Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürüten SATSO Ticaret AR-GE Komisyonu şehirde belli aralıklarla çoğunluğu şehir dışından gelen esnaflardan oluşan ve “festival” adı altında açılan alışveriş etkinlikleri ile ilgili istişarelerde bulundu

SATSO Ticaret AR- GE Komisyon Başkanı Fahri Özdemir, SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Behlül Bayrak ve Komisyon üyelerinden oluşan heyet ziyaret Sakarya Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu’nu, Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca’yı ve SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’u ziyaret ettiler.

Festival alanında da incelemelerde bulunan SATSO Heyeti adına açıklamada bulunan Ticaret AR-GE Komisyon Başkanı Fahri Özdemir ziyaretlerle ilgili açıklama yaptı.

Başkan Özdemir, şehrimizde belli aralıklarla yapılan ve yerel ticaretin olumsuz etkilendiği festival adı altındaki satışların kanunen uygun olsa bile ticaret ahlakına uymadığını belirterek şunları dile getirdi;

“Birkaç yıldır olduğu gibi bu yıl da şehrimizde konfeksiyon ürünlerine yönelik festival, kermes vb. isim altında etkinlik düzenleniyor.

Şehrimizde vergisini veren, kira ödeyen, tüm işletme ruhsatlarına sahip olan ve rekabet şartları altında üzerine düşeni yapıp faaliyetlerini gerçekleştiren yüzlerce üye işletmemizi mağdur edecek bu etkinliğe karşı çıktığımızı her defasında dile getiriyoruz.

Tepkilere rağmen açılan bu festivallerle ilgili görüşlerimizi ilgili kurumlarla paylaştık. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; bu festival şehrimizde olmayan veya yapılamayan, başka bir şehre ya da kültüre ait belirli ürünlerin sergilendiği bir festival değildir. Aksine şehrimizde yüzlerce işletmede çok rahatça bulunabilecek ve yine uygun fiyatla satın alınabilecek tekstil ürünleri festivalidir.

Yaptığımız ziyaretlerde aldığımız bilgilere göre bu tür etkinlikler Ticaret Bakanlığı izni ile düzenlenmektedir. Etkinliğin düzenlenmesinden ilgili belediyeler ya da yerel kamu kurumları mesul değildir. Ancak Ticaret İl Müdürlüğüne bilgilendirme yapılması gerekirken herhangi bir bilgilendirmenin yapılmadığı bilgisini aldık. İl Müdürlüğümüz bu konuda gerekli işlemleri başlattı.  

Festival alanında yaptığımız incelemede ise mekanın sağlık koşulları itibariyle yeterli olmadığını gördük. Ayrıca garantisiz ve iadesiz satışların olması da tüketici kısa vadede mağdur edecek bir durumdur. Bu konuda Sağlık İl Müdürlüğümüz ve vergi denetmenleri tarafından da gerekli denetimlerin yapılması konusunda girişimlerimiz olumlu sonuçlandı. Denetimlerin yapılacağı bilgisini aldık. Bir de halkımızın ve ilgili kurumlarımızın daha önceki yıllardaki tepkileri neticesinde açık alanda yapılan bu festivalin iç mekanda yapılması sağlandı.

Yaklaşık 70 ilden gelen ticaret erbabının açtığı stantların yanı sıra festival alanında, SATSO Üyesi olmayan 15 civarı Sakaryalı firmanın da stantlarının bulunduğunu gördük. Bu tür etkinliklerin kanunen bir uygunluğu görünse de ticaret etiği ve ahlakı açısından uygun olmadığını bir kez daha yinelemek istiyoruz.

Özellikle bayram üzeri şehrimizin yerel ticaret erbabının ticaretinin canlanacağı, şehrimizin ticaretinin hareketleneceği bir dönemde bu tür ucuzluk pazarı niteliğindeki festivallerin açılmasını ticari ahlak yaklaşımı ile kınıyoruz. SATSO Başkanımız A. Akgün Altuğ’un da daha önce belirttiği gibi bu etkinlikler şehrimizin ticari yapısını, rekabet ortamını bozuyor. Bizler de şehir işletmeleri olarak bu tür etkinlikleri organize edebiliriz. Benzer örnekleri var.

Haber Tarihi : 15/6/2023
Haber Medya
Paylaş