Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 5. Meslek Komitesi (Yiyecek İçecek ve Konaklama Hizmetleri) ile Arifiye Halk Eğitimi Merkezi iş birliğiyle sektöre mensup firma çalışanlarına yönelik hijyen eğitimi gerçekleştirildi.

SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda Eğitmen Sema Örengül’ün sunumuyla, 5. Meslek Komitesine Mensup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Tiryaki ve Komite Üyeleri ile hizmet ve gıda sektöründe çalışan 50’den fazla katılımcının katılımıyla gerçekleşen eğitimde hijyen kurallarına yönelik birçok ayrıntılı bilgiler paylaşıldı.

Eğitmen Örengül, teorik ve pratik birçok bilgi paylaşarak hijyen kuralları hakkında dikkat çekici ve uygulanması gereken tavsiyelerini katılımcılara aktardı. Bakteri, virüs, mikroplar hakkında bilgiler verirken hijyen uygulamalarına da değindi; “Hijyenin ve hijyen kurallarının çıkış ülkesi Yunanistan’dır. Eski çağlarda bulaşıcı veba salgını sebebiyle temizliğin önemi ve ilk uygulamalar burada başlamıştır.

Çalışan personeller normal insandan çok fazla mikroorganizmayı dakikada dışarıya yayabiliyor. Bu nedenle hijyen eğitimi çalışma hayatında belirli sektörlerde zorunlu hale gelmiştir. Mikroorganizmalar vücudumuza tüm yollardan gelebilir. Gözle görülemediği için bizleri hastalık riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Sektörlerde çalışan personeller hizmet esnasında çok fazla insana temas ettikleri için hijyen eğitimi ciddi önem arz ediyor. Özellikle gıda hazırlayan ve servisini yapan personeller çok ciddi şekilde hijyene dikkat etmesi gerekiyor. İnsanların %40’ı staphylococcus mikrobu taşıyor.

Personel hijyenine uygun olan işletmeyi HACCP yöntemiyle anlıyoruz. HACCP gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının belirlenerek bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sağlık riski oluşturabilecek nedenlerin belirlenmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir ürün güvenilirliği sistemidir.

Personellerin eldiven kullanımı, el - tırnak bakımı, oje takı vb. kullanımında dikkat etmesi gerekiyor. Üretimde görevli tüm personeller düzenli olarak hijyen eğitim almalı ve bilinçlendirilmelidirler.” dedi.

Eğitimin sonunda katılımcılar Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazanmak için 40 dakika süren sınava tabi tutuldular.

Sınavın ardından tüm katılımcılara Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hayata geçirilen “SATSO Mutfak Akademisi” önlükleri hediye edildi ve toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Tiryaki, hijyen eğitiminin hizmet sektörü için çok önemli ve gerekli olduğuna vurgu yaparak 5. meslek komitesinin sektörün nitelik ve nicelik bakımdan gelişimi adına bu tarz eğitimleri gerçekleştirmeye devam edeceğini, ayrıca SATSO Mutfak Akademisi’nin hizmet sektörünün ihtiyacı olan nitelikli personel (aşçı, aşçı yardımcısı, barista, pasta ustası, garson vb.) yetiştirilmesi konusunda şehirde en önemli merkezlerden birisi olacağına vurgu yaparak komite olarak bu konuda da akademinin tüm faaliyetlerine katkı sunacaklarına dikkat çekti.

Haber Tarihi : 7/4/2024
Haber Medya
Paylaş