Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yeşil Mutabakat Komisyonu, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. işbirliğinde “Yeşil Mutabakat Temel Eğitimi” gerçekleştirildi.

Eğitimde SATSO Yeşil Mutabakat Komisyonu Başkanı Ömer Hulusi Dede, Başkan Yardımcısı Gönül Mumlu, Komisyon Üyelerinden Aliye Suna Erses Yay, Betül Şura Cantürk ile SATSO Personeli Çevre Mühendisi Zeynep Koşu tarafından Otokar A.Ş. bünyesindeki birimlerde çalışan stajyerlere yönelik bilgilendirmeler gerçekleştirildi.

Yeşil Mutabakat Komisyon üyelerinin vermiş olduğu oryantasyon eğitiminde iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, Yeşil Mutabakat, karbon ayak izi hesaplama adımları, Yeşil Mutabakat konusunda ulusal ve uluslararası gelişmeler aktarıldı.

Eğitimde konuşan Yeşil Mutabakat Komisyonu Başkanı Ömer Hulusi Dede; “Üretirken aynı zamanda bilinçsiz şekilde tüketmemek, dünyamızın sürdürülebilir bir geleceğinin olması gerektiğini unutmamak gerekiyor. SATSO Yeşil Mutabakat Komisyonu olarak Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Odamız üyelerini ve Sakarya iş dünyamızı hazırlıklı hale getirmeyi amaçlıyoruz.

Avrupa Birliği’nin iklim eylem planı olarak harekete geçirdiği Yeşil Mutabakat, başlıca üretimde karbon salınımı kaynaklı çevre kirliliğinin en aza indirilmesine yönelik hedefler ortaya koyuyor. Bu konuda da kendi bünyesindeki sanayi tesislerinin yanında artık dünyada kendisine üretim yapan tüm ülkelerden de bu bilince sahip şekilde üretimlerini şekillendirmelerini bekliyor. Bunu sağlamak adına da gerekli teşvik ve destekleri; yaptırım gücü olan sınırda karbon vergisi ve karbon borsası gibi uygulamaları da devreye sokuyor.

Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan firmalarımız da bu süreçte kendilerini geliştirerek karbon salınımlarını azaltıcı birçok çalışmada bulunmalıdırlar. Bugünkü eğitimimizde Komisyon Üyelerimiz ile amacımız da Otokar bünyesindeki stajyerleri bu konuda bilinçlendirerek bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Destekleri ve iş birlikleri için Odamız Yönetimine, Otokar A.Ş, SAÜ ve SUBÜ’ye teşekkür ediyoruz.” dedi.

Komisyon Başkanı Dede’nin konuşmasının devamında sırasıyla;

Komisyon Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Aliye Suna Erses Yay; Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Ekonomi ve Çevre, Yaşam Döngüsü Analizi, AB Yeşil Mutabakatı Kapsamında Yenilenebilir Enerji Kullanımı, 

Komisyon Başkan Yardımcısı Gönül Mumlu; karbon nötr şirket nasıl olunur?, sınırda karbon düzenlemesi, karbon ticareti ve karbon dengeleme, işletmeler için Avrupa Yeşil Mutabakatı çalışmalarının finansmanı, işletmelerde Avrupa Yeşil Mutabakatı çalışmaları,

Komisyon Üyesi Betül Şura Cantürk; işletmelerde sera gazı hesaplanması, karbon ayak izi, sera gazı emisyonlarının ve uzaklaştırmalarının kuruluş seviyesinde hesaplanması, sera gazı hesaplamalarının raporlanması,

SATSO Personeli Çevre Mühendisi Zeynep Koşu ise; ülkemizdeki Avrupa Yeşil Mutabakatı uyum çalışmaları, Yeşil Mutabakat uyum sürecinde mevzuat çalışmaları, Yeşil Mutabakat Uyum sürecinde yerel yönetimlerin rolü hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifikaları Komisyon Üyeleri tarafından takdim edildi.
Haber Tarihi : 29/8/2023
Haber Medya
Paylaş