Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Inovakademi iş birliğiyle “Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri ve Akreditif” Eğitimi gerçekleştirildi.

SATSO’nun resmi eğitim ve seminer platformu olan SATSO Akademi kapsamında online olarak gerçekleşen eğitimde ayrıntılı birçok bilgi ve konuya değinildi, merak edilenler cevaplandırıldı.

Eğitmen Şeyda ATAOĞLU’nun sunumuyla gerçekleşen online eğitimde dış ticarette ödeme yöntemleri, ödeme yöntemlerinde ithalatçının ve ihracatçının dikkat etmesi gereken unsurlar, akreditifin tanımı ve özellikleri gibi birçok konu hakkında ayrıntılı bilgiler paylaşıldı.

Eğitmen Ataoğlu'nun dış ticaret hakkındaki açıklamaları oldukça kapsamlı ve önemliydi. Ataoğlu: “Dış ticaret, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini ve refahını artırmada önemli bir rol oynar. İthalat ve ihracat arasındaki güven ilişkisi ve tarafların üstlendikleri riskler, uluslararası ticarette kullanılan ödeme yöntemlerini belirler.

Dört ana ödeme yöntemi olarak peşin ödeme, mal mukabili ödeme, vesaik mukabili ödeme ve akreditifli ödeme öne çıkıyor. Bu yöntemlerin seçimi, ticaret yapılacak ülkelerin hukuk sistemlerine ve mevzuatlarına bağlı olarak değişebilir.

Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin dış ticarete katılmasıyla birlikte, teslim ve ödeme şekillerinde standartlaşma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Ancak farklı ülkelerin farklı hukuk sistemleri olduğundan, ödeme yöntemleri de farklılık gösterebilir.

Dış ticaret işlemleri, iç ticarete kıyasla daha fazla risk barındırır. Türkiye'de ihracat işlemlerinde genellikle mal mukabili ödeme tercih edilir çünkü bu, satıcı ve alıcı arasında dengeli bir yaklaşımdır. Akreditif ve vesaik mukabili işlemler bankalar aracılığıyla gerçekleştirilir ve daha güvenlidir ancak bankaların komisyonları nedeniyle daha maliyetlidir.” dedi.

Sunumların sona ermesinin ardından soru-cevap bölümüne geçilen eğitim, fikir alışverişlerinin ardından noktalandı. Eğitime katılanlara katılım belgeleri SATSO Akademi üzerinden takdim edildi.

Haber Tarihi : 25/4/2024
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::