Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası ile Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki sağlık ve medikal sektör temsilcileri ortak toplantıda bir araya geldi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Sağlık, Temizlik ve Kozmetik Ürünleri sektörü temsilcisi 15. Meslek Komitesi, Kocaeli Ticaret Odası bünyesindeki eş değer sektör temsilcisi olan 11. Meslek Komitesi ile Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki eş değer sektör temsilcisi 9. ve 13. meslek komitesinden üyelerin katılımıyla ortak bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya SATSO 15. Meslek Komitesi Başkanı Davut Acunman, Komite Başkan Yardımcısı Mustafa Sencer Deniz, Komiteden Meclis Üyeleri Ercan Başnuh, Ekrem Seçgin ve Seçkin Sandıkyapan, ile KOTO 11. Meslek Komitesini temsilen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Gezer, Komite Başkanı Dr. Gökhan Gümüştaş ile Komite Başkan Yardımcısı Yusuf Singil, Komiteden Meclis Üyeleri Dr.Mehmet Veysel Besnili ve Hüseyin Eryaşar, Komite Üyeleri Dt. Mustafa Volkan Severcan ve Yusuf Albayrak'ın yanı sıra ZTSO’yu temsilen de Oda Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya iştirak etti.

SATSO 15. Meslek Komitesi organizasyonu ile düzenlenen toplantıda çevre odaların temsilcileri, sağlık ve medikal sektörün sorunlarını, bu sorunların çözülmesi adına görüş ve önerilerini sunarak işbirliği mesajları verdiler.

Toplantıda konuşan SATSO 15. Meslek Komitesi Başkanı Davut Acunman; “Bugün burada sağlık ve medikal sektörümüze yönelik sorunların çözülmesi adına güçlü bir işbirliği örneği gösteriyoruz. Bu toplantıdan çıkacak her sonuç sadece illerimizde değil ulusal anlamda sektörel bir gündem oluşturarak tüm meslektaşlarımıza faydalar sağlayacaktır. İstişare içerisinde ortak dilimizi konuşarak sorunlarımızın üzerine gitmeyi ve aşılması konusunda öncü olacağımızı umuyoruz. Bu gibi toplantıları sıklıkla gerçekleştirmeyi ve her seferinde daha çok ilimizden temsilci kuruluşlarımızı da toplantılarımıza davet etmeyi, ses getirmeyi istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh ise; “Medikal sektörüne yönelik Ticaret ve Sanayi Odalarının bünyesinde güzel çalışmalar yapılıyor. Sektörümüzün stratejik önemi pandemi ile birlikte çok arttı ve artık birbirimizden daha çok haberimiz olmalıdır. Bu sektörün hakkını savunarak, mevzuatı tamamlanmış, örgütlenmiş bir sektör olması için uğraşmalıyız. TOBB bünyesindeki sektör meclislerinde sektörümüz adına daha etkin çalışmalar yürütülmesini amaçlıyoruz. Bu sektöre konulan kurallar bizim dışımızda başka sektörlerde faaliyet gösterip medikal ürünleri satan işletmeleri de kapsamalıdır. Sektör meclislerinde sahayı bilen, sahada olan insanların bulunması gerekiyor. Bugün 4 oda bir araya geldik umuyoruz yakında bu 40 odayı bulur. Aynı konuları konuşuruz ancak sesimiz daha da gür çıkar ve sonuca da hızlıca ulaşırız.” diye konuştu.

KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Gezer ise komitesinin sektörel anlamda gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında sunum gerçekleştirerek şunları dile getirdi; “İlk defa sağlık-medikal sektöründe çevre odalar bir araya gelerek ortak bir ses çıkarmak adına işbirliği gerçekleştiriyor. İşbirliğine verdiğimiz önem ile birlikte bu toplantılar sayesinde belirlediğimiz sorunların daha çabuk çözüme ulaşacağı günleri yakında görmeyi umuyoruz.” dedi.

Toplantıdan çıkan ortak sorunlar ve çözüm önerileri genel olarak şu şekildedir:

-Firmalarımızın Kamu kurumlarından alacaklarının tahsilindeki gecikmeler.

-SGK ile sözleşmeli iş yapan Üyelerimizin kendilerinden kaynaklanmayan, sistemsel sorunlar nedeniyle Ceza ödemek zorunda kalmaları

-Meslek Kanunu çıkmasına rağmen Tıbbi ürünlerin internet üzerinden satışının devam ediyor olması.

-Fabrikalar vb kurumlara, tıbbi usul ve yetkilere uygun olmayan firmaların yapmış olduğu Sağlık taramaları

Neticesinde yaşanan sorunlar;

-Sektör Meclislerinin yeteri kadar aktif çalışmaması ve sesimizi yeterince duyuramamaları.

-Tıbbi Cihaz firmalarının, hastanelerin hemen hemen her birimine günün her saatinde hizmet vermelerine rağmen, Sağlık çalışanı statüsünde görülmeyip Covid aşılama sırasına alınmaması.

-Merdiven altı hijyen (maske, dezenfektan, temizlik mlz vb) ürünlerinin satılması nedeniyle üyelerimizin yaşadığı sorunlar.

Yaşanılan tüm sorunlar ile ilgili olarak, odalar arası ortak komisyon kurulmasının gerektiği, Odalar arası ortak toplantıların genişleyerek sürekli hale getirilmesi, sorunları Odaların Yönetim kurullarına ayrıntılı biçimde aktarmaları, Oda yönetim kurulları vasıtasıyla TOBB ve ilgili Bakanlıklara sorunların hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak ve neticelerini takip etmek yönünde ortak karar alındı.

Haber Tarihi : 11/3/2021
Haber Medya
Paylaş