Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası “Depozito Saha Yönetim Sistemi” (DSYS) projesi bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Çevre Ajansı, TOBB ve TESK iş birliğinde hayata geçirilen; cam, plastik ve alüminyum atıkların ülkenin her il ve ilçesine yerleştirilecek makineler ile toplanarak vatandaşlara depozito ücreti olarak verilecek sistemde pilot il olarak Sakarya seçilmişti.
Türkiye ekonomisine yılda 520 milyon euro katma değer sağlanması amaçlanan proje kapsamında pilot il seçilen Sakarya’da ilk etapta Adapazarı, Serdivan ve Erenler ilçelerinin belirli noktalarına makineler yerleştirilmesi planlanıyor. Haziran ayına kadar proje belirlenen ilçelerde örnek olarak uygulanacak ve ardından il içinde 16 ilçeye, ülkede de 7 ile yayılacak. Yıl sonuna kadar tüm ülkedeki il ve ilçelere yayılması beklenen makinelerle milyonlarca ton atığın geri kazanılması hedefleniyor.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın ev sahipliği yaptığı, Bakanlık ve Türkiye Çevre Ajansı tarafından organize edilen toplantıya
Sakarya Valisi Rahmi Doğan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Serdivan Belediye Başkan Osman Çelik, Erenler Belediye Başkanı Şenol Dinç, SESOB Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Bektaş, Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Durmuş, İl Müdürleri, Bakanlık temsilcileri ve SATSO Üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Geleneksel “kullan-at” anlayışından uzaklaşıp, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ve geri dönüşüm oranlarının artırılması, çevremizi korumanın yanı sıra ekonomik değer yaratma noktasında da büyük bir fırsat sunmaktadır. Bu çerçevede, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine katkı sağlamak için ambalajların yeniden değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Bizler de sahayı en iyi tanıyan oda/borsa camiası olarak, bu sistemin tasarımında aktif görev alacağız. Pilot çalışmanın gerçekleştirileceği Sakarya, Türkiye tarihinin en büyük ve en kapsamlı çevre projelerinden birine sahip çıkarak, ülke genelinde uygulanacak model için çok değerli çıktılar üretecektir.
Bu noktada, Sakarya TSO olarak ortak akıl ve titizlikle süreci yakından takip edeceğiz. Bugün burada bulunan tüm paydaşların, Sakarya’nın tüm dinamiklerinin iş birliği içinde hareket edeceğine ve sistemin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için gereken katkıyı sunacağına yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Sakarya Valisi Rahmi Doğan, “Hızlı tüketim alışkanlıklarımızın doğaya verdiği zararı en aza indirmek için gerekli adımları atıyoruz. Sakarya olarak çevreyi koruma ve sürdürülebilir sistemlere uyum sağlama kapasitesine sahibiz. Yılsonuna kadar tüm Türkiye’ye yayılacak bu sistemin doğa ve çevre adına olumlu gelişmeler başlatacağına inanıyorum” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, “Çevre konusunda tüm yetkililerin ortak çabasıyla, sıfır karbon hedefine ulaşmak için yeni bir sistemin temelleri Sakarya’da atılıyor. Dirençli, sosyal ve yeşil şehir sloganıyla bir şehir planı hazırlıyoruz. Bu proje de bu açıdan çok kıymetlidir. Sadece Sakarya için değil Türkiye için çok büyük bir katkı sunacak. 2053 sıfır atık hedefiyle böyle bir projenin Sakarya’dan başlaması çok büyük mutluluk. Bu proje ile şehrimizde geri dönüşüm seferberliği başlayacak. Sakarya olarak biz bu sürece hazırız. Kolay, uygulanabilir proje ile her yaştan tüm vatandaşlarımız katkılarını sağlayacak. Sakarya önümüzdeki süreçte projeyi başarıyla uygulayıp Türkiye’ye örnek olacaktır”
Türkiye Çevre Ajansı Prof. Dr. Ferhat Pirinçci ise, “Proje, yurtdışındaki en iyi örnekleri incelenerek hazırlandı ve ülkemize en uygun şekilde sentezlendi. Sayın Bakanımızın talimatlarıyla, kapsamlı bir saha uygulama planı oluşturduk. Sakarya bu süreci sahiplenecek ve Türkiye’ye örnek olacak. Depozito Yönetim Sistemi, ülkemizin sıfır atık hedeflerine yeni bir ivme kazandıracak ve çevre bilincini güçlendirecektir” şeklinde konuştu.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan “Ülkemiz, 2053 sıfır atık hedeflerine emin adımlarla ilerlerken, bugün burada bir araya gelmemize vesile olan bu sistem en büyük sıfır atık projesidir. Sakarya’nın tercih edilmesi Marmara Bölgesi’nde büyükşehir olması, tarımsal ve sanayi faaliyetlerin yoğun olması ile doğa ve üniversite kimlikli şehir olması” diye konuştu.
Haber Tarihi : 3/2/2025