Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

SATSO 1107 No’lu Meclis Oturumuna Ait tutanağın tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Ekim/2014 Ayı Kat'i Mizan ve Ekleri ile Bütçe İzleme Raporu'nun Müzakeresi ve Tasdiki ile ilgili bilgi verdi.

Sakaryaspor’a Destek

Yönetim Kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, konuşmasına Sakaryaspor’un başarılı grafiğinden söz ederek başlayarak, cep telefonundan destek mesajı gönderdi ve meclis üyelerinin de Sakaryaspor Mobil Aidat Sistemine kayıt olmalarını istedi.

Türkiye Spor Sevgimizi Konuşuyor

Başkan Kösemusul, “Sakaryaspor’umuzun ve Büyükşehir Belediyesi Basket Takımımızın başarıları bizleri gururlandırıyor. Sakarya’mız, spor sevgisi, heyecanı ile çok güzel bir dostluk örneği veriyor. Türkiye, şehrimiz insanını konuşuyor. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu başarı yılsonuna kadar devam edecek ve her iki takımımız için de şampiyonluk sevincini yaşayacağız” dedi.

Sakaryaspor’un çok daha güzel günlere şehrin desteği ile ulaşabileceğini aktaran Kösemusul, Sakaryaspor Mobil Aidat Sistemi ile ilgili çağrı da yaparak, “SATSO olarak kulüplerimize her zaman destek verdik, vermeye de devam ediyoruz. Şimdi siz kıymetli meclis üyesi arkadaşlarımızdan bir ricam olacak. Sakaryaspor’un mobil aidat sistemine kayıt olmanızı arzu ediyorum” diyerek sisteme kaydını gerçekleştirdi.

El Aksa Müslümanların Mabedidir

SATSO’nun insan hakları konusunda önemli hassasiyete sahip olduğunu belirterek Meclis Konuşmasını sürdüren Başkan Mahmut Kösemusul, İsrail’in Mescid-i Aksa’daki uygulamaları ile ilgili düşüncelerini aktardı. Başkan Kösemusul, “SATSO olarak hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir konu da insan hakları olmuştur. İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği saldırıyı meclis olarak kınamıştık. Müslümanların en kutsal mekânlarından olan Mescid-i Aksa’da İsrail’in son zamanlarda yapmış olduğu uygulamaları tasvip etmemiz mümkün değildir. Allah korusun Orhan Camii’nde uygulanacak bir saldırı, Kuran-ı Kerimlerin yerlere saçılması ne ise Mescid-i Aksa’da yapılan da bizim için aynı niteliği taşır. El Aksa, Müslümanların mabedidir. Yapılan uygulamayı kınıyor, Müslüman toplumların birlik ve beraberliği için dua ediyorum” şeklinde konuştu.

Ekonomik Hedeflere Hep Birlikte Ulaşalım

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Orta Vadeli Ekonomik Plan’a da konuşmasında değinen Kösemusul, “Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu, Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal dönüşüm hamlesi olarak da nitelendirilen ekonomik programı açıkladı. Planın ülkemiz için hayırlar getirmesini diliyorum. Biliyorsunuz ülkemizin 100. Yılı hedeflerine ulaşma noktasında tüm sektörler, iş dünyası, ortak hareket etmektedir. 9 sektörel dönüşüm ve 417 eylem planı birlik ve beraberlik içerisinde inşallah hakkı ile uygulanırsa, ülkemiz de Sakarya’mız da ekonomik hedeflerine ulaşacaktır. Teknoloji ağırlığı olan, katma değerli daha yüksek üretim yolunda hızla ilerlemeliyiz. Yerli üretim noktasında daha çok destek almalı, ithalata bağımlılığımızı azaltmalıyız. Tarımsal hassasiyetimizle yeni ve güçlü yatırımların önünü açmalıyız diyor, tüm arkadaşlarımıza hedeflerimiz yolunda üstün başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Hedeflerimiz Yolunda Bir ve Beraberiz

Otomotiv üssü olma yolundaki çalışmaları kararlılıkla sürdürdüklerini belirten Kösemusul, “Geçtiğimiz ay meclis toplantımıza Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın Letonya ve Estonya programlarında bulunduğum için katılamadım. Bu ay da kendileri ile Türkiye Cezayir İş Forumu’na katılma imkânımız oldu. Kendileri ile ve Sn. Bakanlarımızla her fırsatta Sakarya’mızı ve çalışmalarımızı konuştum.

Otomotiv üssü olma yolundaki kararlı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Lobi faaliyetlerimiz devam ediyor. Sakarya’mızda örnek bir birlik ve beraberlik ortamı var. Türkiye’mizin ve Sakarya’mızın 2023 ekonomik hedeflerine ulaşma yolunda, biz, bir ve beraber yürüyoruz. Destek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Otomotivde Tüm Şartlar Bizde Mevcut

Otomotiv sektörüne büyük önem verdiklerini aktaran Kösemusul,  “İstihdam olmadan sosyal düzen olmaz. Bunlar birbirine bağlıdır. Otomotiv sanayisinde tüm şartlar Sakarya’mızda mevcut. Nitelikli istihdam ve alınan yüksek ücretle şehrimiz de kazanacak inşallah.

OSB çalışmalarımız hızla devam ediyor. Ferizli OSB’de fabrika temellerini çok yakında atıyoruz. 100 yıllık otomotiv öykümüz, ustalaşmış işgücümüz ve gerçekleştirdiğimiz tüm gayretli çalışmalarımızla şehrimizin otomotiv üssü olması gerektiğini vurguluyoruz. Yerli otoda babayiğitlere ev sahipliği yapmak istediğimizi yüksek sesle dile getiriyoruz.

Bakan Zeybekçi’den Otomotiv Üssü Çalışmalarına Destek

 “Otomotiv Şehri Sakarya” olarak dünyaya açılmak için gerekli tüm çalışmaları hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Bir yandan mevcut üretim bantlarının genişlemesi için çalışmalar yaparken bir yandan da yeni markaları, yeni üreticileri, şehrimize faydalı olacak yabancı sermayeyi Sakarya’ya çekmek için çalışıyoruz.

Aynı zamanda son Cezayir programımızda Ekonomi Bakanımız Sn. Nihat Zeybekçi’ye Sakarya’mızın otomotiv üssü olma kararlılığını ve gerçekleştirdiğimiz çalışmaları anlatma fırsatım oldu. Otomotiv üssü ve yerli otomobil çalışmalarımıza destek sözü aldık” diye konuştu.

Ülke Ekonomimiz Gücünü Bizden Alıyor

Başkan Kösemusul konuşmasının devamında Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu ile ilgili bilgi verdi. Kösemusul, “PwC Türkiye, CNN Türk, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Doğu Marmara ABİGEM A.Ş. ortaklığında, Doğu Marmara Bölgesi’nde yer alan odalarımızla birlikte başarılı sanayi kuruluşlarımızı ödüllendirmek amacıyla, “Sektörel Performans Değerlendirme” organizasyonu düzenliyoruz” dedi.

Bölgemizde Her Güzellik Var

Türkiye’mizin gözbebeği olan bölgede, Marmara Bölgesi’nde yer aldıklarını aktaran Başkan Kösemusul, “Tüm yatırımcıların en çok tercih ettikleri olan bölgemiz gerçekten ülke ekonomimize büyük bir güç katıyor. Marmara Bölgemizde hamdolsun her güzellik var. Oluşan rekabet ve işbirliği ortamı ile başarıya kavuşan projeler sayesinde bölgemiz ve ülkemiz hızla büyümeye ve gelişmeye devam ediyor” diye konuştu.

KOBİ’ler Dünya Şirketi Olsun

Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu’nun hedeflerini aktaran Başkan Kösemusul, “Organizasyonla firmalarımızın kendilerini kendi sektörlerinde kıyaslayabilmelerini sağlayarak rekabet güçlerini arttırmayı amaçlıyor, özellikle KOBİ’lerimizin dünya şirketi olmalarının önünü açmayı hedefliyoruz. Çünkü firmalarımız büyürse, ekonomimiz büyür, şehirlerimiz daha da gelişir, kalkınmamız yükselir ve hedeflerimize daha çabuk ulaşırız. Organizasyonumuza başvurular Cuma günü sona eriyor. Katılmanızı bekliyoruz” dedi.

Sakarya’mızı Birlikte Geliştiriyoruz

Sakarya’nın gelişimindeki birlik ve beraberliğe dikkat çeken Başkan Kösemusul, “Değerli arkadaşlar inandık ve başarılı oluyoruz. Sakarya’mızın geleceği için tüm şehir hep birlikte ortak vizyonla çalıştığında başarı hızlı ve daha kolay bir şekilde geliyor. Bakınız Sakarya’mızın sanayisi hızla büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Nakış işçiliği ile şehrimizi inceleyerek, tarımsal hassasiyetle, çevre duyarlılığı ile hareket ediyor, çok dikkatli adımlar atıyoruz. Kümelenmelere büyük önem veriyoruz. Hamdolsun tüm paydaşlarımız da bu yolda bizlerle birlikte yürüyor” diye konuştu.

Makine İhtisas OSB Tamam, Söğütlü 2. OSB’ye Hazırlanıyor

Her ilçenin çok kıymetli ve değerli olduğunu belirten Başkan Kösemusul, “Makine İhtisas OSB ile ilgili müjdemizi verelim. Çok yakında müteşebbisi oluşturuyoruz. Söğütlü Belediye Başkanımızın da bir talebi oldu. Söğütlü ilçemizde 2. OSB için gerekli hazırlık çalışması başlattık. İnşallah düşüncelerimiz ve hedeflerimiz doğrultusunda güzel bir çalışmaya daha hep birlikte imza atarız.” şeklinde konuştu.

Tarıma Büyük Önem Veriyoruz

Sanayi ve ticaretin yanında tarım konusuna da eğilmenin gerektiğinin altını çizen Başkan Kösemusul, “Hep sanayi ve ticaret diyoruz da tarım konusu çok önemli. Bizim tarımın üzerine maksimum derecede eğilmemiz gerekiyor. Orman Bölge Müdürümüzle bir araya geldik. Biz Sakarya’mızın harika doğasına ve bitki örtüsüne sahip çıkarak gelişmesine yön vermekten yanayız. Tarım ve Hayvancılık Komisyonumuzun başarılı çalışmaları var. Hassasiyetlerimizi her fırsatta da dile getiriyoruz. Sakarya’mız sadece sanayisi ve ticareti ile değil turizmi, tarımı, eşsiz doğası ile bir bütündür. Orman Bölge Müdürlüğümüzün çalışmalarına da gerekli desteği inşallah sağlayacağız. Tarıma dayalı sanayi entegrasyonu hedefine uygun bir hibe çalışması var. Sakarya’mız da bu programın içinde yer alıyor. 26 Aralık’a kadar üreticilerimiz İl Tarım Müdürlükleri’nden bilgi alarak projeleri ile başvurup %50 hibe alabilirler. Bunu da tekrar hatırlatalım.” diye konuştu.

Uzunçarşı Projesi’ni Destekliyoruz

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “Büyükşehir Belediyemizin Adapazarı Belediyemizle birlikte Uzunçarşı’da gerçekleştirecekleri Tarihi Ada yenileme çalışmasını destekliyoruz. Tarihi Ada için, Sakarya’mız için hayata geçirilecek projeye tüm şehrin katkı sağlaması, destek vermesi gerekir. Sakarya’mız değer kazanırsa, sanayicimiz, esnafımız, tüccarımız kazanır. İlgili kesimlerin katkılarıyla bu çalışma da inşallah hızlı bir şekilde sonuçlanır.” dedi.

Torba Yasa’da Son Çağrı

Torba Yasa’dan yararlanmak isteyen üyelerin 1 Aralık’a kadar başvuru yapmaları gerektiğini vurgulayan Kösemusul, “Üyelerimizin Torba Yasa imkânından yararlanmaları için buradan artık son çağrımızı yapalım istiyorum. Torba Yasa kolaylığı, indirim ve taksitlendirme imkânı güzel bir fırsat ve uygulama. Başvurunun son tarihi 1 Aralık. Hala başvurmayan üyelerimizin dilekçe ile Odamıza başvurusunu bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Girişimciye İhtiyaç Var

Kösemusul konuşmasının devamında Ata Karnesi, Girişimcilik Kurulu Seçimleri ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde şunları dile getirdi:

Ata Karnesi Hayırlı Olsun

Uluslararası taraf ülkeler arasında eşyanın geçici olarak ithalat ve ihracatını sağlayan gümrük belgeleri olan ATA Karnelerini vermeye başladık. İhracatçılar için büyük önem arz eden bu karne sayesinde başka herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmuyor. Daha önceki süreçlerde İstanbul ve çeşitli iller kapsamında verilen Ata Karnesi için üyelerimiz artık işlemlerini Sakarya Ticaret ve Sanayi Odamızda yaptırabilecek. Hayırlı olsun diyorum.

Girişimciler Kurulları Seçime Gidiyor

Aralık ayında seçimlerimiz var. Kadın ve genç girişimcilerimiz seçime gidiyor. Bu zamana kadar görev yapan, ailemiz içerisinde yer alan, Sakarya’mızın ve ülkemizin büyümesine hız katan kurullarımızın başkan ve üyelerine çok teşekkür ediyorum.

İl Kadın ve İl Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi seçimlerine başvuru için önümüzdeki hafta son.  Türkiye dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek istiyorsa, daha fazla genç ve kadın girişimciye ihtiyaç var. Başvuruları bekliyoruz. Seçimler ise 25 Aralık Perşembe günü 10.00-16.00 saatleri arasında Odamızda gerçekleştirilecek. Şimdiden hayırlar getirmesini diliyorum.

Bütçe Hazırlanıyor

2014 yılını tamamlıyor, yeni bir yıla hazırlanıyoruz. Bütçe çalışmaları için bizlerle, Sn. Genel Sekreterimle görüşlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum. Birlik ve beraberlikle inşallah yeni bir yıla adım atalım diyor, çalışmalarınızda üstün başarılar dileyerek saygılar sunuyorum.”

Meslek Komiteleri Sorunlarını Dile Getirdi

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili sunumun ardından geçilen Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesi’nde konuşan 20. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Serkan Özçiftçi SATSO çatısı altındaki tüm meslek temsilcilerini güçlü bir iletişim içinde olmaları gerektiğini vurguladığı konuşmasında meclis üyelerinin birlik ve beraberlik içerisinde olmasının mesleki sorunların dile getirilmesi ve çözümü konusunda da etkili olacağını ifade etti.

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh ise yerel medikal firmaların sorunlarına değindiği konuşmasında “SATSO Türkiye’de medikal firmaların sorunlarını dile getirebildiği platformlardan biridir. Bireysel olarak ne dersek diyelim mevzuatın yorumlarını açamazsak yol alamıyoruz” dedi. Yerel medikal firmaların hastane alım ihalelerinde yer alabilmeleri konusunda Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri ile yapılan görüşme hakkında da bilgi veren Başnuh, “Türkiye’de alımların genel olarak yapılması hastanelerin bireysel alımlarının önüne geçmiyor. 2015 yılından itibaren Sakarya’da alımı genel olma zorunluluğu olmayan ürünler için çalışmalarımızı yapacağız” dedi. Başnuh ayrıca TOBB bünyesinde bulunan sektör meclisinde de Sakaryalı firmaları temsil etmenin sorunların çözümü noktasında faydalı olacağını ifade etti.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak Sakarya merkezinin ve çarşı bölgesinin daha çok gelişmesini istediklerini belirterek “İnsanların merkeze daha rahat girmesini istiyor bu anlamda trenimizi istiyoruz projesini destekliyoruz. Uzunçarşı’daki rehabilite projesinin de destekliyor, yakından takip ediyoruz.” dedi.

Toplantının Dilek ve Temenniler Bölümünde kürsüye gelen Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya kadına yönelik şiddeti önleme günü ve anlamı hakkında bilgi verdiği konuşmasında şunları dile getirdi:

“Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından alınan bir kararla her 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak anılıyor. Peki ciddi konu için seçilen gün neden 25 Kasım? Bu tarih Dominik Cumhuriyeti’nde katledilen 3 kadın aktivist anısına Birleşmiş Milletler tarafından “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak belirlenmiştir. Ülkemizde de bu acı gerçeği yaşamaktayız. Bu şiddet eğitim eksikliğinden, temel değerlerin eksikliğinden, sevme sevilme hissinden uzak yetiştirme tarzından kaynaklandığını düşünüyorum. Bir kadın olarak erkeklere diyorum ki “Kadınlarınızı sevin ve koruyun adam olmak şiddet uygulamak değil onları sevmek ve anlamaktır.” dedi.

Meclis Üyesi Necmettin Kırık 2015 yılı bütçesinde fuarlar için de bir çalışma yapılmasını talep ettiklerini ifade etti.

Meclis Üyesi Ercan Başnuh  “SATSO, ekonomi tabanlı sivil toplum örgütüdür. Yaşadığımız ve hassasiyet gösterdiğimiz konuların kurumsal dile getirilmesini sağlıyor, ancak tüm kaygımız akçe değildir. ” diyerek yeni Büyükşehir yasası ile köy kavramının artık ortadan kalktığını ve bu bu köy tüzel kişilikleri yerine mahallerin oluşmasının kültürel bir kayıba neden olacağını ifade etti. Başnuh “Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan bu köy tüzel kişiliğini kaybetmiş mahallelerde arazi satılmaları ve bu satılan arazilerin hangi alanlarda kullanılacağı kaygısını taşımalıyız” dedi.  Kültürel ve çevresel tahribata neden olan bu dönüşümlere Bıçkıdere Köyü’ndeki örneği vererek toplumsal duyarlılık gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise Torba Yasa ile borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak borcunu ödeyemeyen üyelerimizin çok iyi şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Borazancıoğlu,  üyelerin değişen dünya koşullarına ayak uydurabilmelerini sağlamak adına daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak  “Dünya çok hızla değişiyor kapitalizmin kuralları yeniden yazılıyor. Örneğin dünyada gelir dağılımındaki adaletsizlikle ilgili ciddi çalışmalar var bu global şirketler ve global oyunların içinde bizler de ister istemez oyuncu oluyoruz, bakkaldan alışveriş yapmak ya da şehrin en küçük esnafından alışveriş yapmak şehir ekonomisine çarpan etkisi yapıyor, sahip çıkmalıyız.” dedi.

Yönetim kurulu adına değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci Torba Yasa ile ilgili üyeleri bilgilendirmek adına detaylı bir çalışma yapıldığını ifade ederek, “Biz meclis üyelerimizin ve üyelerimizin taleplerini maksimum seviyede yerine getirmek ve gelişmelerine katkı sağlamak adına gayret ediyoruz, çalışmalarımız devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Aşure İkram Edildi

SATSO Meclisi Toplantısı öncesi ve sonrasında Meclis Başkanı Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Muharrem Ayı vesilesiyle meclis üyeleri ve personele aşure dağıttı ve ikramlarda bulundu.

 

 

Haber Tarihi : 26/11/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::