Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Meclis Toplantısının gündem maddelerine geçilmeden önce SATSO'nun 90. yılı vesilesi ile meclis üyelerine 90. Yıl logolu tabak takdim edildi.

90. Yıla Teşekkür

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ tarafından takdim edilen anı tabağı için teşekkür eden meclis üyeleri SATSO'nun 90. yılında oda bünyesinde görev alıyor olmaktan duydukları gururu dile getirerek teşekkürlerini sundular.

Ödül takdiminin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, 1098 No'lu  Meclis  Oturumu'na  Ait  Tutanağın  Tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Şubat /2014   Ayı   Kat'i   Mizan   ve   Ekleri   ile Bütçe İzleme Raporu'nun Müzakeresi ve Tasdiki ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul,  şunları dile getirdi:

 “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak 90. Yılımızı hep birlikte coşku ile kutladık. Kıymetli misafirlerimizi ağırladık. Gurur gecemizde bizlerle birlikte olan başta TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere herkese bir kez daha buradan teşekkür etmek istiyorum. Gecemizde söz alarak Odamızla ilgili düşüncelerini aktaran kıymetli konuklarımıza şükranlarımızı sunuyorum. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odamızı geleceğe taşıyacak sizlersiniz. Üreten Türkiye biz iş dünyasının omuzlarında yükseliyor. Sakarya'mıza hep birlikte güçlü bir biçimde hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyoruz”.

İhracat

Odamızın 90. yılını kutlamanın gururunu yaşadığımız günlerde TİM tarafından açıklanan ihracat rakamları mutluluğumuzu daha da taçlandırdı. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan ihracat verilerine göre Sakarya'mız ilk 10 il arasında.  Şehrimizin Şubat 2014 ihracatı 235 milyon 847 bin dolar olarak gerçekleşti. 2013 Şubat ayına göre artış oranımız ise yüzde 82.50. Şubat ayında şehrimiz 19 sektörde tam 95 ülkeye ihracat yapmış ve 82.50'lık oranla Gaziantep ve İstanbul'un önünde yer almıştır. Rekor artışlarla, ihracatını en çok artıran il olmaya devam ediyoruz. Bu gurur tablosunda emeği geçen tüm firmalarımızı tebrik ediyorum.

İlimizden ihracat yapılan ülkelere baktığımızda Şubat ayında da ilk sırada 28 milyon 822 bin dolar Rusya yer alırken Rusya'yı 23 milyon 522 bin ile İsrail, 18 milyon 955 bin ile İngiltere  18 milyon 416 bin ile Almanya, 16 milyon 454 bin dolar ile Belçika takip etti.

Sektörlerde ise, 197 milyon 680 bin ile taşıt araçları ve yan sanayi başı çekerken, kimyevi maddeler ve mamulleri ikinci sırada yer aldı. Bununla birlikte demir ve demir dışı metaller, makine ve aksamları, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri de ilk 5 sektör arasında yer alıyor.

Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi

İnanç ve çaba başarının temelidir. Firmalarımızın dış ticaret konusunda yeterli tecrübeye sahip olmalarını sağlayarak başarıya ulaşmak için gayretli çalışmalar gerçekleştiriyor, projelerimizle ihracatçılarımızı destekliyoruz. Avrupa Birliği tarafından da desteklenen Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi ile üyelerimizin elektronik ortamda ticaretlerini geliştirme fırsatı sunuyor böylece e-ticaretin geliştirilmesi ve yeni ticaret bağları kurulmasını amaçlıyoruz.

ENPI Black Sea Cross-borderCooperation (CBC) Programı kapsamında başvurusu yapılan Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi'nin onaylandığını ve çalışmalarımızın resmen başladığını duyurmuştuk. Odamızın Türkiye temsilcisi olduğu bu proje ile Karadeniz Havzası ülkeleri arasında bir ticaret portalı kuruluyor.

Portalın ihale süreci Nisan ayında Yunanistan'da tamamlandıktan hemen sonra Mayıs ayında Gürcistan'da bir toplantı gerçekleştirilecek ve gerekli altyapı çalışmaları hızlandırılacak. Haziran ve Temmuz aylarında gerçekleştirilecek partner ve firma eğitim süreçlerinin Türkiye'de yapılması için çalışmalarımız devam ediyor.

SAİGEP 2 başlıyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu tarafından 3 yıl önce hayata geçirilen Sakarya İhracatını Geliştirme Projesi 1 olarak bilinen ve kısa adı SAİGEP 1 olan projede sona gelindi.

Makine ve metal sektörüne yönelik yürütülen SAİGEP1 çalışmaları sona yaklaşırken farklı sektörlerde yürütülmesi planlanan SAİGEP2 hazırlıkları da başladı. Çalışma kapsamında, projeye katılan 17 firmanın hangi konularda eğitim ve danışmanlığa ihtiyaç duydukları saptandı. Bu çalışmadan sonra saptanan ihtiyaçlar doğrultusunda 17 haftalık bir eğitim planı organize edildi. Bunun yanında yine firmaların eksik görülen noktalarının giderilmesi noktasında onlara danışmanlık yapılarak firmaların yurt dışı pazarlarda daha etkin ve başarılı olabilmeleri için yurt dışı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirildi. Bu bağlamda Fransa, Almanya, Dubai, Moskova, Amerika'ya ikili iş görüşmeleri ve fuar ziyaretleri düzenlenerek firmaların uluslar arası pazarları yerinde araştırmalarına imkan sağlandı. Hedef ülkelerden alım heyetleri şehrimize davet edilerek yatırım yapılacak sektörler ve avantajları konusunda bilgilendirme yapıldı Proje sürecinde ilimize Hindistan, Kanada, Polonya, Etiyopya, Karadağ, Rusya, Güney Afrika, Slovakya, Fas'dan alım heyetleri gelerek incelemelerde bulundu. Güney Afrika Cape Ticaret ve Sanayi Odası ile imzaladığımız işbirliği protokolü ticaret ve yatırım ilişkilerimizin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.

Dünya Ticaretini okuyup harekete geçerek başlattığımız ve 3 yıldır başarı ile devam ettirdiğimiz SAİGEP, şehrimiz ihracatını olumlu yönde tetiklemiştir.

Misafirlerimizin ayrıca Sakarya'mızı çok beğenmeleri ve şehrimizden alışveriş yaparak ticarete katkı sağlamalarından çok mutlu oldum. Bir SAİGEP çalışmasını daha başarı ile tamamlayan Yönetim Kuruluma, personelime ve firmalarımıza çok teşekkür ediyorum. SAİGEP başta olmak üzere Sakarya'mıza katkı sağlayan, şehrimizin ihracatını artıran tüm projelerimiz hızla devam edecek.

Otomotiv İhtisas OSB

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimizi kirletmeyecek, doğal yapısını bozmayacak sanayinin, OSB'lerde konuşlanmasını istiyor, kümelenmeye önem veriyor, sanayileşmenin kıymetli tarım arazileri dışında gelişmesi için büyük gayret gösteriyoruz.

Sakarya, önemli metropollere yakınlığı, Karadeniz'den dünyaya açılan bir deniz kıyısına sahip olması, 4 mevsim özelliği, bozulmamış tarım ve turizm alanları ve etnik yapısı itibarı ve çeşitliliği ile Türkiye'nin prototipi konumundadır. İstanbul'un bir finans merkezine dönüştürülerek sanayisinin bir tarafta Trakya diğer tarafta Kocaeli-Sakarya hattına kaydırılma çalışmaları çerçevesinde, ilimizde bir hareketlilik yaşandığı ve bu hareketliliğin ivme kazandığı bir gerçektir. Özelikle Karasu Liman inşaatı ve yeni demiryolu, şehrimizin 3'üncü boğaz köprüsü yol güzergâhı üzerinde olması, hızlı tren çalışmaları ile ilimizin lojistik önemi artmıştır. Bu özellikleri ile Sakarya'mız yatırımcılar için cazibe merkezidir.

Otomotiv şehri olacağına inandığımız Sakarya'da, Ferizli ilçemizin Seyifler Bölgesindeki 4 bin 500 dönüm alanda biliyorsunuz, Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz.

Otomotiv yedek parça sanayicilerinin faaliyet gösterdiği tek Global İhtisas OSB olan TAYSAD Otomotiv Sanayi Bölgesi (TOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi ve Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan heyeti Odamızda misafir ettik. Katılımcı sanayici üyelerinin öz kaynakları ile finanse edilen TOSB, ülkemize önemli hizmetler sunmayı sürdürürken Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgemizde yatırımcı olarak Müteşebbis Heyetinde yer almak istiyor.

Ülkemizin 100. yılı hedeflerine ulaşabilmesi için mevcut üretimin katlanması gerekiyor ve lojistik merkezlerle yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var. Sakarya'mız otomotiv sektöründe ihtiyaçlara cevap verebilecek konumdadır.

Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz,  otomotiv ana sanayi ve tüm bölgenin yan sanayi ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Sakarya'mızın otomotiv konusundaki başarılı hikâyesi, işçilikteki el yatkınlığı ve olumlu algısı inşallah şehrimizi önemli bir üs haline getirecektir. Türkiye, kendi markasıyla araba üretecek konuma gelmiştir. Bunun yeri de Sakarya'dır.

Bu anlamda TAYSAD Otomotiv Sanayi Bölgesi (TOSB) gibi otomotiv sektörünün erbabı olarak nitelendirebileceğimiz bir grubun yatırım ortaklığına tüm memnuniyetimizle ev sahipliği yapmaya hazırız. Yakın ilgisi ve çalışmaları için TOSB Heyetine çok teşekkür ediyorum.

SATSO Girişimcilik Kursları Yeniden…

İŞKUR İl Müdürlüğü ile 2014 yılında 500 kişiye yönelik girişimcilik eğitimi programı için protokol imzaladık. Düzenleyeceğimiz eğitimlerle hızla büyüyen Sakarya'mızdaki girişimcilerin gelişmesi ve girişimciliğin yaygınlaşmasını hedefliyor, odamıza yeni üyeler kazandırmayı planlıyoruz. İş dünyası olarak azmimizi kaybetmeden üretmeyi, başarılı sonuçlar alarak ülkemizin ve şehrimizin kalkınmasını hızlandırmayı sürdüreceğiz. Sakarya'mız için her yeni gün çok daha güzel gelişmeler olmaktadır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi inşallah kısa zamanda kazanan bir Sakarya'mıza kavuşacağız.” dedi.

Kaynarca Mobilya İhtisas OSB Müteşebbis Heyeti Belirlendi

Ardından Kaynarca OSB Müteşebbis Heyet Başkanlığı'nın,    Mobilya İhtisas OSB'ne dönüştürülmesi nedeniyle Kaynarca Mobilya İhtisas OSB Müteşebbis Heyetinde görev almak üzere SATSO'dan üye talebine istinaden madde görüşüldü. Gündem maddesi yeterince müzakere edildikten sonra Kaynarca Mobilya İhtisas OSB Müteşebbis Heyeti'ne SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Tever ve Murat Bayrak'ın temsilci olarak gönderilmesi oylanarak kabul edildi.

SATSO Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı gündemle ilgili değerlendirmeler ile dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi.

Haber Tarihi : 27/3/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::