Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Bilişim Telekomünikasyon sektör grubu temsilcisi 31. Meslek Komitesi, son gerçekleştirdiği aylık olağan toplantısında üyeleri ve sektörün gündemini değerlendirdi.

Komite Başkanı Enes Sevindik ve Komite Üyelerinin katılımıyla SATSO Hizmet Binasında gerçekleştirilen son olağan toplantıda yapılan kanun değişikliği ile yurtdışından gelen cihazların ülkemizde kullanım süresinin 180 güne kadar uzatılması ve bu gelişmeyle birlikte yaşananlara ilişkin değerlendirmede bulunuldu.

Komite Başkanı Enes Sevindik’in konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Yakın zamanda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın açıkladığı ve 1 Mart 2024 itibariyle ‘Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’ kapsamında yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarımızın ülkemize getirdikleri mobil cihazlarının kullanım sürelerinin 180 güne çıkacağına ilişkin yeni bir düzenleme yayınlanmıştı. Düzenleme ile yasal olan 120 günlük sınır 2 defaya mahsus olarak 30’ar gün uzatılabilecek. Başvurular ise 120 gün dolmadan e-devlet üzerinden yapılabilecek.

Ancak; yurtdışında yaşayan ve ülkemizi ziyaretleri esnasında mağduriyet yaşayan Türk vatandaşlarımıza ilişkin yapılan bu düzeltme kamuoyunda farklı olarak algılandı ve bir karışıklığa da sebep oldu. Ülkemizde yaşayan vatandaşlarımız çıkan bu yönetmelikle yurtdışı ziyaretleri esnasında satın aldıkları telefonlarının kayıtsız şekilde 180 gün kullanabilecekleri anlamını çıkarabiliyorlar. Ancak konu tamamıyla yurtdışında yaşayan ve ülkemize turist olarak kısa süreli gelen Türk vatandaşlarımızı ilgilendiriyor.

Ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın pasaport kayıtlı şekilde yurtdışından satın aldıkları cihazları için 120 günlük mevcut süre aynı şekilde devam etmektedir. 31. Meslek Komitesi olarak bu yanlış anlaşılma sonucu vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması adına bilgilendirmede bulunmak istedik. Sektörümüzün, üyelerimizin ve vatandaşlarımıza yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Haber Tarihi : 5/2/2024
Paylaş