SATSO bünyesinde çalışmalarını yürüten, Mobilya İmalatı ve Malzemesi sektörü temsilcilerinin oluşturduğu 26. Meslek Komitesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki eş meslek komitesi ile ortak bir toplantı gerçekleştirdi.

Söz konusu toplantıya SATSO 26. Meslek Komitesini temsilen Komite Başkanı Mustafa Okuyan, Başkan Yardımcısı Sadullah Balıkçıoğlu, Komiteden Meclis Üyeleri Lütfi Sunman ve Musa Emre Tever, Komite Üyesi Cafer Güler, Meslek Grubu Üyeleri ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası meslek komitesi temsilcileri iştirak ettiler.

Toplantıda son zamanlarda çoğu sektörde olduğu gibi mobilya sektöründe de yaşanan ham madde sorununa yönelik değerlendirmeler, görüşler ve çözüm önerileri tartışıldı. Katılımcılar sektörün talebe yetişebilmek adına üretimi artırmaya çalıştığını ancak ham madde sorunundan dolayı üretimin aksamakta, tesislerin kapanacak konuma gelmesinden şikayetlerini dile getirdiler. Özellikle MDF ve yonga levha tedarikinde yaşanan soruna karşı ulusal çapta, devlet eliyle resmi bir girişim yapılması beklendiği ifade edildi.

Toplantının ardından açıklamada bulunan Komite Başkanı Mustafa Okuyan şunları dile getirdi; “26. Meslek Komitesi olarak sektörümüzün sorunlarını çözmek adına ulusal çapta da çözüm aramaya özen gösteriyoruz. Bu bağlamda da ülkemizin mobilya üretiminde önemli bir konumda olan İnegöl ilçemizde faaliyet gösteren sektör temsilcileri ile bir araya geldik, verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Sektörde yoğun bir şekilde devam eden ham madde sıkıntısı aldı başını gidiyor. MDF üreticileri maalesef ihracata ağırlık veriyor ve iç pazara yeteri kadar tedarik gerçekleştirmiyor. Bu nedenle de ham madde fiyatlarına sürekli zamlar gelmeye devam ediyor. Bu sorun koca bir sektörün altın çağını yaşayacağı bir dönemde üretimi durma noktasına getirmiştir. MDF’nin ihracatta Tır bazlı ülkeye döviz girdisi 12 bin dolarken, işlenmiş mobilyanın döviz girdisi minimum 30 bin ile 50 bin dolar civarındadır. Mobilya sektörü tarihi zirvesini yaşarken üreticiler üretim yapamıyorlar. Fiyat artışları nedeniyle kimse ne yapacağını bilmiyor. Üreticiler tamamladıkları siparişten kazandıkları para ile harcadıkları malzemeyi yerine koyamıyorlar.

Koca bir sektörü derinden etkileyen bu sorunda MDF üreticilerine yönelik rekabet kurulu tarafından bir işlem uygulandı ama bu pek etki etmedi. Konunun ulusal çapta daha çok gündem olması adına bizlerin girişimlerinin yanında MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği’nden de açıklama bekliyoruz. 26. Meslek Komitesi olarak bu soruna yönelik girişimlerimize, nabzı tutmaya devam edeceğiz.” dedi.

Haber Tarihi : 5/5/2021
Paylaş