Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yılda iki defa yapılan “Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı”nın ikincisi meslek komitesi ve meclis üyelerinin katılımı ile SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yönetiminde gerçekleştirildi.

Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Mahmut Kösemusul komite faaliyetlerinin önemi ve komiteler nezdinde yapılan çalışmaların şehre katkıları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kösemusul konuşmasında şunlara değindi; “Sakarya 3. Boğaz köprüsü ve hızlı tren çalışmaları ile daha önemli bir noktaya gelmeye başladı. Kısa ve orta vadede hızlı bir büyümeye giriyor. İş dünyası olarak fırsatları görmeye davet ediyorum. OSB’lerin hayata geçmesi organize ticaret bölgeleri ile vizyon güncellemesi yapmalıyız. Vizyonumuzu genişleterek gelişmeye açık olmalıyız. Çarkların daha iyi dönmesi için firmalarımızda güncellemeler yapmalı iş kollarımızı gözden geçirmeliyiz.” dedi.

Sektörel konular ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul inşaat sektöründe demir fiyatlarındaki artışın sektörü olumsuz etkilediğini ifade ederek “Ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörünün hammaddesi olan demirin kısa sürede bu kadar fazla yükselmesinin inşaat sektörünü zor duruma düşürdüğünü ifade etti. Bu fiyat artışının diğer inşaat ürünlerine ve konut fiyatlarına bile yansıyabileceğini ifade ederek kontrollü fiyat artışından yana olduklarını ifade etti.

Tıbbi Cihazsa Marketlerde Satılmamalı

15. Meslek Komitesi Başkanı Ercan Başnuh “Medikal firmalar olarak mesleğimizi en iyi şekilde ifa etmek adına düzenlemelerin tamamını destekledik.  Nitelik kazandıracak yasal düzenlemelerin yine destekçisi olmaya devam edeceğiz. Bir tek problemimiz var o da Yasal düzenlemelerin Uygulanmasındaki eksiklikler. 2014 yılından beri medikal ürünlerin satışı ile ilgili bir düzenleme var ve biz bugün istenen satış noktası haline geldik. Bugün eczane ve medikal firmalar dışında medikal ürünlerin satışı sınırlanmıştır. Yasa net hükümleri de belirledi. Sağlıkla ilgili ürünler olduğu için bir niteliği gerektiren konulardır.”dedi.

Başnuh dik duruş korsesini göstererek devlette ödemesi olan ve medikal kodu olan bir ürün olduğunu dile getirerek “Ben bu ürünü bir ucuzluk marketinden satın aldım. Bu marketin bizim yasamızda yeri yok. Bu dik duruş korsesi tıbbi bir ürün. BİMER’e işin muhteviyatını belirttik. Ancak gelen cevap ta ürünün üzerinde üretici firma tarafından tıbbi cihaz olarak tanımlanmadığı için bir şey yapılamadığı belirtildi. Biz yasa koyucunun kurallarındaki boşluklardan faydalanılıyor. Yasaların bir şeyi tarif ederken neyi nasıl tarif ettiği konusundaki kesinliğini hissetmek istiyoruz. Bu konuda çözüm ve destek bekliyoruz.” diye konuştu

Bilişim Ve GSM Sektöründe bir Standart Olmalı

31. meslek Komitesinden Meclis üyesi Necmettin Kırık telekomünikasyon ve bilişim sektörünün sorunlarına değinerek “Sektörümüzün şu anda öncelikli sorunu mesleki bir standardı olmamasıdır. Hem GSM hem bilişim sektörü Türkiye’nin olmazsa olmazı. Bu sektörleri geliştirmek ve büyütmekten başka çaremiz yok. Standartlarımız, çalışanlarımızın yetkinlik belgeleri ve bir kalite olması gerekiyor. Bu konuda kamuoyu oluşturmalıyız. Destek bekliyoruz.” dedi.

Kırsal Kalkınmayı Önemsemeliyiz

4. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar, “Arazi toplulaştırması, sulama projeleri, coğrafi işaretler süs bitkiciliği konularında ilimiz adına çalışıyoruz. Bütün bunlar kırsal kalkınmada toplanıyor. İlimizde ve ülkemizde kırsal kalkınma ile ilgili tarım bakanlığı başta olmak üzere öneminin farkında olarak destek veriyor. Ancak kırsal alanlarda yaşayanlar bununla iştigal edenler gerektiği kadar faydalanamıyor. Artık araziler köyler bomboş. Kırsal kalkınmayı tam anlayamamışız. Büyükşehir Belediyesi kanunu ile 428 köyü mahalle yaptık. Toprak kanununu arazi vasfına bakılmadan tarım hayvancılık sektörü destekleneceğini ifade ediyor. Ülkede çok ciddi kırmızı et yetersizliği var. Kendi kolumuzu kendimiz kesmeye başlıyoruz. İlin toplam gelirinin %20’sinin üzeri tarım hayvancılıktan gelmektedir. Bu Türkiye ortalamasının üzerinde bir oran. Biz bunu ciddiye almalıyız. Kırsal Kalkınmayı desteklemezsek gelecekte aç kalırız. Tarım ve hayvancılığa önem vermeliyiz.  480 bin hektar toplam alanı olan bir iliz. İl ortalaması olarak bu alan sanayiye de ticarete imara ve tarım hayvancılığa da yeter. Herkes doğru yere giderse eğer. Gıda üreticileri elleri öpülesi insanlardır. Kırsal Kalkınmayı ihmal edenlerin sağlıklı gelecekleri olmaz.”diye konuştu

Sigorta Sektörünün Sorunları

16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu sigorta aracılık hizmetleri veren bir sektör olduklarını ve sorunlarının diğer sektörlerle benzerlik gösterdiğini ifade etti. Topçu konuşmasında şunları dile getirdi:

“Kanunlar belirlenirken piyasa göz önüne alınmıyor. Bizim sektörümüzde sürekli yönetmelikler ve değişiklikler var. En son yapılan düzenleme ile şubelerin kapatılmasına kadar geldi. Bu kaçak çalışmaları ve merdiven altını sistemi yoğunlaştırıyor. Bütün kurallara uyan, eğitimli, vergi ödeyen, teknik personele sahip acenteler kaçak çalışanlarla karşı karşıya kalıyor. SAİK’in yeterli derecede çalışmaması ile alakalı olabilir. Sorunlarla ilgili yazışmalar ve iletişim uzun zaman alıyor. 3 ayda cevap alabiliyoruz.”

Topçu DASK’ın zorunlu hale getirilmesi ile ilgili de değerlendirmede bulunarak “DASK tapu, elektrik su abonelikleri gibi alanlarda zaten zorunlu idi. Şimdi her alanda mecburi hale getirildi. Ancak uygulama hangi şekilde olacak bir bilgimiz yok henüz. Trafik poliçelerindeki iptal iadelerin ücretsiz bir şekilde yapılması konusunun da hizmetin karşılığı olmaması itibariyle mağduriyet teşkil ettiğini ifade etti.

Geri Dönüşümcülerin Kümelenme Talebi

17. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise “Yasalarda aksaklıklar var ama bizim de sorunları dile getirmede bir problemimiz var. Kendimizi doğru ifade edersek yol alabiliriz. Bizim meslek grubumuzda çok fazla iş kolu var ve küçük işletmeler çoğunlukta. Küçük işletmelere baktığımızda yeterlilik belgeleri noksan. Finansal yük zaman ayıramama ya da ehemmiyetine varamadıkları için yeterlilik eğitimlerine eğilemiyorlar. Bu konuda Odamızın bilgilendirmesinden memnunuz. Küçük işletmelerin sektörel yapılanmaları için meslek grubumuzdaki geri dönüşümcülerin de aynı şekilde kümelenmeleri konusunda destek bekliyoruz.

İnşaat Malzemecileri Sanayi Bölgesinde Son Durum

13. Meslek Komitesi Başkanı Özgür Karakaş inşaat malzemecileri sanayi bölgesinin son durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “440 dönümlük arazi 1/25000 lik planlara işlenmişti. Şimdi 1/5000 lik planlara da işlenecek. Bu konuda ciddi bir yol aldık. Bu konuda desteğiniz için SATSO Yönetimine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Karakaş ayrıca mesleki yeterlilik eğitimleri konusunda yaşanan sıkıntılar konusunda da sektörel açıklamalarda bulunarak mesleki eğitim belgesi ile ilgili yaşanan karışıklığın giderilmesi için TOBB çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına sorunlar ve çözüm önerilerini dile getirmeyi planladıklarını ifade etti.

Doğalgaz Sektörü

7. Meslek Komitesi Başkanı Doğan Çatalbaş komite çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çatalbaş konuşmasında “Yaklaşık 250 firmaya hizmet ediyoruz. 62 meslek komitesi toplantısında toplam 232 karara imza attık. Sadece komite olarak değil çeşitli komisyonlar oluşturarak da çalışmalar yaptık. AGDAŞ ile üyelerimizin sorunlarına yönelik 15 toplantı gerçekleştirdik. Üyelerimize 20 eğitim ve bilgilendirme seminerleri düzenleyerek 700 kişiye eğitim verdik. 80 yetkili firmayla 10 paydaş toplantısı yaptık. 2 yılda bir düzenlenen tesisat fuarına 270 kişilik bir katılımda bulunduk. Mesleki yeterlilik belgesi konusunda yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. Kaynakçılık konusunda belgelendirmeye ağırlık verdik ve 12 mesleki yeterlilik sınavı ile 150 ustamızı belgelendirdik. İş sağlığı güvenliği konularında, KOSGEB İş-Kur destekleri hakkında bilgilendirmelerde bulunduk. İstihdama katkı adına 3+1 projesinden faydalanarak stajyer uygulamasına yöneldik.” dedi.

Çatalbaş Sakaryaspora gereken desteği verilmesi gerektiğini dile getiren Çatalbaş “Sakaryaspor sadece ilimizin değil ülkemizin bir markasıdır. İş dünyası olarak desteklememiz gerekiyor” diye konuştu.

Demir Fiyatlarındaki artış olumsuz etkiliyor

34. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Kadir Savaş demir fiyatlarındaki artışların çok ciddi boyutlara ulaştığını dile getirerek lokomotif bir sektör olan inşaat sektörünün ana hammaddesi olan demirdeki fiyat artışlarının müteahhitleri zor durumda bıraktığını belirterek bu konuda makul fiyat uygulaması gerektiğini vurguladı.

Savaş ayrıca “Yeni imar kanunu ile merdiven boşlukları ve balkonlar taksa sayılacak ve bu da Sakarya’da inşaat sektöründe alanları küçültecek.” diyerek yeni imar yasası konusunda bilgi verdi.

Yeni İmar Yasası

18. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Burcu Başar Akgün ise Yeni imar yasası ile ilgili değerlendirme ve bilgi almak için Büyükşehir Belediyesi ile birlikte toplantılar düzenlediklerini belirterek “Yasanın yoruma açık çok fazla yönü var. Belirsizlikler hala devam ediyor. Askıda bir süreç var. Bizi yönelttikleri nokta. Alt kat dar üst kat çıkma yapılara yöneltiyorlar. Bu Türkiye genelinde çok katlı binalarda makul olabilir ama bizim gibi kat sınırlaması olan bölgelerde çok da uygun görünmüyor” diye konuştu.

 

Dörtyol Sanayi Sitesinde son durum

21.Meslek Komitesi’nden Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Akçam ise Dörtyol Küçük Ve Orta Boy Sanayi Sitesi hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:

SATSO önderliğinde yapılan sanayi sitemiz son aşamaya gelmiştir. 150,000m2 alan üzerine 216 adet iş yeri inşa edilecek olup Bakanlıktan müraacatları yapılmış onayı alınmış durumdadır. 2018 yılının ilk aylarında ihale edilip temeli atılacaktır.

Yine SATSO önderliğinde kurulmakta olan oto galericiler sitesi Sakarya’ya vizyon kazandıracak bir proje ile çalışmalarına devam etmektedir. 34,000m2 üzerine toplamda 114 tane oto galeri inşa edilecektir. Alt yapı çalışmaları devam etmektedir. 2 aya kadar ihale aşamasına getirilip yüklenici firmaya ihale edilecektir.”

Kış Lastiği Uygulaması

Akçam ayrıca, kış lastiği uygulaması hakkında da bilgi verdiği konuşmasında “2 ay evvel özel ve ticari tüm araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu getirilmişti. Bütün lastik şirketleri bu durumla alakalı hazırlığını tamamlamıştı. Geçen hafta Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı özel araçlarla bir zorunluluk olmadığını beyan etti. Tekrar aksine bir açıklama olmadığı takdirde durum böyledir. Fakat özel araç kullanıcılarına kendi rahatlıkları açısından biz sadece öneriyoruz. Sektörümüzü olumsuz etkileyen ve oto yedek parça satıcılarını rekabete zorlayan bir konu da ‘büyük marketlerdeki lastik, motoryağı, aksesuarlar motor malzemeleri satışı’dır. Bu konuda üyelerimizin mağduriyeti söz konusudur. Çözümü noktasında destek bekliyoruz.” dedi.

 

 

Haber Tarihi : 27/10/2017
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::