Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren Mühendislik ve Mimarlık Komitesi (18. Meslek Komitesi) ve Müteahhitlik Faaliyetleri Komitesi (34. Meslek Komitesi) konut inşaatı şantiyelerine SEDAŞ tarafından elektrik bağlanmaması konusunda sektörün yaşadığı mağduriyet ile ilgili açıklamada bulundular.

Söz konusu müşterek açıklamada 18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül ve 34. Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Haldızoğlu inşaat sektörünün Sakarya’da özellikle son bir yıldır enerjiye erişim konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek şunları dile getirdiler:

“İnşaat sektörü Türkiye’nin ve Sakarya’nın önde gelen sektörlerinden biridir. Sektörümüz son birkaç yıldır özellikle pandemi süreci ile başlayan sıkıntılı bir sürece girdi. Dünyada yaşanan tedarik hammadde sıkıntısı her sektörü olduğu gibi inşaat sektörünün de olumsuz etkilerken meslektaşlarımız da bu yaşanan mağduriyete rağmen ülke ve şehir ekonomisine katma değer sunmaya gayret ediyor.

Geldiğimiz noktada iş süreçlerimizi yavaşlatan hatta bazı dönemlerde durma noktasına getiren sıkıntılar yaşıyoruz. Bunlardan biri de Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) tarafından şantiyelere verilen elektrik aboneliğinin yapı denetim firmalarının üzerine bırakılmasıdır. Bu konu SEDAŞ’ın sorumluluğunda iken yapı denetim firmalarının sorumlu tutulması hem yapı denetim firmalarını hem de sektörümüzü sıkıntıya düşürmektedir.

Rutin işleyişte müteahhitlerimiz inşaata başlamadan önce şantiye elektrik aboneliklerini (Demant) alır ve projesi çizilir. Bunu elektrik tesisat hizmeti vereni veren elektrik mühendisi imzalar. Ancak geldiğimiz noktada SEDAŞ yapı denetim firmasının imzasını istemektedir. Buradan anladığımız SEDAŞ elektriği bağlamak için sorumluluğu yapı denetim firmalarının almasını istiyor. İnşaat sürecinden sorumlu olan yapı denetim firmaları da elektrik ile ilgili bir yükümlüğü üzerine almak istemiyor. Bu nedenle elektrik Demant bağlantısında problem yaşanıyor.  Her şeye rağmen üretmeye ve çalışmaya devam eden inşaat sektörü bu şekilde bir dayatmadan dolayı sıkıntı yaşıyor.  

Bu konuda ilgili komitelerimiz SATSO nezdinde girişimlerini sürdürüyor. Ancak inşaatın işleyiş sürecini olumsuz etkileyen bu sıkıntılı sürece SEDAŞ’ın bir an evvel çözüm üretmesini bekliyoruz.”

Haber Tarihi : 6/11/2023
Haber Medya
Paylaş