çok çok önemlidir. Oluşturduğunuz verimli bir meyve fidanı 30 yıl verimli meyve verir ve ülkenin gelecek 30 yılı garanti olur, verimsiz bir fidan ise 30 yılı heba eder. Doku kültürü tekniğiyle bir bitki ile başladığınız üretim 1 yıl sonunda 2 milyon bitkiye ulaşmış şekilde çalışabilir. Şehrimize böyle bir laboratuvar kazandırma fikrini bana ilk söyleyen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ olmak üzere tüm Oda Camiasına ve işin mutfağında çalışan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sektör temsilcisi davetliler ve SATSO Meclis Üyeleri, Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi’nin güncel olarak 250 çeşit ürünün üretildiği üretim laboratuvarlarında incelemelerde bulunarak yetkililerden süreçler ile ilgili bilgi aldılar. Heyet ayrıca, yeni kurulma aşamasında olan ve laboratuvar ortamının ardından büyüme sürecinin devam edeceği serayı da inceleme fırsatı buldu.

Haber Tarihi : 2/9/2022
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::