Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TOBB ETÜ-SEM) işbirliğinde "Çalışma ve Dinlenme Sürelerinin Düzenlenmesi Eğitimi" gerçekleştirildi.

SATSO’nun resmi eğitim ve seminer platformu SATSO Akademi üzerinden, Eğitmen Pamir Başer’in sunumuyla online olarak gerçekleşen eğitimde çalışma süreleri ve dinlenme süreleri, işin düzenlenmesinde kavramsal çerçeve, fazla çalışmalar karşılığında verilecek ücretler ile telafi çalışmaları konu başlıkları başta olmak üzere birçok konuda bilgiler paylaşıldı ve merak edilenler cevaplandı.

Çalışma sürelerini içeren kanunlardaki birçok tanımlar çalışanların bazı durumlarda işe giderken, işten dönerken bile çalışma saatleri kapsamında olduklarını tanımladığını belirten Başer, İş kanununa göre haftada maksimum çalışma süresinin 45 saat olduğunu dile getirdi. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Rutin çalışma saatlerinin dışında fazla mesai yaptırılmasının da kanunlarda sınırı olduğunu belirten eğitmen, normal ücretlerin belirlenen yüzdelerde fazlasıyla maaş günü fazla mesai ödemesinin yapılması gerektiğini belirtti.

Eğitimin devamında gece çalışmalarının düzenlenmesi, kısa çalışma ve ücretsiz izin, yıllık ücretli izin kullanımı ve ebeveynliğe bağlı olarak işin düzenlenmesi(doğum izni, yarım çalışma, ücretsiz izin, kısmi süreli çalışma, süt izni) gibi konularda bilgiler paylaştı.

Eğitimin son bölümünde ise yargıtay kararları ve örnek olaylardan da bilgiler vererek SATSO Üyesi işverenlerin ve katılımcıların konu hakkında merak ettikleri cevaplandırıldı. Eğitime katılanlara SATSO Akademi platformu üzerinden katılım belgeleri takdim edildi.

Haber Tarihi : 15/12/2022
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::