Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki ve çoğunluğunu Dayanıklı Tüketim Malları Ticareti sektör temsilcilerinin oluşturduğu 9. Meslek Komitesi sektörel istişare toplantısında üyeleri ile bir araya geldi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın da iştirak ettiği; ev sahipliğini 9. Meslek Komitesi Başkanı Samet Alaylı, Başkan Yardımcısı Ömer Öner, Meclis Üyeleri Yakup Yılmaz ve Sedat Aldemir ile Komite Üyesi Erdal Topal’ın yaptığı toplantıya birçok ilçeden 130’dan fazla üye firma temsilcisi katıldı.

Oldukça yoğun bir katılımla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Komite Meclis Üyesi Yakup Yılmaz yaptı. Yılmaz şunları dile getirdi: “Hepimizi bir araya getiren ve her yıl olduğu gibi bu yıl da birlik beraberliğimizi korumak amacıyla ve yıl içinde beyaz eşya sektöründeki gelişmeleri, analizleri, çözüm önerilerini konuşabileceğimiz, istişare edebileceğimiz bu toplantıya katılan tüm üyelerimize teşekkür ederim. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, sektörün 2022 yılının ilk 6 ayında 2 milyon 981 bin adet olan 6 ana üründeki iç pazar satış hacmi, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 10’luk artışla 3 milyon 288 bine ulaştı. İç pazar satışları, Ocak-Haziran döneminde son 3 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Yılın 6 aylık döneminde iç pazarda en fazla talep gören beyaz eşya, çamaşır makinesi oldu. Bu üründeki satışlar yüzde 9’luk artışla 977 bin adet olarak kayıtlara geçti. İkinci sırada yer alan beyaz eşya ise buzdolabı oldu. 2023’ün ilk 9 ayında, 6 ana üründe yurt içi satışlar 2022 yılının aynı dönemine göre %18 arttı.

Buna ek olarak GOOİNN ev aletleri raporuna göre 2023 yılında sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ev aletleri pazarı büyüdü. Türkiye’deki ev aletleri sektörü ile ilgili tahminler ise pazarın 2024 yılında %2,3 oranında hacimsel büyüme göstermesi bekleniyor. 2024 yılının beyaz eşyada yeni trendi akıllı mutfak aletleri olacak. Akıllı mutfak aletleri artık norm haline geldi ve gelecekteki dönemlerde de popülerliğini korumaya devam edecek. Evde geçirilen zamanın artması ile küçük veya orta ekran televizyonlar yerine daha çok sinema ortamını yaratacak büyük ekran televizyonlar tercih edilmeye başladı. Bu trend önümüzdeki dönemlerde de vazgeçilmez olacak. Akıllı robotlar evlerin en çok tercih edilen aletleri arasında yer alacak.

İnsanların pandemi süreci ile birlikte sağlıkları ve yaşadıkları çevre konusunda bilinçlenmesi ile hava temizleme cihazları evlerin vazgeçilmez bir parçası haline gelecektir. Bunun yanında çamaşır kurutma makinesi satışı geçtiğimiz yıl içerisinde hızlı bir şekilde artış göstermiştir. Bunun en büyük sebebi, yeni konutların mimari tarzının değişmesiyle küçük balkonlu ya da balkonsuz evlerin sayısının artması. İç talebin ise olumlu seyrini sürdüreceği tahmin edilmektedir. Akıllı Bina Sistemleri günümüz çağında Nesnelerin İnterneti kavramı altında dijital inovasyondaki en büyük adımlardan biridir.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “Odamız 17 bini aşkın üyesiyle bu bölgenin en büyük odalarından biridir. Bu büyüklüğe ve üyelerimize layık olmaya çalışıyoruz. Odamızın terazisinde iki kefe var: bu kefelerin birinde layıkıyla üyelerimize yönelik işler yapmak. Hizmet kalitesini artırarak üyelerimize kolaylık sağlamak adına ciddi çalışmalar yapıyoruz. Odamız yüksek kalite ödüllü bir oda olarak güler yüzlü personelle üyelerimize kapsamlı hizmetler veriyoruz. Her gün daha da iyi olmak için gayret ediyoruz ancak bunun için de komitelerimizin iyi çalışması, üyeleriyle iletişimi daha iyi kurarak yönetimimize sorunları, önerileri ve tavsiyeleri iletmesi önem arz ediyor. 9. Meslek komitemiz de başarılı ve yoğun çalışan komitelerimizden bir tanesidir.

Terazinin diğer kefesi ise bölge ve şehrin en büyük meslek örgütlerinden biri olmasının verdiği sorumlulukla yaptığımız işlerdir.  SATSO, şehri düşünen, geleceğe hazırlayan kurumların başındadır, bu istekle de devam ediyoruz. Şehrimiz yoğun üretimi olan bir şehir.  Bütün projelerimiz üretimi artırmak içindir. Sakarya tükettiğin fazlasını üretiyor. Üretim anlamında ilk sıralarda gelen bir iliz. Üretimi artırmak şehrimizde ticareti, sosyal yaşamı, hayat standardı gibi birçok parametreyi de tetiklemektedir. Dolayısıyla üretim sadece bir sektör olarak algılanmamalı şehrin bütününe yayılan ciddi önem arz eden bir unsur olarak kabul görmelidir.  Bu önemli toplantıyı organize eden komite üyelerimize ve katılan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan; “İstişare beraberliğimizi perçinleyen, iş dünyamızı “ben- sen anlayışından”, “biz olabilme” haline dönüştüren güç birliğinin yansımasıdır. Bu sinerjiyi anlamlı kılan, rekabetin de beraberliğin de tadıyla ve hakkıyla yapılmasıdır. 2022 seçimlerimden bu yana komitelerimiz başta olmak üzere, meclisimizle birlikte sorumluluk alarak şehrimize sektörlerimize katkı sunmaya, ekonomiye değer katmaya gayret ediyoruz. Tüccar ve sanayicimizin önünü açmak, onların üretim, yönetim, ihracat ve inovasyon yetkinliklerini geliştirmek, aradıkları nitelikli istihdam profiline ulaşmalarını kolaylaştırmak üzere projeler, iş birlikleri ve sonuç odaklı çalışmalar yapıyoruz.

9. Meslek komitemiz sektörü ve üyeleri için sorunları, bu sorunların çözümü için çaba harcıyor, emek sarf ediyor. SATSO olarak yaptığımız her çalışma, ürettiğimiz her proje dile getirdiğimiz her konu ve görüş Sakarya’nın geleceği içindir. Sizlerin bu görüşlere, projelere, uygulanan sistemlere yönelik bakış açınız, katkınız, itirazınız, eleştiriniz de bu şehrin menfaatine atılmış bir adım olarak görüyoruz. Hepinize değerli katılımlarınız ve katkılarınız için teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Komite Başkanı Samet Alaylı tarafından komitenin proje ve çalışmaları ile yol haritalarına ilişkin sunum gerçekleştirildi.

Toplantının sonunda her iki başkan ve komite üyeleri tarafından sektörü uzun yıllar hizmet etmiş olan üyeleri onurlandırmak adına plaket takdiminde bulunuldu.

Sektör temsilcileri söz konusu toplantının meslek erbaplarını bir araya getirerek fikir alışverişi imkanı bulduklarını dile getirerek memnuniyetlerini ilettiler.

Haber Tarihi : 25/1/2024
Haber Medya
Paylaş