“Sektörel İş Birliği Toplantısı” SATSO Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce organize edilen “Sektörel İş Birliği Toplantısı” Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu, Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Mesleki Tabanlı Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları, Resmî Kuruluşların İl Müdürleri, SATSO üyesi firma temsilcileri, Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevli müdür ve bürokratların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya SATSO’yu temsilen Yönetim Kurulu Başkanvekili Gökhan Tiryaki ve Yönetim Kurulu Üyeleri ev sahipliği yaptı.

Toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı ve iş dünyası temsilcilerinin paydaşlığında mesleki eğitimi geliştirecek, teşvik edecek proje fikirleri, Tematik Meslek Liseleri, mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik planlanan çalışmalar, ve iş dünyasının istihdam ihtiyacının sağlanmasına yönelik istişarelerde bulunuldu.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu: Yıllar içinde gelişen ve gelişmeye devam eden Türkiye’nin, günümüzde her alanda nitelikli insan ihtiyacının karşılanması bakımından mesleki eğitime verilen değer her geçen gün artmaktadır. Bu değer kapsamında MEB olarak yeni dönemde mesleki eğitimin güçlenmesi ve toplumsal algı olarak tahkim edilmesini sağlamak için harekete geçtik. Çocuklarımızın işgücü piyasasının her alanında milletine fayda sağlayan bireyler olarak yetişmeleri için ise sektör içi ve sektöre entegre okul modelinin verimli olacağına inanarak işletmelerimiz ile görüşmeler yaptık. Ortaöğretim kurumları arasında çocuklarımız tarafından mesleki eğitim tercihlerini öncelik kazandırmak maksadıyla yönlendirme çalışmalarına da ağırlık vermeyi planlıyoruz. Mesleki eğitimi; eğitim-üretim-istihdam bilinci çerçevesinde geliştirerek ülkemizin ekonomik geleceği açısından girişim ve markalaşma değeri ekseninde başarıya ulaştırmayı hedefliyoruz. İş dünyası ve eğitim paydaşlarının bu anlamda iş birliği ise büyük önem taşıyor.” dedi.  

Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz: “Ülkemizin bugün ihtiyacı olan iş ve meslek dalları nelerdir, yarın ne olacaktır bunu araştırmamız gerekiyor. İl istihdam kurulunda düşük istihdam oranı yüksek olan alanlarda kontenjan açabiliriz. Bazı meslekleri icra edebilmek için mutlaka örgün eğitim şartı getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İş dünyamızın, milli eğitim Bakanlığımızın her türlü proje ve teklifine açığız. İş birliği içinde yapabiliriz. Artık günümüzde ailelerin ne istediğinin, neyi uygun gördüğünün değil çocukların yeteneklerinin ne olduğu önemlidir. Meslek liselerinin donanım olarak da artık çok daha iyi düzeyde olduğunu biliyoruz, daha da iyi olabilir. Bizler işçilerimizi memnun etmek için kurumsal aidiyet duygusunu çalışanlarımıza verebilirsek verimimizde artış olacaktır.” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce: “Mesleki eğitim için yapılan çalışmaları yürekten destekliyorum. Bir ülkenin ve bölgenin kalkınmasının temel ihtiyaçları nitelikli insan, toplumdur. Bizim nitelikli insanlara ihtiyacımız var ve bu da mesleki eğitimden geçiyor. Sınır ötesi ticaret ve iş birliği yoksa bu ülke kalkınamaz. Bugün hünerlerinizi sınır ötesi yoksa bile şehir ötesine taşımanız gerekiyor. SBB olarak bizler de bize düşen ne gerekiyorsa yapmaya, katkı vermeye hazırız.” diye konuştu.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanvekili Gökhan Tiryaki; “Beşeri sermayemizi nitelikli iş gücüne dönüştürmek gelişen dünya düzeninde bizlere farklı fırsatlar sunacaktır. Dolayısıyla ilimizdeki iş gücü talebi ve işe yerleştirilme verilerine baktığımızda bu sermayeyi yeterli oranda değerlendiremediğimizi net olarak görüyoruz.  İstihdam konusu Sakarya'da iyileştirilmeyi bekleyen önemli bir başlıktır. Buna yönelik ilimizde gayretli bir çalışma olduğunu da görüyoruz. 11 aylık süreçte Sakarya olarak düzenlediğimiz 30 mesleki eğitim kursu programı ile Türkiye’de 2. sırada yer alıyoruz. Ayrıca 503 katılımcı ile de en fazla mesleki eğitim kursiyeri bulunan iliz.

Ülkemizde artık işsizlik değil işçisizlik de büyük bir problem. Gençlerimiz bu ülkenin asıl sahipleridir ve onların doğru şekilde yetiştirilmesi hepimizin sorumluluğudur. Dolayısıyla il Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve meslek yüksekokullarımız ile yaptığımız iş birliği, hedefe ulaşmak açısından çok önemli. Şu anda Odamız bünyesinde faaliyet gösteren ve ülkemizde sadece 2 örneği olan tematik lisemiz bulunmaktadır.  Aynı zamanda 34 meslek komitemiz ile meslek liseleri ile iş birliği yapmaktayız. Bununla birlikte Odamız bünyesinde “Geleceğin Meslekleri” adıyla bir komisyon kurarak ihtiyaca yönelik çalışmalar yapmayı planlıyoruz. İl milli eğitim müdürlüğümüz ile imzaladığımız MESEM protokolü için de üyelerimizi organize ettik.

Elbette bu konuda öğrencilerimizin meslek liselerine özendirilmesi de bir o kadar önemli. Yeni jenerasyonun beklentilerine ve hedeflerine yönelik mesleki eğitim çalışmalarının yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Bunu da hep birlikte siz değerli Bakanımız nezdinde bakanlığımızın destekleriyle yapacağız.” dedi.

Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı mesleki eğitime yönelik çalışmalar hakkında gerçekleştirdiği sunumda son 3 yılda yaklaşık 33 bin kişiyi mesleki eğitim anlamında belgelendirdiklerini belirterek Sakarya’nın mesleki eğitimde güçlü bir il olduğunu dile getirdi.

Haber Tarihi : 3/1/2024
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::