SATSO Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu, yurtdışından satın alınan cep telefonlarına yönelik uygulanan İMEİ kayıt ücretinin 20 bin Türk Lirası’na çıkarılması kararını değerlendirdi.

Komisyon Başkanı ve Komisyon Üyelerinin katılımıyla gerçekleşen son olağan toplantıda yapılan değerlendirmede bu kararın devletin vergi kayıplarının önüne geçmesi ve yurtiçi piyasanın ayakta kalması adına olumlu bulunduğu ifade edildi.

Komisyon Başkanı Fahri Özdemir yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Yurtdışından İMEİ kaydı ile cep telefonu satın alımı son zamanlarda ciddi şekilde gündeme gelmektedir. Özellikle Gürcistan’ın başı çektiği birçok ülkeden vatandaşlarımız yurtiçi piyasadan daha uyguna telefon satın almak için harekete geçmişti.

Cep telefonları firmalarının son zamanlarda yaptığı zamlar, dövizin artması, enflasyon gibi etmenler fiyatların sürekli yukarı doğru çıkmasına sebep oluyor. Bunun yanında 12 bin TL altındaki telefonlarda uygulanan 12 taksit uygulaması 12 bin TL üzerindeki telefonlarda 3 taksite düşüyor. Bugünün şartlarında 12 bin TL’ye ortalama özelliklerde bir telefon bulmak bile zorlaştı. Bu nedenle de yurtdışından satın alma durumu fazlalaştı. Hükümetimizin bu 12 bin TL’lik sınırın 20 bin TL üstüne çıkarması durumunda insanların taksitli şekilde kolaylıkla telefon sahibi olmasının önü açılacaktır. Yurtdışı cihaz satın alımı ve daha sonra iç piyasada pazarlanması sektör dinamiklerini olumsuz etkiliyor ve bir sorun ile karşılaşıldığında garanti kapsamına alınmaması gibi tüketiciyi mağdur eden birçok faktör de devreye giriyor. Ayrıca bu uygulamadan dolayı ülkemizde pazar daralması, sınır kapılarında bürokratik sıkışıklık ve vergi kaybı gibi olumsuzluklar da yaşanıyor.

Hükümetimizin 6091 TL olan İMEİ kayıt ücretini 20 bin TL’ye çıkarmasını destekliyoruz. Devletimizin vergi kaybının önüne geçmesi için yapmış olduğu bu düzenlemenin kararlılıkla sürdürülmesini talep etmekteyiz.” dedi.

Komisyon Başkanı Özdemir’in yanı sıra komisyon üyeleri de uygulamanın olumlu olduğunu dile getiren açıklamalarda bulundular.

Haber Tarihi : 18/7/2023
Paylaş