Sakarya Ticaret ve Sanayi ile Maldivler Cumhuriyeti yetkilileri arasında ortak iş birliği toplantısı gerçekleştirildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Cem Gün ve Gökhan Tiryaki’nin ev sahipliğinde gerçekleşen programa Oda Meclis Üyeleri, Maldivler Cumhuriyeti’nden ekonomistler ile Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı’ndan yetkililer katılım sağladılar.

Toplantıda ikili iş birliği görüşmelerinin odağında balıkçılık konusunda çalışmalar ile dünya bankası tarafından finansman sağlanan proje bazlı faaliyetlere yönelik fikir alışverişinde bulunuldu.

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Gün, Maldivler Cumhuriyeti heyetini Sakarya’da ve SATSO’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek; Oda çalışmaları, projeler, Sakarya’nın özellikleri gibi birçok konuda bilgiler aktardı. Başkan Vekili Gün genel olarak şunlara değindi: “15 binin üzerinde üyesi bulunan ve şehrin, Doğu Marmara’nın en etkin mesleki tabanlı sivil toplum kuruluşu olan SATSO’ya hoş geldiniz. Şehrimiz ülke nüfusunun yüzde 85’ine yakın konumda yer alıyor. Sanayi, tarım ve hizmet sektörleri ile alt sektörlerin çoğunda etkin rol oynuyor, 160’dan fazla ülkeye ihracat yaparak ülkenin en büyük ilk 10 ihracatçı şehri arasında yer alıyor.

Maldivler Balıkçılık ve Turizm’de Önde

Maldivlerin özellikle turizm ve balıkçılık alanında önde olduğunu biliyoruz. Oda olarak bizler de hem üyelerimize hem de şehrimize yönelik birçok çalışma gerçekleştiriyoruz. Şehrimizin denize kıyısı olan Kuzey Bölgesi’nde balıkçılık yapılıyor. Bu yönde bir iş birliği ve Türk turistlerin Maldivler’e yönelik turizm faaliyetleri konusunda iş birliği yapabiliriz.

Projelerimizde Dünya Bankası Finansman Desteklerinden Faydalanıyoruz

Maldivler’in Dünya Bankasından balıkçılık faaliyet projesi kapsamında finansman desteği aldığını duyduk. Dünya Bankası’nın proje bazlı finansman desteklerini bizler de yakından takip ediyoruz. Faal olarak çalışan OSB’lerimizde Dünya Bankası kredileriyle yapılan arıtma tesisleri bulunuyor. Yine bir OSB içerisinde bu krediyle nitelikli istihdama katkı sunmak adına okul projesi yapıyoruz.

Yeşil Mutabakata Hazırlanıyoruz

Bilindiği gibi Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat yaptırımları 2026 yılıyla birlikte yürürlüğe girecek. Biz Oda olarak hem bu süreçte üyelerimizi hazırlamak hem de bununla ilgili çalışmalarda Dünya Bankası’ndan finansman desteği almayı amaçlıyoruz. Şehrimizde yeşil üretim verilen önem oldukça yüksek. 100’ü aşkın geri dönüşüm firması ile üretim tesislerinin çatılarını, bahçelerini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla donatan sanayicimiz var.” dedi.

Başkan Vekili Gün’ün konuşmalarının ardından Maldivler Cumhuriyeti yetkilileri de çalışmaları hakkında bilgiler vererek iş birliğine uygun görüşlerini dile getirdiler. Karşılıklı fikir alışverişlerinin ardından tekrar görüşme konusunda dilekler iletilerek toplantı noktalandı.

Haber Tarihi : 12/10/2022
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::