Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Üyelerine yönelik “Aile işletmeleri Anayasası ve Veliaht (Yeni Nesil İşletme Lideri) Uygulamalı” eğitimi gerçekleştirildi. 

Aile işletmeleri Anayasa uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ömer Yazıcı ve Psikolojik testler ile analiz uzmanı Doç. Dr. Emrah Özsoy’un sunumuyla gerçekleştirilen eğitimde SATSO Üyelerine aile anayasası oluşturma sürecinde rehber oluşturma, anayasa faydaları ile yeni nesil işletme lideri(veliaht) planlaması ve farklı kişiliklerin şirket yönetiminde etkileri gibi ayrıntılı birçok bilgi aktarıldı. Uygulamalı olarak gerçekleşen eğitim sonucunda aile işletmeleri birer aile anayasası taslağı ve veliaht olacak yeni nesil için karakter analizi elde edilmesi amaçlandı. 

Dr. Öğretim Üyesi Ömer Yazıcı aile işletmelerinde kurumsallaşmanın basit olmadığını ve birbirini takip eden süreçler ile mümkün olabileceğinin altını çizerek; “Ülkemizde aile işletmelerinin ortalama ömrü 25 yıldır. Türkiye de aile işletmelerinin iflas etmesindeki en büyük nedenlerden bazıları aile genişledikçe oluşan fikir ayrılıkları, miras kavgası önde gelmektedir. Gelişmekte olan işletmenin finansal olarak batma şansı çok düşüktür; bu şirketler yönetilemedikleri için iflas etmektedirler. 5 kademeli bir kurumsallaşma süreci var. Kurumsallaşmada etkin süreçlerin iyi belirlenmesi ve çalışması gerekiyor. Süreçler işlemez ise amaçlar gerçekleşmez. Satışın gerçekleşmesi için pazarlama, üretim ve sevkiyat sürecinin de sorunsuz olması gerekiyor. Şirket içlerinde satış yapılıyor ancak üretim yetişmiyor gibi birçok şikayet geliyor. 

Amerika’nın en büyük şirketlerinin %30’u aile işletmesidir. Şirketlerin kurumsallaşma sürecince kesinlikle aile anayasası oluşturmak gerekiyor. Ülkemizde KOÇ holding, Sabancı gibi birçok örnek var ve 3. Jenerasyon tarafından sorunsuzca yönetiliyorlar. Aile şirkete hizmet ederse devamlılık sağlanır, şirket aileye hizmet ederse maalesef sonu iyi olmaz. Sürdürülebilirlik için aile anayasası şarttır.” Dedi.

Psikolojik testler ile analiz uzmanı Doç. Dr. Emrah Özsoy; “Genel hususlar içerisinde en önemli husus kişiliktir. İnsan doğduğunda hangi davranışları sergileyeceği %80 oranında belli. Bu iş bizim fıtratımızla alakalıdır. Çocukluk döneminde yaşadıklarımız var, travmalar, mutluluklar var bu ileride kişiliğimizi belirler.  Veliaht seçimi ciddi bir süreçtir ve bu seçimde beceriyle kişilik testleri yapılmalıdır. Liderin sahip olması gereken nitelik önemlidir ve herkes lider olamaz. Kişilik önemlidir ve kişilik bozukluğu olan bir kişi tarafından yönetilen şirketler maalesef ileriyi göremiyor. İletişim becerileri, motivasyon, sabır, ikna yeteneği, ekip çalışmasına yatkınlık, problem çözebilme gibi liderlerde aranan birçok önemli özellik vardır. “ dedi.

Eğitimin devamında katılımcı SATSO üyelerinin işletmelerine yönelik anayasa çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştay bölümünde işletmelerin anayasa oluşturmalarına zemin hazırlandı.

Haber Tarihi : 13/5/2023
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::